Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

EP U JEDRENJU

Fantele 16. nakon prvog dana, De Micheli Vitturi 47.

Autor: Alen Plahinek

09.11.2023. 12:18
Fantele 16. nakon prvog dana, De Micheli Vitturi 47.

Foto: ANTELA SAILING TEAM



Kvalifikacijskom utrkom u klasi 49er točno u podne jučer je u Vilamouri (Portugal) počelo Europsko prvenstvo u jedrenju. Prvog dana Šime i Mihovil Fantela u 49er-u odradili su jedan, a Marija Anđela i Mihaela Zjena De Micheli Vitturi u 49erFX dva kvalifikacijska plova. Braća su u 49er-u stavljeni u »žutu« skupinu, dok su sestre u 49erFX-u u »plavoj« skupini. Premda je riječ o prvenstvu Starog kontinenta, na regati, kako je to već uobičajeno, sudjeluju jedriličari i jedriličarke iz cijelog svijeta.


Fantele su u svojoj skupini završili kao jako dobri četvrti ili, ako se gleda »strogo europski«, drugi. Zadrani su u cilj ušli minutu i 50 sekundi nakon pobjedničke momčadi Švicaraca Schneitera i De Planta. Nije sve počelo kako treba, na prvom prolazu dvojac Sv. Krševana je zauzimao tek 12. mjesto. Nakon toga u drugoj dionici su odradili majstorski posao i podigli se za sedam mjesta te su na polovici utrke bili peti. U trećoj su dionici uspjeli još prestići i njemačku posadu Stingele/Scheel i mirno završiti utrku na četvrtoj poziciji. Kada se zbroje rezultati sve tri skupine, Fantele nakon prvog dana zauzimaju 16. mjesto, odnosno 11. europsko.


Sestre De Micheli Vitturi su solidno počele prvu utrku, držale 24. mjesto, no u drugoj dionici su posustale i pale na 27. mjesto, tako da su na polovici utrke zadržavale pretposljednju poziciju. Dobrom trećom dionicom vratile su se na 24. mjesto, a do kraja utrke napredovale još jedno i kao 23. završile prvi kvalifikacijski plov. Za pobjednicama prve utrke, Talijankama Germani i Bertuzzi, kasnile su četiri minute i 23 sekunde.




Slično kao i u prvoj, sestre su izgledale i u drugoj utrci. Početak je ponovno bio solidan, zadržale su svoju 23. poziciju, no druga dionica ponovno im je stvorila problema. Na polovici utrke držale su 26. mjesto, ali opet kroz treću i četvrtu dionicu su se vratile i na kraju završile gdje su i počele, na 23. poziciji. Drugu su utrku također pobijedile Germani i Bertuzzi, a ovoga puta Splićanke su kasnile četiri minute i 24 sekunde. Kada se sve zbroji i oduzme, nakon prvog dana sestre De Micheli Vitturi trenutačno zauzimaju 47. mjesto u ukupnom redoslijedu, odnosno 37. kada su u pitanju europske nacije. Članicama Uskoka EP je prilika za »ugrabiti« ulaznicu za Olimpijske igre. U tom kontekstu Hrvatice su sedme. Svoje ulaznice već su osigurale Nizozemke, Belgijke, Britanke, Norvežanke, Dankinje, Njemice i Španjolke, a najbolja od »ostalih« država iz Europe osigurat će nastup na OI sljedeće godine.