Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Luka Lovre Klarica

Olimpijske igre su san i čast koju treba zaslužiti

Autor: Alen Plahinek

19.03.2024. 11:11
Olimpijske igre su san i čast koju treba zaslužiti

Foto: JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF



Šesti puta hrvatska rukometna reprezentacija je došla do najvećeg sportskog natjecanja na svijetu, Olimpijskih igara. Ova priča nije mogla proći bez zadarskog »dodira« u režiji Luke Lovre Klarice. Vrhunski desni vanjski hrvatske reprezentacije i Zagreba odradio je svoj posaon na standarno visokoj razini.


– Prošlo je uspješno kao što smo se nadali i očekivali. Možda je na kraju izgledalo i lakše, nego što se očekivalo. Izbornik nas je jako dobro posložio, svatko je jasno znao zadatak i ulogu te je svatko odigrao na razini na kojoj se očekivalo. Prva utakmica, protiv Austrije, je bila malo teža. Prvo poluvrijeme smo baš bili nervozni, u drugom smo se opustili i shvatili da smo mi ipak bolja momčad. Obranili smo se par puta, zabili par lakših golova i prelomili utakmicu. Na kraju je bilo šest razlike, pobjeda bez problema. S Nijemcima je baš bilo drugačije, počeli smo super, držali cijelu utakmicu našu prednost, bilo je tu pet-šest razlike praktički stalno. Drugo poluvrijeme su oni nas malo stisnuli, ali ni u jednom trenutku nije bilo u pitanju hoćemo li pobijediti. Mislim da su najbliže došli na dva razlike, ali je Kuzmanović obranio »onaj« jedan zicer. Ponovno otišli na veću razliku i zasluženo pobijedili – rekao je Klarica.


Po dva puta bio je precizan protiv Austrijanaca i Nijemaca, a onda je protiv Alžiraca poentirao tri puta.




– Odigrao sam nekih deset minuta prvu, 15 minuta drugu utakmicu, a onda sam u trećoj dobio veću minutažu, podijelio ju s Mateom Marašom. Ivan Martinović je prve dvije odigrao fantastično. Drago mi je što se vratio još jači nakon ozljede. Nastojim iskoristiti svaku priliku koju dobijem, ne »sekiram« se oko toga koliko igram. Izbornik nas je primirio, kao što sam rekao dao nam je jasne zadatke i obveze. Nije puno komplicirao oko taktike. Prilično je pojednostavio sve što se igre tiče i funkcioniralo je. Hrvatski još nije stigao naučiti. Počet će učiti s vremenom, ali ne vjerujem da će ovako pričati s nama. Svi ga razumijemo na engleskom tako da nije problem – objasnio je Klarica.


Sada, kad je Pariz osiguran ostalo je »samo« vrijedno raditi i trenirati kako bi ugledao svjetla Grada svjetla.


– Olimpijske igre, već sam puno puta ranije rekao – to je san svakog sportaša pa tako i moj. Nadam se da ću na kraju ići. Mislim da ide 15 igrača, tako da treba zaslužiti tu čast da odeš. Bit će teško. Očekuju nas kroz ljeto duge pripreme, pokušat ću ostati zdrav da dođem i budem na tim njima te da zaslužim odlazak – zaključio je Klarica.


Ako sve bude dobro i po planu Klarica bi trebao postati treći zadarski rukometaš koji će otići na Olimpijske igre. Prije njega to su bili Tonći Valčić u Pekingu 2008. i Ivan Ninčević u Londonu 2012., gdje je Hrvatska osvojila broncu.