Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Prijepori

Talijanski ministar sporta se našao na udaru kritika zbog komentara o češkom veznjaku koji je priznao da je homoseksualac

Autor: Hina

10.07.2023. 22:26
Talijanski ministar sporta se našao na udaru kritika zbog komentara o češkom veznjaku koji je priznao da je homoseksualac

Foto: Jakub Jankt/Foto REUTERS

Iskreno govoreći, općenito ne volim razmetljivost, ali individualni izbori moraju se poštivati ​​zbog toga kako se uzimaju i kakvi jesu - rekao je Abodi za Radio 24 komentirajući Janktov "izlazak iz ormara".



RIM  Talijanski ministar sporta Andrea Abodi našao se na udaru kritika zbog komentara o češkom veznjaku Jakobu Janktu (27) koji je početkom godine priznao kako je homoseksualac.


“Iskreno govoreći, općenito ne volim razmetljivost, ali individualni izbori moraju se poštivati ​​zbog toga kako se uzimaju i kakvi jesu,” rekao je Abodi za Radio 24 komentirajući Janktov “izlazak iz ormara”.


“Vjerojatno društvo mora napraviti neke korake naprijed. Što se mene tiče, on je prije svega osoba, a onda sportaš. Ne radim razlike ovisno o osobnim izborima,” kazao je.




Njegove tvrdnje izazvale su kontroverze u zemlji, a niz oporbenih političara izrazilo je ogorčenje zbog komentara.


“To je napad koji pokazuje koliko ograničenja moraju homoseksualci nadvladati u svijetu sporta i drugdje”, rekla je Rachele Scarpa, zastupnica Demokratske stranke lijevog centra (PD).


“Poštovani ministre, potrebno je iskazati poštovanje prema hrabrosti onoga što je Jankto odlučio učiniti,” dodala je.


Za Pinu Picierno, također iz Demokratske stranke, te dopredsjednicu Europskog parlamenta “ministrove izjave su neugodne i neprimjerene, tim više što on obnaša institucionalnu dužnost.”


Jankto je u veljači ove godine javno obznanio da je homoseksualac, rekavši kako želi živjeti svoj život “na slobodi”.


Češki reprezentativac bi u novoj sezoni trebao igrati za Cagliari nakon što je prošlu sezonu proveo u praškoj Sparti kao posuđeni igrač Getafea.


U Italiji je već igrao za Udinese, Ascoli i Sampdoriju.