Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bez euforije

Zlatko Dalić dan nakon Latvije poslao važnu poruku Bruni Petkoviću

Autor: Denis Frančisković

09.09.2023. 16:02
Zlatko Dalić dan nakon Latvije poslao važnu poruku Bruni Petkoviću

Foto: Zlatko Dalić/Foto M. LEVAK

U pripremi utakmice tražio sam od Brune da ne dolazi po loptu jer za to nema potrebe - rekao je izbornik



RIJEKA  Impresivnom predstavom Vatreni su zaključili riječki dio ciklusa za EURO 2024. u Njemačkoj, slavljenik Luka Modrić i suigrači podarili su Latvijcima peticu na oduševljenja gledateljstva i napunili baterije pred posebno važan sudar s Armenijom. Sve je na Rujevici bilo nekako idelano u toploj rujanskoj večeri, a dobre vijesti stigle su iz Turske gdje je domaćin podijelio bodove s Armenijom odigravši 1:1. Iz hrvatske perspektive to je jako dobar scenarij, sada Zlatko Dalić, Modrić i igrači moraju izrežirati predstavu u drevnom Erevanu kojom bi uzeli puni bodovni učinak i s utakmicom manje zauzeli vrh ljestvice. Lako neće biti, ali Hrvatska svakako ima neospornu klasu više i odigra li na sadašnjoj razini, iz Armenije se mogu očekivati dobre vijesti.


– Bila je ovo naša dobra i ozbiljna utakmica, disciplinirana svih 90 minuta. No, nije sve to mjerilo neke naše briljantnosti, više dobra priprema za Armeniju – kaže izbornik Dalić. – Raduju ozbiljnost i efikasnost. Pred nama je sada teža utakmica i teži protivnik.


Mateo Kovačić nije igrao protiv Latvije iako se to očekivalo. Prigodu je dobio Ivanušec igrajući ispred Modrića i Brozovića u srcu vezne linije.




– Kovačić i Majer su mogli i sada nastupiti, ali nismo htjeli ulaziti u nepotreban rizik te smo ih sačuvali. Nadam se da će obojica biti spremni i u konkurenciji za prvu momčad. Ako Mateo bude OK, on će biti u prvoj postavi.


Modrić i Brozović zajedno su napustili igru u 61. minuti, a Ivanušec su spustio na mjesto povučenijeg veznog igrača.


– Rekao sam mu na poluvremenu da će nakon izlaska Modrića igrati zadnjeg veznog jer je motoričan i pokretljiv. No, vidjelo se da nije baš navikao na tu poziciju. Izgubio je dvije lopte što nije baš prihvatljivo u smislu rizika zadnjeg veznog igrača. Ivanušec je ipak sve u svemu odigrao korektnu utakmicu.


Perišić i Sosa


Ivan Perišić po lijevom je krilu bio nezadrživ. Lomio je protivnika, trčao, proigravao, centrirao, ali i pokazao dio svog bogatog repertoara iz tehničkog dijela igre.


– Kod Ivana se vidjela velika želja i fizička superiornost. Igrao je kao da je to utakmica Svjetskog prvenstva, a ne kvalifikacijski ogled s jednim takvim protivnikom. To je njegov tipičan odnos prema igri zbog čega i traje tako dugo. Možda nije igrao puno u Tottenhamu, zato smo ga ostavili da igra cijelu utakmicu i dobije jedan ritam. Pokazao je superiornost, moć i brzinu. Raduje sve to u tim njegovim godinama. Svaka mu čast.


Bruno Sosa nije igrao puno u Stuttgartu. Sada je krenuo od prve minute, cilj ga je vratiti u prepoznatljivu formu i ustaliti ga na lijevom boku.


– Njemu očito nedostaje više igre i malo više samopouzdanja. Zato smo ga i stavili u početnu postavu. Vjerujem da će u Ajaxu to dobiti i vratiti se u prijašnju formu. Sosa je igrač koji nama treba. Ovisno o situaciji i protivniku mi tu imamo još Perišića, ali i Barišića. Sada smo dobili i širinu i dubinu s Perišićem i Sosom i to je bilo jako dobro.


Bruno Petković zabio je dva gola i sve više “zacementirao” poziciju prvog napadača.


– Nama treba napadač koji zabija golove, a u pripremi utakmice tražio sam od Brune da ne dolazi po loptu jer za to nema potrebe. Tu su Brozović i Modrić, na njemu je da čeka i bude svjež i napravi višak što je njegova kvaliteta. Njegovo trošenje na centru i po bokovima je beskorisno. Tražim ga blizu i u šesnaest metara. Bruno mora još više biti na lopti, visok je i robusan, može dobro skočiti. Mora biti uporniji i još odgovorniji. Kao i agresivniji. Dao je dva gola i to se od njega očekuje. To je njegov posao. Nekako više uživa u asistiranju, no on je napadač i od njega se traže golovi. On je broj devet i to je njegov prvi posao. Treba mu i kontinuitet jer samo tako će biti ono što želimo da bude.


Teže i lakše


Ostalo je pitanje može li se pojaviti problem jačih protivnika u pripremama za EURO nakon plasmana u koji svi vjeruju. No, izbornik je tu oprezan, ali i realan.


– Želimo se plasirati na EURO kao prvi i imati bolji ždrijeb. Nadam se i vjerujem u to. Zajedno smo tri, četiri godine, navikli smo na ovaj ritam, a igrači će imati jake utakmice u svojim klubovima. Ne bih želio puno govoriti unaprijed, no zadnjih pet godina igramo samo jake utakmice. Imali smo jako malo susreta tipa Cipar, Malta ili Latvija. Igrali smo pet puta s Francuskom, četiri puta s Engleskom i Španjolskom. Tu su bili Portugalci, Brazil… Tako da se nama teže naviknuti na lošijeg nego na težeg protivnika.


Armenija je pred više od 30 tisuća gledatelja uzela bod Turskoj, a bila je bilizu punog bodovnog plijena. Dašjan je doveo goste u vodstvo u 49. minuti, a za domaćine izjednačio Yildirim u 88. minuti.


– Oni su odgovorna i ozbiljna reprezentacija, dobili su Walesa u gostima 2:4, sada vodili do kraja 0:1… Iskreno nismo o njima puno razgovarali, analize tek slijede. Ladić je bio u Turskoj i pripremit će analizu. Tada ćemo znati više i konkretnije. Bodovi su opet bitni i nama je najvažnije kakav ćemo pristup imati i kako ćemo odgovoriti na ovaj zadatak. Protivnik zaslužuje naš respekt zbog svojih rezultata, nismo ih očekivali da će biti treća reprezentacija naše skupine. Igrali smo s njima pripremnu utakmicu prije EURO-a, ali tada su bili drugačija momčad. Idemo korak po korak, ali svakako riječ je puno zahtjevnijem protivniku od Latvije. Očekujem tešku utakmicu, ali ako je riješimo kako žeimo bit će to jedan veliki korak prema EURO-u – zaključuje Dalić.