Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Liga prvaka

Večeras prvi uzvrati četvrtfinala Lige prvaka: Milan u paklu Maradone

Autor: Igor Duvnjak

18.04.2023. 11:56
Večeras prvi uzvrati četvrtfinala Lige prvaka: Milan u paklu Maradone

Foto: Karim Benzema i Luka Modrić/Foto REUTERS



Sve snažnije odjekuje tutanj iz ionako glasnog nogometnog bubnja kakva je Liga prvaka, u najatraktivnijem i najkvalitetnijem klupskom nadmetanju na planetu, u noći velikih priredbi pred nama su uzvrati četvrtfinala (21 sati). Milan će u Napulju nastojati očuvati onaj jedan, ali vrijedan pogodak prednosti s »Meazze«, koji će na »Maradoni« domaćini htjeti anulirati svim silama, dok u Londonu prvak Europe Real Madrid želi onu svoju pobjedu 2:0 iz prve utakmice pretvoriti u svoj novi polufinale s Chelseajem, koji ne pomišlja na predaju.


Pod Vezuvom temperatura zanimanja raste do večerašnje točke ključanja u kojoj se domaćini, koji inače vode monolog oko osvajanja »scudetta«, svim silama žele probiti u svoj prvi finale Lige prvaka. Domaćini se hvataju za svaku slamku, tako naravno i za nužnu pomoć
tifosa. Priprema se tako posebna scenografija, popularne tamošnje »Curva A i B« u svečanom ruhu uz pomoć ostalih, koji su prikupljali sredstva još od susreta s Lazijom da bi »obojili« stadion, žele biti vjetar u leđa domaćim Modrima.


Gazda De Laurentiis je za tu priliku našao zajednički jezik s navijačima, sve kako bi se stiglo do cilja. Osim onih 0:1 iz prve utakmice, za njih
nije dobra vijest 0:0 u prošlom kolu campionata s Veronom. Papar na tu ionako paprenu juhu je činjenica da je lidera Serie A nedavno Milan
nakrcao u prvenstvu s pokerom golova pod Vezuvom, svladao ga je sada i u Ligi prvaka i dao mu nove razloge za zabrinutost.




U velikoj noći domaći ne mogu računati na dva važna imena, Kima i Anguissu, koje bi trebali zamijeniti Juan Jesus
i Elmas, s druge strane upitan je napadač Milana Olivier Giroud. Dobra vijest za domaćine je da se u napad vraća »dijamantna igla«, oporavljeni Osimhen, zaboravlja se sada da su ćakule o njegovoj prodaji za velike novce svakako unijele nemir u svlačionicu ekipe Luciana Spalletija. Kolega mu Stefano Pioli je odmarao neke igrače u remiju s Bolognom kako bi imao što svježiju postavu, kojom na tako vrućem terenu prvak Italije i višestruki europski prvak želi ući među četiri najbolja sastava u Europi.


– Osimhen je zaigrao u Veroni i odmah je pokazao da je u ritmu. Trebalo mu je ovih 25 minuta da bude večeras spreman. On nam daje  napadačku širinu – kaže trener Luciano Spaletti. – Navijači? Oni su za nas ključna stvar. Kad sam vidio da su se navijači i De Laurentiis pomirili, bio sam jako sretan. Sada kada svi volimo Napoli, sve nam postaje lakše.


Na londonskom »Stamford Bridgeu« susreću se stari dobri znanci, koji su se silom prilika, kroz toliki niz godina na europskoj pozornici, često sučeljavali. Od osam europskih međusobnih susreta, pet u Ligi prvaka, u svježem je sjećanju onaj lanjski, kada su Kraljevi slavili u gostima 3:1, ali su im Bluesi u Madridu uzvratili istom mjerom te se Real morao provlačiti kroz ušicu igre, golom u produžetku, a na koncu su se okitili europskom titulom.


No, kako reče hrvatska novinarska legenda Žarko Susić, »u kazalištu imamo premijere pa slijede reprize, u sportu je svaka utakmica premijera«, tako su i ovi susreti dvaju velikana priča za sebe. Igračka legenda Frank Lampard je usred sezone, silom prilika postao »vatrogasac«, postavljen je za kormilo Chelseaja ne bi li ga izvukao iz vrtloga krize na plovidbu k željenim velikim rezultatima.
Bez obzira na to što mu se na putu našao suparnik Realova kalibra i za kojim kreće u uzvrat kaskajući za dva značajna koraka zaostatka, strateg Penzionera sanja o velikom preokretu i ulasku u finale. Njegovi igrači ne mogu do tog cilja bez pogađanja mreže, a pod njegovim vodstvom ona je za Chelsea još nedostižan cilj. U Madridu je ostao s desetoricom jer mu je isključen Ben Chilwell, hvalio je igrače suočene i s tom nedaćom.


– Ponosan sam na onu našu desetoricu. Imali smo i svoje šanse prije isključenja, one Joao Felixa, Raheema Sterlinga, Masona Mounta – rekao je Lampard raspirujući vatru nade. – Posebne stvari se mogu dogoditi na Stamford Bridgeu. Moramo vjerovati. Postoji mali nedostatak vjere, igrači ne znaju koliko su dobri.


Real stalno potvrđuje da »apetit raste jedući«, osvajajući trofeje stalno gladuje za novima, tako je i s ovom trofejnom generacijom u kojoj na
radost naših ljubitelja sporta sja i hrvatski dragulj sredine terena Luka Modrić.


– Još nije gotovo. Moramo se boriti i žrtvovati na Stamford Bridgeu. To je normalno, ovo je četvrtfinale Lige prvaka. Dobro poznajem nogomet. Moji igrači razumiju da je ostalo još 90 minuta. Bit će teško i moramo biti spremni – rekao je slavni i igrač i trener, kormilar Reala
Carlo Ancelotti, živa povijest vrhunskog nogometa. Recimo, suparnika Lamparda je kao igrača vodio u Chelseaju kada su osvojili naslov prvaka i FA kup. – Imam dobre uspomene na Franka Lamparda. Fantastičan igrač. Nadam se da će biti fantastičan trener, ali ne ipak nužno
ovog utorka.