Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Problemi sa sucima

Teško će se pronaći Marićev nasljednika kojemu svi vjeruju, možda je opcija - stranac!

Autor: Davor Petrović

02.03.2024. 07:14
Teško će se pronaći Marićev nasljednika kojemu svi vjeruju, možda je opcija - stranac!

Foto: Marijan Kustić/Foto PIXSELL

Nakon svega u domaćim se redovima ne može pronaći čovjeka kojem vjeruje većina nogometnih aktera. Ako takav i postoji, pitanje je da li je voljan preuzeti funkciju



ZAGREB Sada je jasno da je tjedan nakrcan neovlaštenim objavama audio zapisa iz VAR soba SuperSport HNL-a ozbiljno zatresao temelje hrvatskog nogometa na najvišoj razini. Za početak, Bruno Marić se još u četvrtak povukao s pozicije predsjednika Komisije nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza zbog, prema neslužbenim informacijama, brojnih prijetnji upućenih njemu i njegovoj obitelji.


Zatim, prošli petak je donio bujicu novog materijala koji je stigao sa Facebook stranice pod naslovom »’Dnevnik nervoznog Hajdukovca od rođenja«, s time da baš ništa od toga ne ide u prilog hrvatskim sucima. Doduše, većina odluka djeluje ispravno, ali ima dosta stvari koje, jednostavno, nisu u redu. Za početak tu je način komunikacije sudaca i snimke iz kutova koji nisu viđeni u javnosti. Sve skupa dalo je novu dimenziju klimi nepovjerenja prema ovdašnjim djeliteljima pravde na travnjacima HNL-a.


Razina birtije


Doduše, do sada se nije pojavila potvrda autentičnosti snimaka, no isto tako, nitko nije javno ustvrdio da se radi o nekoj vrsti tehnološke manipulacije. Zapravo, samo za jednu snimku se zna da je montirana, i to onu vezanu uz utakmicu Osijeka i Dinama od 3. rujna prošle godine, koju je Marić svojedobno predočio javnosti, u pokušaju smirivanja tenzija nakon tog derbija.




Naime, tonski zapis sa te snimke ne odgovara tonskom zapisu sa snimke koja je procurila ovog tjedna. Odgovornost za to preuzela je Komisija koja je, kako je objašnjeno, napravila simulaciju razgovora VAR sobe s glavnim sucem. Nije teško pretpostaviti da se autor te ideje sada osjeća prilično glupo jer je sada suvišno objašnjavati da je Komisija tim potezom prilično duboko zakopala svoju vjerodostojnost.


Zatim, tu je već spomenuti način komunikacije, pod uvjetom da je sve autentično. Preciznije, u trenutku kada Mirko Marić postiže kasnije poništeni gol na derbiju Dinama i Rijeke, kako se ispostavilo sudac Bel rafalno izgovara: »I to je gol, nema faula. J*** ti Bog majku, u pi***, ti j*** Bog majku.« Zatim, na istoj utakmici, nakon što je realiziran jedanaesterac za pobjedu Dinama, pada komentar: »Vidi ovog Brodića debelog.«


Na svojoj zadnjoj press konferenciji u ulozi predsjednika Komisije Marić je sudačku psovačinu na birtaškoj razini pokušao opravdati tvrdnjom da su ti ljudi pod velikim stresom tijekom utakmice. Možda i jesu, ali to ih ne amnestira. Na kraju krajeva, postoji dosta poslova koji donose veliki stres, ali njihov vokabular zbog toga nije sveden na razinu primitivizma.


Drugi kut


Zatim, tu su i snimke iz kutova koji nisu viđeni u javnosti. Kada se u obzir uzmu materijali koji su neovlašteno objavljeni, postoje dvije takve situacije, s nedavnih utakmica Osijeka i Hajduka te Dinama i Varaždina. Komisija je u svojim analizama istaknula da su suci tada pogriješili pri donošenju odluka, a snimke iz drugog kuta pokazuju nešto drugo.


Sve skupa stvorilo je ogroman problem Marijanu Kustiću i njegovim suradnicima iz Izvršnog odbora HNS-a. Prvenstvo mora ići dalje, a zdrav razum govori da će pronalaženje Marićevog nasljednika biti izuzetno zahtjevno. Kao prvo, dojam je da se nakon svega u domaćim sudačkim redovima ni slučajno ne može pronaći čovjeka kojem vjeruje većina nogometnih aktera. Zatim, ako takav i postoji, pitanje je da li je voljan preuzeti tu funkciju.


Početkom ovog tjedna u sličnoj situaciji su se našli u Ekvadoru, nako što je domaći čovjek Ruggero Zambrano otišao s čela sudačke organizacije. Čelnici tamošnjeg nogometnog saveza na kraju su angažirali stranca, odnosno Argentinca Nestora Pitanu, kojeg ovdašnji ljubitelji nogometa pamte iz finala Svjetskog prvenstva u Rusiji. Kako je krenulo, možda ni HNS-u ne bi bilo loše da razmisli o takvoj varijanti, odnosno o dovođenju stranog stručnjaka koji nije opterećen ovdašnjim nogometnim odnosima.