Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

LEGENDA ZADRA

Odlazak vratara koji je branio bez rukavica: Preminuo Vjekoslav Pilić

Autor: Šime Ćurko

16.11.2023. 17:33
Odlazak vratara koji je branio bez rukavica: Preminuo Vjekoslav Pilić

Foto: Fotografije iz knjige Bernarda Paleke Ispred mreže - Priče o zadarskim vratarima



U srijedu 15. studenoga u 85. godini preminuo je Vjekoslav Pilić, nekadašnji zadarski nogometni i rukometni vratar. Pilića je svojevremeno u knjizi o zadarskim vratarima predstavio Bernard Paleka, dugogodišnji sportski novinar. Tako se doznaje da je Pilić 1954. godine došao u tadašnji juniorski naraštaj, nakon što je čuveni Milorad Ignjatović skupinu mladića odjenuo u majice NK Zadra. Vrijeme je to kada je prvi vratar kluba sa Stanova bio Anđelko Košuta.


– Igrali smo mi i prije, ali neslužbeno. Ta 1954. godina bila je nogometni početak za mnoge potonje više ili manje poznate igrače, poput Joška Skoblara, Ede Perinčića, Gvida Mičića, Drage Marića, Šime Urića. Igrao bih ujutro rukomet na Mornarici, poslijepodne nogomet na Stanovima – izjavio je Pilić, koji je odmah postao vratar.


– Nije mi bio problem jer sam bio svestran, bavio sam se i atletikom, igrao rukomet i sve u isto vrijeme i u osnovnoj školi i u gimnaziji. Bilo je to vrijeme u kojem su mnoge, danas nezamislive stvari, bile uobičajene. Nije bilo trenera specijaliziranih za rad s vratarima, treniralo se dvaput tjedno, nagrada igračima nakon treninga i domaće utakmice bio je čaj, a nakon gostovanja večera, i, što je možda i najzanimljivije, Pilić je branio bez rukavica! – Nikad, niti jednu utakmicu nisam branio s rukavicama. Kad danas gledam vratare imam dojam da njihove rukavice nekako privuku loptu. Prvi vratar NK Zadra Pilić je bio do 1965. godine.




– Imali smo izvrsnu momčad, dobro smo igrali. Natjecali smo se na području Dalmatinske lige. Prestao sam s nogometom kada sam otišao u onodobnu JNA. Nakon što sam se vratio bio sam još kratko vrijeme vratar Omladinca (danas Arbanasi, pr. a.), a još sam branio i u rukometu, potom bio i rukometni sudac…


Posljednji ispraćaj Vjekoslava Pilića bit će u ponedjeljak 20. studenoga u 14 sati na Gradskom groblju Zadar.


Fotografije iz knjige Bernarda Paleke Ispred mreže – Priče o zadarskim vratarima