Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Šahtjor pomaže

Ukrajinski nogometni velikan osnovao zakladu koja brine o ratnoj siročadi i ranjenim vojnicima

Autor: Hina

17.04.2023. 11:43
Ukrajinski nogometni velikan osnovao zakladu koja brine o ratnoj siročadi i ranjenim vojnicima

Foto: Foto REUTERS

Zbrinuli smo 31 dijete koje je zbog sukoba izgubilo roditelje i smjestili smo ih u 17 domova - rekao je Sergej Palkin, predsjednik klubaUkrajinski nogometni prvoligaš Šahtar Donjeck uključio se u pomoć ranjenim ukrajinskim vojnicima, ratnoj siročadi, te brojnim izbjeglicama nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.


Prije ruske invazije na Ukrajinu, Šahtar, čiji je vlasnik Rinat Ahmetov, se uglavnom bavio nogometom i borbom za trofeje, međutim posljednjih godinu dana bave se i stvarima daleko izvan nogometnih terena  Tako su preuzeli medicinske troškove za ranjene ukrajinske vojnike, pronalaze domove za ratnu siročad, te brinu o brojnim izbjeglicama.


Ukrajinski klub, koji je osvojio posljednje izdanje Kupa UEFA 2009. prije nego što je preimenovan u Europsku ligu, omogućio je putem svoje zaklade Shakhtar Social, petorici teško ozlijeđenih vojnika liječenje u Izraelu, Sjedinjenim Državama te Španjolskoj, uz trošak od 100.000 eura po vojniku.
“Ne možete zamisliti težinu njihovih ozljeda,” rekao je predsjednik kluba Sergej Palkin u telefonskom razgovoru za AFP.


“Dvoje je paralizirano, a ostali su pretrpjeli katastrofalne ozljede nakon eksplozije projektila. Vrlo je teško kontrolirati svoje emocije kad ih vidite i želimo im ponuditi priliku da vode normalan život zahvaljujući vrlo sofisticiranoj njezi koju nude te bolnice,” kazao je.


Palkin je dodao kako klub u kojem je sportski direktor bivši “Vatreni” Darijo Srna, a trener prve momčadi Igor Jovičević, brine i o ratnoj siročadi.


“Zbrinuli smo 31 dijete koje je zbog sukoba izgubilo roditelje i smjestili smo ih u 17 domova,” rekao je Palkin.


“Mi im plaćamo dnevne troškove i liječenje, dajemo im iPade i pokušavamo normalizirati situaciju na psihičkoj razini, jer su ta djeca traumatizirana gubitkom roditelja,” objašnjava.


Šahtar, koji nije igrao u Donjecku od rata u Donbasu 2014. i koji sada utakmice igra u Lavovu nakon što je napustio Kijev prošle godine, također brine o “više od 2000 izbjeglica s istoka Ukrajine”, kaže njegov predsjednik.


Unatoč odlasku mnogih stranih igrača, posebno Brazilaca, od ruske invazije, Šahtar je završio kao treći u svojoj skupini Lige prvaka i stigao do nokaut faze Europske lige gdje je eliminiran od Feyenoorda.