Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

EP U JEDRENJU

Braća Fantela po medalju, sestre De Micheli Vitturi po olimpijsku normu

Autor: Alen Plahinek

08.11.2023. 13:26
Braća Fantela po medalju, sestre De Micheli Vitturi po olimpijsku normu

Foto: SANDER VAN DER BORCH/WORLD SAILING



Danas u portugalskoj Vilamouri na obali Atlantskog oceana počinje Europsko prvenstvo u jedrenju za klase 49er, 49erFX i Nacra 17. Grad domaćina EP-a se nalazi u regiji Algarve, poznatoj po prekrasnim plažama te razvijenom turizmu. Osim toga, u jedriličarskim je krugovima Vilamoura poznata kao destinacija u kojoj se posljednjih godina trenira za Olimpijske igre.


Na EP-u će nastupiti jedna od najuspješnijih sportskih braća u svijetu, Šime i Mihovil Fantela. Članovi Sv. Krševana su u krugu potencijalnih osvajača medalja za svojom jedrilicom Jaderom u klasi 49er. Na regatno polje će i splitske sestre Mihaela Zjena i Marija Anđela De Micheli Vitturi, članice zadarskog Uskoka. One se natječu u klasi 49erFX i traže moguće ostvarivanje kvalifikacijske norme za Olimpijske igre u Parizu, odnosno Marseilleu. Fantele su već potvrdili olimpijsku normu.


– Nakon Svjetskog prvenstva u Scheveningenu uzeli smo odmora u 49er-a, jedrili smo malo na drugim brodovima. U 49er smo opet ušli prije mjesec i počeli pripreme za Europsko prvenstvo, koje nam je i zadnja regata ove godine. Malo je izvan sezone, što je neuobičajeno, tako da je sve skupa bilo malo drugačije nego inače, no priviknuli smo se na to i pripremili što smo najbolje mogli. Regata nam nije vrhunac sezone, njega smo »gađali« da bude Svjetsko prvenstvo, a Europsko više smatramo kao početak priprema za Olimpijske igre. Jedan ciklus priprema smo odradili u Zadru, gledali kada će biti jako jugo i to je prošlo jako dobro, a drugi dio u Vilamouri, gdje smo upravo na regatnom polju trenirali s našim sparing partnerima – kazao je Šime Fantela.


Bez pritiska




Iako su Zadar i Vilamoura gradovi na Sredozemlju, potpuno su drugačiji uvjeti za jedrenje jer je Zadar u mirnom Jadranskom moru, dok je Vilamoura na obali Atlantskog oceana.


– Bili smo ovdje već nekoliko puta i poprilično je drugačije, nego kod nas, jer jedrimo na oceanu. Vjetra može biti od laganog do iznimno jakog, a što se tiče samog mora može biti bez valova kao što je to slučaj kod nas, pa sve do velikih oceanskih valova, a da ne spominjem različite kombinacije. Koristit ćemo iskustvo koje imamo za jedriti što bolje po ovim uvjetima. Prema prognozi možemo očekivati lagan do srednje lagan vjetar. Idemo bez rezultatskog pritiska, pokušati jedriti najbolje što možemo i napraviti što manje pogrešaka. Fokus nam je da dobre startove i dobro pozicioniranje, pa ćemo vidjeti kako će to ispasti. Vjerujem da imamo snagu za biti na postolju, naravno da bismo voljeli izboriti »Medal race«, ali ne opterećujemo se time. Ako se dogodi – odlično, ako ne, opet dobro – objasnio je Fantela te se vratio na »zakašnjelo« Europsko prvenstvo.



– Na mene ne utječe doba godine, je li studeni ili kolovoz, više utječe mjesto gdje je regata. Primjerice, kada smo bili u Nizozemskoj u kolovozu, bilo je dosta kurenta i trebalo se na to prilagoditi, a u Portugalu se treba više prilagoditi valu, nego kurentu. Svako mjesto ima svoje zakonitosti i zbog toga nam je jako bitno što bolje poznavati mjesto gdje se natječemo, da znamo lokalne finese vjetra i mora.


Traženje norme


Sestre De Micheli Vitturi na Svjetskom prvenstvu u Nizozemskoj u kolovozu osvojile su 44. mjesto, a na EP dolaze s velikim ambicijama i ciljem osigurati olimpijsku normu.


– Ovo nam je zadnja regata u sezoni, zdrave smo i u dobroj formi. Odrađeno je mnogo sati treninga na moru. Naš glavni cilj ove, kao i sljedeće sezone, je kvalificirati se za Olimpijske igre. Europsko prvenstvo je i kvalifikacijska regata s jednim mjestom za europske nacije. Najsretnije bismo bile da se izborimo za to jedno mjesto. Sljedeća, ujedno i posljednja prilika za kvalificirati se, bit će sljedeće godine na regati Svjetskog kupa u Hyeresu, u Francuskoj – kazala je Mihaela Zjena, te dodala kako su uvjeti poprilično drugačiji nego kod kuće, a i da se o cjelokupnoj organizaciji, osim utrka kao takvih, brinu same.


– Brinemo kao tim, apartman, kuhanje, prijevoz… Za doći do Portugala vozili smo tri dana kombi s prikolicom. Uvjeti na moru dosta su drugačiji i zahtjevniji od zadarskih. Tu je oceanski val, s popratnim valovima iz smjera vjetra. Sama pomisao na takvo stanje mora stvara vrtoglavicu. Također su puno veće razlike u morskim mijenama, pa kada je vrijeme oseke valovi su puno oštriji, stoga su izlazak iz luke i ulazak za to vrijeme malo opasniji – zaključila je Mihaela Zjena.


Kvalifikacijska natjecanja kreću danas od 12 sati i trajat će do 11. studenog. Tijekom vikenda na rasporedu su finalne utrke, dok je ponedjeljak dan za plov za odličja (Medal Race).