Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

VESLANJE

Održan deseti Jadranov veslački dvoboj osmeraca: Zadrani najbolji u otvorenoj kategoriji

Autor: Šime Ćurko

21.08.2023. 17:15
Održan deseti Jadranov veslački dvoboj osmeraca: Zadrani najbolji u otvorenoj kategoriji

Foto: VK JADRAN



Deseto izdanje Jadranovog veslačkog dvoboja osmeraca okupilo je u uvali Jazine 22 posade, koje su se natjecale na dionici od 500 metara, od početka uvale Jazine do gradskog mosta. Održano je 18 utrka, a natjecanje je počelo popodnevnim eliminacijskim utrkama, dok su finala bila u kasnijem terminu, sve do iza 21 sat, kada se dio utrka veslao pod svjetlima reflektora, što ovu utrku čini jedinstvenom u Hrvatskoj.


– Naši sugrađani i njihovi gosti mogli su vidjeti veslanje u najboljem svjetlu, u atraktivnoj disciplini osmerca, a dvoboji su održani u otvorenoj kategoriji, veteranskim kategorijama i kombiniranim mješovitim posadama s četiri veslačice i četiri veslača. Uvjeti su na početku nešto zahtjevniji zbog umjerenog maestrala, ali kasnije je vjetar potpuno prestao. Bila je to prilika za okupljanje i mnoštva bivših veslača Jadrana koji su se odazvali na druženje u Veslački dom na Branimirovoj obali. Zanimljivo je istaknuti da su na regati nastupila u veteranskoj kategoriji i četvorica olimpijaca, među kojima i po prvi puta naš proslavljeni veslač Igor Boraska, dok je najstariji natjecatelj bio Marijan Kalan, rođen 1943. godine – naglasio je Petar Milin, trener Jadrana.


U otvorenoj kategoriji, najbrža je bila posada Jadrana (Leon Mikulić, Andreas Vaško, Filip Pedić, Ivan Grancarić, Dominik Cimera, Frane Markulić, Frane Kalcina, Mihovil Bogatić), druga je bila posada Fakulteta strojarstva i brodogradnje, u kojoj su veslala i četvorica bivših veslača Jadrana, dok je treće mjesto osvojio Vukovar. U kategoriji veterana C najuspješnija je bila kombinirana posada Jadrana i Izole (Slovenija), drugi su bili veslači Mornara iz Splita, dok je treće mjesto zauzeo Zagreb. Kod veterana D pobijedila je kombinirana posada Iktusa, Jadrana iz Rijeke, Mladosti, Vukovara i Zagreba, drugi su bili veterani Jadrana dok je treće mjesto zauzela još jedna kombinirana posada Neretvanskog gusara, Lie iz Beča, Arga iz Izole te Pirata iz Beča. Veslale su se i utrke mješovitih osmeraca, gdje je u otvorenoj kategoriji najbolji bio Neretvanski gusar iz Metkovića, a u veteranima kombinirana posada Mladosti, Arga iz Izole, Lie i Pirata iz Beča te Neretvanskog gusara. Održane su utrke internih dvoboja Jadranovih juniora te ostalih veteranskih kategorija.




– Zahvaljujemo svima koji su pomogli pri organizaciji regate, sponzorima i prijateljima veslanja, koji su omogućili da se natjecanje održi na visokom nivou, kao i svih proteklih deset godina – zaključio je Milin.


Foto: VK Jadran