Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Uskoro utrka

Organizatori Snow Queen Trophyja spremni za sva iskušenja, snijega zasad ima - dovoljno

Autor: Hina

30.12.2022. 16:00
Organizatori Snow Queen Trophyja spremni za sva iskušenja, snijega zasad ima - dovoljno

Foto: Foto PIXSELL

Nakon dva pandemijska izdanja bez gledatelja, 17. izdanje sljemenskog slaloma za skijašice oznatit će povratak navijača uz Crveni spust, a dodatan motiv za dolazak na Sljeme dale su im Leona Popović i Zrinka Ljutić svojim sjajnim ovosezonskim nastupimaZAGREB Na Crvenom spustu ima dovoljno snijega, a organizatori Snow Queen Trophyja spremni su za sva iskušenja koja donose visoke temperature i nepovoljni vremenski uvjeti uoči dvije slalomske utrke skijašica za Svjetski kup, koje su na rasporedu 4. i 5. siječnja, rečeno je na konferenciji za medije u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin.


Skijašice će 4. siječnja u prvu utrku krenuti od 12.30 sati, a start druge vožnje predviđen je za 16.30 sati. Drugoga dana će obje vožnje biti pod umjetnom rasvjetom – prva sa startom u 15 sati, a druga u 18 sati.


Nakon dva pandemijska izdanja bez gledatelja, 17. izdanje sljemenskog slaloma za skijašice oznatit će povratak navijača uz Crveni spust, a dodatan motiv za dolazak na Sljeme dale su im Leona Popović i Zrinka Ljutić svojim sjajnim ovosezonskim nastupima u slalomskim utrkama.
“Ovo što su cure napravile u prvih pet utrka, u kojoj nije bilo nijedne da barem jedna nije bila u prvih deset, a u Leviju su bile šesta i sedma. To je dodatni magnet, poziv publici na Sljeme. Možemo očekivati dobar nastup i dobar rezultat”, najavio je direktor utrke i hrvatskih alpskih reprezentacija Vedran Pavlek.


Leona Popović je već na prošlom izdanju pokazala da Crveni spust više ne predstavlja “bauk” osvojivši sedmo mjesto, a u Zagreb će doći kao deveta slalomašica svijeta.


“Jučer smo super odradile utrku u Semmeringu. Nekoliko pogrešaka koštalo me boljeg rezulatata. Nadam se prenijeti dobar osjećaj i na Sljeme. Veselim se utrkama”, izjavila je 25-godišnja hrvatska reprezentativka koja je na posljednjem slalomu u 2022. osvojila 12. mjesto.


Šest mjesta iznad nje, s drugim najboljim rezultatom u Svjetskom kupu, utrku je završila 18-godišnja Zrinka Ljutić.


“Jučer sam postigla odličan rezulatat. Nadam se da ću tako uspjeti odskijati i utrke na Sljemenu. Osjećam se dobro. Imamo pravo očekivati dobre rezultate. Zahvaljujem svima koji se trude da utrka bude održana”, poručila je Zrinka putem video linka s treninga u Austriji.


Unatoč velikom trudu, uvjeta za treninga na Sljemenu nema. Tamo će skijašice moći isprobati snijeg tek 3. siječnja i to na desetak vrata koja će biti postavljena na vrhu Crvenog spusta, koji je prema posljednjim vijestima u dobrom stanju.


“Došao sam sa Sljemena i zadnji pregled staze je iznad mojih očekivanja. Velika hvala svima koji se brinu o stanju staze. Impresioniran sam kako izgleda, s obzirom na sve što je staza prošla. Svjesni smo da će biti još nekih gubitaka, ali siguran sam da rješenje imamo”, rekao je voditelj natjecanja Reno Fleiss te dodao:


“Naše ekipe su spremne. Djelovat ćemo onako kako će diktirati vremenski uvjeti.”


U idealnim uvjetima, sljemensko skijalište je već trebalo biti otvoreno i za građanstvo, ali to ove godine nije bilo moguće.


“U prosincu smo maksimalno iskoristili dane kad smo mogli zasniježivati, pri čemu smo imali i podršku Hrvatskog skijaškog saveza. Vremenski uvjeti nam nisu dopustili da otvorimo stazu i prije, što nam je bila tendencija. Morat ćemo još neko vrijeme pričekati, da ponovno temperature padnu, da ponovno možemo pokrenuti topove. Crveni spust trenutno ima dovoljno snijega i sve bi trebalo biti u redu za utrku”, rekao je voditelj skijališta “Sljeme” Marko Vdović.


Ovogodišnje izdanje Trofeja Snježne kraljice donosi i nekoliko novosti. Izvlačenje brojeva za utrku 4. siječnja bit će održano dan prije na novoj zagrebačkoj lokaciji, ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Timovi skijašica, kao i predstavnici medija po prvi će put imati priliku do Sljemena ići novom žičarom.


Za gledatelje bi spuštanje s vrha Sljemena bilo preopasno pa će oni i dalje dolaziti već poznatim putevima do Crvenog spusta. Oni koji se odluče doći na Sljeme mogu kupiti ulaznicu za oba dana po povoljnoj cijeni od 10 eura, u koju je uključena konzumacija hrane i bezalkoholnog pića. Za jednu utrku je cijena sedam eura, dok je za djecu od 7 do 15 godina ona upola manja.


Oni koji će ostati kod kuće, ponovno će moći uživati u lijepim kadrovima sa Sljemena, za što će se pobrinuti ekipa Hrvatske radiotelevizije.


“Dobar smo i uigran tim. Stotinjak ljudi s HRT-a će raditi na ovom projektu. Slika u izravnom prijenosu ide u preko 20 zemalja svijeta, uglavnom su to one klasične, skijaške zemlje. Sljemenske utrke su uvijek među najgedanijima u Svjetskom kupu”, rekao je voditelj HRT-ova projekta “Snow Queen Trophy” Bruno Kovačević.


O značaju utrke za Hrvatsku govorio je Josip Pavić, državni tajnik za sport pri Ministarstvu turizma i sporta.


“Vlada je to prepoznala i čvrsto stala uz taj projekt. Ovo je jedan od važnih brandova Zagreba i Republike Hrvatske. Utrka je važan segment turističke ponude i pozicioniranja na turističkim tržištima. Sa zadovoljstvom smo prihvatili ulogu partnera i ove godine”, poručio je Pavić.


“Počeli smo utrku 2005., kad nije bilo autoputa Zagreb – Ljubljana i kad Hrvatska nije bila ni blizu Europskoj uniji. Ovo će biti prvo veliko natjecanje u Hrvatskoj s novom valutom”, poručio je Vedran Pavlek.


Upitan sprema li se nešto posebno za Mikaelu Shiffrin, najbolju skijašicu svijeta u ovom trenutku, koja bi s dva trijumfa na Crvenom spustu mogla izjednačiti rekord sunarodnjakinje Lindsey Vonn od 82 pobjede u Svjetskom kupu, Pavlek se nasmiješio i odgovorio:


“Nadam se da će je naše cure spriječiti u tome.”


Sljeme još nije imalo hrvatsku pobjednicu ili pobjednika. Nije to uspjelo ni Janici, ni Ivici Kosteliću, koji se posljednji popeo na postolje, kad je 2012. bio treći. Od skijašica takav rezultat imale su samo Janica, treća 2006. u vožnji bez rukavice i štapa, te Ana Jelušić koja je 2007. osvojila drugo mjesto iza Marlies Schild.


Leona i Zrinka će pokušati ući u to elitno društvo. Uz poznati huk sa Crvenog spusta, bit će im lakše.