Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadrani u Europi

Odlični Bašić, Ružiću sve više prostora

Autor: Andrija Dešpoja

13.02.2024. 09:47
Odlični Bašić, Ružiću sve više prostora

Foto: DARIA MITROFANOVA/BK SARATOV



Pregled zadarskih košarkaških pečalbara otvaramo iz VTB lige gdje je završio osnovni dio natjecanja te se pristupilo drugom dijelu s podjelom na dvije mini-lige po šest klubova. Najboljih šest momčadi se našlo u stupnju pobjednika, dok je preostalih šest svrstano u tzv. stupanj gubitnika. U toj manje atraktivnoj ligi svoju šansu za jedno od prva dva mjesta koja vode u doigravanje žele iskoristiti Samara Dražena Anzulovića te Avtodor Saratov Dominika Mavre. Obje momčadi uzele su dva boda na otvaranju, Samara je nakon ispadanja u kupu od Zenita (109:55) na svom parketu svladala Minsk sa 79:71, dok je Saratov kući s 80:78 nadjačao moskovsku Runu, uz veliku pomoć bivšeg kapetana Zadra koji je u nepunih 30 minuta upisao učinak od 11 koševa, jednog skoka i pet asistencija. Lokomotiv Kubanj u kojem asistentsku ulogu glavnom treneru obavlja Jurica Žuža, također je zapeo u četvrtfinalu ruskog kupa, ispavši od Uraljmaš Jekaterinburga unatoč pobjedi 78:68, jer je prva utakmica otišla na stranu suparnika s 13 koševa razlike. Momčad iz Krasnodara poražena je i za vikend kada je u stupnju pobjednika nastradala na parketu Zenita (106:67).


Dominantni Škara


Poražavajući tjedan iza sebe ima i Juventus Ivana Vraneša koji je izgubio derbi sredine ljestvice litavskog prvenstva kod Mažeikiaija s 88:86, a stasiti Zadranin se pokazao jednim od najčvršćih karika sastava iz Utene s 14 koševa i četiri skoka. S odličnim predstavama nastavio je i Jure Škifić čije su Pardubice upisale polovičan učinak u stupnju pobjednika češkog elitnog ranga. U domaćem porazu od Opave (96:98) krilni centar iz Donatovog grada zabio je 12 koševa i uhvatio sedam lopti, dok je u pobjedi 63:89 na parketu Kolina bio konkretniji s 15 ubačaja i šest skokova. Putovanje istočnom Europom završavamo s Körmendom u kojem odnedavno nastupa Lovre Bašić.





U 20. kolu mađarskog elitnog košarkaškog ranga s 87:76 je na domaćem terenu svladao Honved, a zadarski razigravač je ponovno bio na visini zadatka te je trećem uzastopnom slavlju svoje momčadi doprinio sa 16 koševa, dva skoka i pet asistencija. Polovičan učinak je proteklog tjedna zbrajao i David Škara sa svojim Châlons-Reimsom. Peta pobjeda u nizu stigla je 20. kolu francuske Pro B lige protiv Denain-Voltairea s 80:58, a Škara se promovirao u igrača utakmice s 14 koševa, dvama skokovima i jednom asistencijom, dok je slabiju izvedbu pružio u domaćem porazu 68:70 od Lillea kojem je ubacio sedam koševa, uz osam skokova.


Poraz Zubčića


A sve više prilika na terenu u dresu Joventuta iz Badalone dobiva 17-godišnji Michael Ružić koji je zaslužio nepunih 20 minuta sredinom tjedna na gostovanju kod Prometeja u posljednjem kolu skupine Eurokupa. U porazu 94:80 Ružić je sudjelovao s 11 koševa, dok je u derbiju ACB lige na parketu Baskonije proveo u igri 22 minute i pomogao svojoj momčadi sa sedam poena, dvije uhvaćene lopte i jednom asistencijom da dođe do velike pobjede 78:81 kojom se katalonska momčad našla na osmom mjestu poretka najjače košarkaške lige na »Starom kontinentu«. Razloga za veselje nije pak imao Tomislav Zubčić čiji je Basket Napoli ostao kratak na gostovanju kod Cremone (90:83), uz 12 poena i sedam skokova stasitog Pridražanina. Pobjedničkim navikama nakon lošijih predstava u Drugoj ABA ligi vratio se Široki koji je u 17. kolu bosanskohercegovačkog prvenstva u gostima svladao Promo s 59:72. U 15. pobjedi sastava Ivana Velića Duje Brala je sudjelovao s devet poena i šest skokova, dok je Gabriel Karamarko upisao po jedan skok i asistenciju. Za kraj je ostala zadarska trenerska kolonija u Belgiji koja je upisala stopostotan učinak minulog tjedna. Oostende Darija Gjergje je u 18. kolu BNXT lige deklasirao na gostovanju Spotter Leuven s 56:85. Ovom ukupno 16. uspješnicom ostali su usamljeni na vrhu poretka ispred Antwerpena i Limburga koji su udaljeni dvije i tri pobjede. A Liege u kojem je pomoćni trener Tihomir Bujan također je bio uspješan u BNXT ligi, svladavši na svom terenu Antwerpen s 86:80.