Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Azijsko prvenstvo

U Kataru se okupile brojne europske nogometne zvijezde, kreće Azijsko prvenstvo

Autor: Hina

10.01.2024. 13:05
U Kataru se okupile brojne europske nogometne zvijezde, kreće Azijsko prvenstvo

Foto: Na stadionu Lusail igralo se finala SP-a, a sada će se otvorio Azijsko prvenstvo/Foto REUTERS

Japan će imati jaku postavu, jer imaju samo pet igrača iz domaće lige, svi ostali su članovi europskih klubovaDOHA  Katar će od 12. siječnja do 10. veljače biti domaćin Azijskog nogometnog prvenstva, a na 18. izdanju kontinentalne smotre nastupiti će 24 azijske reprezentacije.


Domaćin turnira Katar je ujedno i branitelj naslova, a kako su se organizatori turnira pohvalili i prije SP-a 2022., navijači će i na azijskom prvenstvu moći gledati nekoliko utakmica dnevno jer su stadioni ponovno biti prilično blizu jedna drugoj.


Reprezentacije će igrati na devet stadiona u pet gradova, odigrat će ukupno 51 utakmicu, po tri utakmice dnevno u grupnoj fazi. Stadion Lusail, koji je također bio domaćin finala Svjetskog prvenstva, bit će mjesto otvaranja utakmice između Katra i Libanona u petak.
U skupini A igrat će Katar, Kina, Tadžikistan i Libanon, u skupini B Australija, Uzbekistan, Indija i Sirija, u skupini C Iran, UAE, Hong Kong i Palestina, a u skupini D Japan, Indonezija, Irak i Vijetnam. U skupini E će biti Južna Koreja, Malezija, Jordan i Bahrein, dok će u F Saudijska Arabija, Tajland, Kirgistan i Oman.


U osminu finala izborit će prvoplasirane i drugoplasirane momčadi iz svake skupine te četiri najbolje trećeplasirane momčadi.


Na azijskim prvenstvima uvijek je nezahvalno unaprijed prognozirati pobjednika, ali činjenica je da će Japan imati jaku postavu, jer imaju samo pet igrača iz domaće lige, svi ostali su članovi europskih klubova. Izbornik Južne Koreje Jürgen Klinsmann također odlazi optimističan na prvenstvo nakon pet uzastopnih pobjeda, u kojima je njegova momčad zabila 19 golova, a nije primila nijedan. Dio zasluga pripada i glavnim zvijezdama, braniču Bayerna Kim Min-jaeu i napadaču Tottenhama Son Heung-minu.


Iran, koji je prošle godine bio neporažen u 11 utakmica, Saudijska Arabija Roberta Mancinija, kao i Australija i domaćin Katar su među onima koji mogu dosegnuti visoko. Uz već spomenute Korejce Kim Min-jae i Son Heung-min, glavne zvijezde prvenstva su i Saudijac Salem Al-Dawsari, Iranac Mehdi Taremi, Japanci Waturo Endo, Takefusa Kubo i Kaoru Mitoma, koji je inače upitan, i Katarac Akram Afif.