Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

VN Australije

Novi sramotan cirkus FIA-e, Hamilton stigao do prvog postolja ove sezone

Autor: A.P.

02.04.2023. 10:05
Novi sramotan cirkus FIA-e, Hamilton stigao do prvog postolja ove sezone

Foto: Reuters



Vrhunsku utrku najvećeg oktanskog spektakla na svijetu, Formule 1, obilježio je karambol, kaos i cirkus u samoj završnici utrke. Kao i mnogih prethodnih godina, VN Australije na ulicama Melbourna, nije razočarala. U konačnici do novog trijumfa stigao je Max Verstappen ispred Lewisa Hamiltona i Fernanda Alonsa. Naravno, utrka nažalost nije mogla proći bez cirkusa u režiji FIA-e.


Utrka je počela začuđujuće, tako što je Verstappen izgubio dvije pozicije na startu od oba Mercedesa i nakon jako dugo vremena Mercedes je imao 1. i 2. mjesto. Ferarrijev Charles Leclerc u trkaćem incidentu završio je utrku već nakon nekoliko zavoja što je izazvao prvi izlazak sigurnosnog vozila.


Nekoliko krugova nakon restarta, veliku nesreću doživaljava Williamsov Alexandar Albon zabivši se u zid, što možete vidjeti ovdje.  Nakon toga počinje cirkus. U početku na stazu izlazi sigurnosno vozilo, no nakon dva kruga direkcija utrke odlučuje se za crvenu zastavu, odnosno prekid utrke. To je poprilično čudna odluka, ako se spomene kako je unatrag nekoliko posljednjih godina crvena zastava istaknuta odmah za skoro svaki veći incident, pogotovo kada se vozila nakon sudara nalaze na samoj stazi. Najveći gubitnici crvene zastave su Ferrarijev Carlos Sainz i Mercedesov George Russell koji su za vrijeme sigurnosnog vozila odradili promjenu guma. Razlog zašto su najveći gubitnici leži u činjenici da je dozvoljena promjena guma za vrijeme crvenih zastava, pri čemu je ostatak vozača promijenio gume za vrijeme stanke.




Sve je izgledalo da će utrka završiti bez dodatnih uzbuđenja, no četiri kruga do kraja Kevin Magnussen radi grešku i razbija svoj bolid. Ponovno prvo izlazi sigurnosno vozilo, a krug nakon FIA se odlučuje za crvenu zastavu i ostaje potpuni sprint dva kruga do kraja. Dijelovi razbijenog bolida, a i sam bolid završili su ili na stazi ili tik uz stazu, pri čemu ostaje pitanje, kao i prvoj situaciji, zašto crvena zastava nije odmah istaknuta.


U posljednjem restartu u prvom zavoju dolazi do sveopćeg kaosa, što možete ovdje vidjeti. U tom prvom zavoju Sainz udara Alonsa, dok se Alpinin dvojac, Gasly i Ocon, međusobno udaraju i rade kaos u kojem se odmah ističe nova crvena zastava. U trenutku isticanja posljednje crvene zastave Verstappen je vodio, drugi je bio Hamilton ,treći Sainz, četvrti Hulkenberg, peti Tsunoda i tako dalje.


Uslijedilo je vijećanje u direkciji utrke kada je istaknuta crvena zastava. Prema pravilima ako je crvena zastava istaknuta prije nego su bolidi stigli u drugi sektor na stazi, poništava se sve što se dogodilo i poredak vozača vraća se kao što je bio na startu, odnosno restartu utrke. Šlag na torti čudnih odluka FIA-e danas, je kazna za Sainza zbog uzrokovanja incidenta s Alonsom, a istraga se vodi nad vozačima Alpine zbog sudara, iako su obje situacije u konačnici izuzete, odnosno poništene iz utrke.


Usporedbe radi u nogometu je to jednako situaciji da igrač dobije žuti ili crveni karton, no nakon pregleda VAR snimke poništi se odluka radi koje je igrač kažnjen, ali se ne poništi dobiveni karton.


Ovom pobjedom Max Verstappen nastavio je svoju dominaciju svijetom Formule 1 i povećao prednost u ukupnom poretku. Sljedeća utrka vozi se za četiri tjedan u Baku-u za Veliku Nagradu Azerbajdžana.