Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

VN Bahreina

RedBull dominantno otvorio novu sezonu Formule 1, senzacionalni Fernando Alonso osvojio postolje

Autor: Alen Plahinek

05.03.2023. 17:41
RedBull dominantno otvorio novu sezonu Formule 1, senzacionalni Fernando Alonso osvojio postolje

Foto: Reuters



Velikom nagradom Bahreina počela je nova, 73. po redu, sezona najvećeg oktanskog cirkusa na svijetu, Formule 1.


Nova sezona otvorena je na identični način kako je zatvorena prošla, ogromnom dominacijom momčadi RedBulla, odnosno Maxa Verstappena. Nakon što je jučer osvojio “pole-position”, u današnjoj utrci je izdominirao ostatak grida i sa gotovo 12 sekundi razlike pobijedio.


Drugi je završio Verstappenov momčadski kolega, Sergio Perez, čime se potvrdila dominacija RedBulla. Izgledno je kako bi se ove godine ponovno gledati njihova dominacija, jer izgleda kao da su u nekom svojem posebnom svijetu.




Treći je završio “zločesti dečko” Formule 1, Fernando Alonso, koji je 15-ak krugova prije kraja od Ferrarijevog Carlosa Sainza preuzeo posljednje mjesto na podiju. Alonso je nakon što je posljednje dvije godine vozio za momčad Alpine( Renaulta), ove je godine potpisao za momčad Aston Martina, što je ispalo kao pun pogodak.


Alonsov momčadski kolega, Lance Stroll završio je 6., što je fenomenalan uspjeh kada se kaže da je prije svega 20-ak dana imao operaciju desnog ručnog zgloba.


Ferrarijev duo, Charles Leclerc i Carlos Sainz, odradili su polovičan posao za najpoznatiji tim u Formuli 1. Leclercu je motor otkazao u 41. krugu te je odustao, dok je Sainz završio na 4. mjestu.


Čovjek s najviše pobjeda u povijesti, Lewis Hamilton, završio je kao 5.


Utrku su osim dominacije RedBulla obilježile i kazne za Estebana Ocona. Prvo je dobio kaznu zbog nepropisnog parkiranja za start utrke, zatim je dobio novu kaznu jer nije pravilno izveo prvotno dobivenu kaznu, da bi u konačnici dobio treću kaznu zbog prebrze vožnje u boksu, kada je ulazi u boks da odradi kaznu. Na kraju, Ocon je odustao od utrke.


Karavana Formule 1 seli se u Saudijsku Arabiju na stazu Jeddah, a utrka je na rasporedu 19.ožujka.