Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

domaćinstvo mundijala

Umjesto ujedinjenja, FIFA podijelila svijet

Autor: Alen Plahinek

06.10.2023. 15:00
Umjesto ujedinjenja, FIFA podijelila svijet

Foto: Ulrik Pedersen/DeFodi Images/DEF



Bila je to odluka koja je podijelila svijet, a prema riječima predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA-e) Giannija Infantina, trebala je to biti odluka koja će ujediniti svijet. Novom zanimljivom, ali poprilično kontroverznom odlukom FIFA je odlučila kako će se Svjetsko prvenstvo 2030. godine igrati u šest država na tri kontinenta.


Premijerne tri utakmice tog Mundijala igrat će se u Argentini, Urugvaju i Paragvaju, dakle u Južnoj Americi, a nastavak će slijediti u zemljama domaćinima Španjolskoj, Portugal i Maroku, dakle Europi i Africi. Argentina, Urugvaj i Paragvaj, zajedno s Čileom prvotno su se kandidirali za sveukupno domaćinstvo, ali su kasnije odustali u zamjenu za navedene utakmice.


Igre iza zavjese


Sigurno je puno mutnih priča ovdje koje se najvjerojatnije neće nikada saznati, no hajmo početi ispočetka. Godina je 2017., a mjesec je srpanj, kada Argentina i Urugvaj objavljuju zajedničku kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. godine, a razlog zašto ciljaju 13 godina unaprijed leži u činjenici da će tada biti točno 100 godina od prvog svjetskog prvenstva, kojem je domaćin bio Urugvaj.




U listopadu iste godine u njihovu priču uključuje se Paragvaj, a zatim godinu i pol kasnije, u veljači 2019., dolazi i Čile. Četiri države domaćina za jedno svjetsko prvenstvo, popriličan je presedan u svijetu sporta kada govorimo da se nalazimo u 2019. godini.


Živjeli smo tako još neko vrijeme manje više bezbrižno i tada je »dolijala« pandemija koronavirusa. Selimo se sada na 7. listopad 2020. godine u vrijeme je sveopćeg »lockdowna« prouzročenog koronavirusom.


Cijeli je svijet u »hladnom pogonu« i tada kao« grom iz vedra neba« nogometni savezi Španjolske i Portugala objavljuju zajedničku kandidaturu te postaju konkurenti južnoameričkim državama. U lipnju 2022. ove dvije države svojoj kandidaturi pripajaju i Maroko, tako da bi se Svjetsko prvenstvo 2030. po prvi puta moglo igrati u Europi i Africi.


Na kraju dolazimo do famoznog 4. listopada 2023. godine kada Španjolska, Portugal i Maroko služeno bivaju birani za domaćina Mundijala, no uz napomenu kako će se prve tri utakmice igrati u Južnoj Americi. Svakom racionalnom biću trebalo bi biti jasno kako je »nešto trulo u državi Danskoj«, samo što nije u Danskoj, nego u Zürichu u središtu FIFA-e.


Navijači i kvalifikacije


Dogovorom svih nazočnih, jedini gubitnik u svemu ovome je Čile, čiji su mediji žestoko »opleli« po Međunarodnoj nogometnoj federaciji. E sada kada su domaćini zadovoljni, prebacit ćemo se na navijače, zbog kojih se i igra nogomet.


Kako sada stvari stoje, postoji realna opcija kako bi, primjerice Hrvatska mogla igrati otvaranje Svjetskog prvenstva u Buenos Airesu u Argentini, a potom tri ili četiri dana kasnije igrati drugo kolo protiv nekoga u, recimo, Portugalu. Pitanje je tko si zaista može priuštiti luksuz putovanja i praćenja nogometne reprezentacije.


Nije riječ samo o Hrvatskoj, nego i o puno imućnijim zemljama i društvima od ovog našeg. Mnogi navijači svakako nisu pozdravili odluku FIFA-e, tako da bi u najavi mogao nastati pravi jedan mali »rat« između ljubitelja nogometne igre i ljubitelja ostvarivanja profita.


Kao zemlje domaćini, Španjolska, Portugal i Maroko automatski su stekle pravo nastupa na Mundijalu, a prema svemu sudeći tu povlasticu bi mogle steći i Argentina, Urugvaj i Paragvaj, što ponovno otvara mnoga pitanja. Kako će sa Svjetskom prvenstvom 2024. broj reprezentacija na Mundijalu s 32 na 48, Južna Amerika će imati šest svojih predstavnika i jednoga u interkontinentalnom play-offu.


U prijevodu, ako ove tri južnoameričke zemlje dobe direktnu kartu za Prvenstvo, ostaju još samo tri mjesta za popuniti, što bi moglo izazvati potpunu ludnicu u tamošnjim kvalifikacijama. Tako bi se u »bubnju« za tri karte za odlazak na SP trebali naći Brazil, Kolumbija, Venezuela, Peru, Čile, Ekvador i Bolivija. Ako izuzmeo Brazil koji bi najvjerojatnije trebao biti putnik, dva mjesta biti će »raščerupana« između šest reprezentacija.


Mnogo je još čudnih pitanja i podignutih obrva vezanih uz tu odluku, no hajdemo polako. Do Mundijala 2030. ostalo je još otprilike šest i pol godina. Hajdemo se nadati da ćemo za to vrijeme postati pametniji, jer potezi koje je FIFA u posljednje vrijeme počela raditi, sve su samo ne ono što ima one prave, istinske veze s uživanje u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.