Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

SP u vaterpolu

Kapetan Barakuda uoči otvaranja SP-a protiv Argentine: "Počinjemo s lakšom utakmicom"

Autor: Igor Duvnjak

17.07.2023. 06:51
Kapetan Barakuda uoči otvaranja SP-a protiv Argentine:

Foto: Foto PIXSELL

Vjerujem u pobjedu nad Argentinom, što je uvertira za Mađarsku - kaže Ivan Krapić



U japanskoj Fukuoki kreće Svjetsko prvenstvo vaterpolista, na tom svjetskom summitu ove igre s loptom u vodi će se itekako slušati hrvatski glas, predstavnici Lijepe Naše su među trofejnijim svjetskim reprezentacijama zahvaljujući stalnom obogaćivanju sve obimnije kolekcije medalja na najvećim natjecanjima kao što je sada SP, također i na Olimpijskim igrama i na europskim prvenstvima. Recimo, u daleki su Japan sletjeli kao europski prvaci zahvaljujući nezaustavljivom pohodu do zlata na lanjskom kontinentalnom prvenstvu u Splitu, što je bilo čak petnaesto hrvatsko penjanje na postolje na kojem se dijele odličja, podvig je to na ponos hrvatskom sportu.


Kada je pak riječ o ovim najvećim turnirima, dobro je znano da Europa desetljećima vlada svjetskim vaterpolom, što automatski gura ovu hrvatsku reprezentaciju u prvi red kandidata za visok plasman. Kada su hrvatski dosezi u pitanju, poput Olimpijskih igara i europskih prvenstava, svjetske su smotre najboljih također bile scene na kojima su hrvatske kapice odigravale uloge protagonista. Među ostalima, na SP-ima hrvatski je vaterpolo među onih čak sedam medalja u dva navrata slavio i titule svjetskog prvaka, ostvareno je to najprije 2007. godine u Melbourneu te onda deset godina kasnije u Budimpešti.


Pedigre


I te činjenice idu u prilog tvrdnji koji je pedigre hrvatske reprezentacije, ali druga je stvar što su za očekivanja i ostvarivanje prognoza lakmus papiri u vodi, jedinom mjestu mjerodavnom za iskazivanje snage i kvalitete.




Vrijedi to naravno i za ovaj turnir u dalekoj egzotičnoj Zemlji Izlazećeg Sunca u kojoj se na startu prvenstva u toj svojoj C skupini Hrvatska danas ogleda s Argentinom. U skupini su još domaćin Japan i »klasika« snage svjetskog vaterpola – Mađarska. Priča o nadmetanju s Argentincima na svoj način ilustrira stanje u svjetskom vaterpolu, koliko je ono na znatno nižim granama nego na Starom kontinentu. Sastav izbornika Ivice Tucka, u kojem su među adutima na najvažnojoj, onoj centarskoj poziciji, dva dugovječna asa s Kantride, stari trofejni majstori, kapetan »repke« Ivan Krapić i Josip Vrlić, nastavljajući tradiciju tolikih trofejnih riječkih vaterpolskih asova, trebao je, naime, za suparnika imati Brazil. Na Panameričkim igrama, u mizernoj konkurenciji samo triju reprezentacija, Carioce su izborile odlazak na SP drugim mjestom, ali su neposredno prije turnira otkazale dolazak u Japan, valjda zbog mizernih financijskih sredstava njihova Saveza. Iza njih je bila Argentina, trećeplasirana i time prvi kandidat za zamjenu Brazilcima iz te »knjige s tri slova«.


Šest medalja


Šibenskom strategu Ivici Tucku, itekako dostojnom nasljedniku legendarnog Ratka Rudića, izborniku koji je za hrvatskim kormilom u nešto više od deset godina uspio doploviti do čak šest medalja na najvećim natjecanjima, među kojima najviše sjaje lanjsko zlato na EP-u i ono svjetsko 2017. godine, svakako razmišlja kako čim bolje uigrati momčad i uskladiti igru prije važnih, odlučujućih susreta, nego po snazi Argentinaca.


– Napravili smo sve što smo trebali napraviti. Mislim da smo u tim nekim kontrolnim utakmicama pokazali pravo lice, atmosfera je dobra, dečki su dobro i tako ulazimo u prvenstvo – rekao je Ivica Tucak za portal HVS-a. – Glavni cilj se zna. Rezultatski prvi cilj je plasirati se u finale jer ono osigurava već sada olimpijsku vizu za Pariz. Drugi cilj mi je, kao i na svakom natjecanju, potvrditi da smo sila koja jesmo u što nema dvojbe. Čeka nas težak put. Mađarska u drugom kolu nam jest sada najbitnija, ali ono što sam igračima rekao, sada ponavljam: tek kada ta utakmica završi, onda u jednom ili drugom smjeru počinje ono »pravo«. Španjolska se nameće kao prvi favorit. Do njih bi odmah stavio Mađare, ali kako ne spomenuti Grčku, Italiju, Crnu Goru, Srbiju, SAD, Australiju, jasno i nas…


Krapić: Uvertira za Mađarsku


– Sve je u najboljem redu, momčad je spremna i nestrpljivo čekamo utakmicu s Argentinom. Atmosfera je dobra, kao i uvijek. Pripreme su bile naporne, ali odradili smo ih na najbolji mogući način. Iščekivanje je veliko i konačno krećemo. Počinjemo s lakšom utakmicom. Vjerujem u pobjedu nad Argentinom, što je uvertira za Mađarsku – kaže Ivan Krapić, kapetan hrvatske reprezentacije.