Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Afera poljubac

Predsjednik Španjolskog nogometnog saveza ipak neće odstupiti zbog poljupca: "Što sam napravio?"

Autor: Hina

25.08.2023. 15:04
Predsjednik Španjolskog nogometnog saveza ipak neće odstupiti zbog poljupca:

Foto: Jennifer Hermoso i Luis Rubiales/Foto REUTERS

Taj poljubac je bio spontan, obostran, prihvaćen i euforičan - rekao je Luis RubialesPredsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales (46) odbio je u petak odstupiti s dužnosti premda su večer prije španjolski mediji, pozivajući se na izvore iz saveza, izvijestili da će podnijeti ostavku pod pritiskom javnosti jer je poljubio u usta nogometašicu Jennifer Hermoso (33).


“Neću odstupiti, neću odstupiti, neću odstupiti”, povikao je Rubiales tijekom govora na izvanrednoj sjednici u sjedištu Španjolskog nogometnog saveza.


“Što sam napravio? Zbog jednog kratkog, obostrano usuglašenog poljupca, da odstupim? Borit ću se do kraja”, poručio je.
Španjolska ženska nogometna reprezentacija pobijedila je prije pet dana s 1-0 Englesku u finalu Svjetskog prvenstva igranom u australskom Sidneyu.


Prije nego su podigle pobjednički pehar, igračice su jedna po jedna primale zlatne medalje. Na podiju, među osobama koje su tom prilikom čestitale igračicama, nalazio se i Rubiales. Kada je naišla igračica Hermoso, zagrlio ju je i rukama privukao njenu glavu k sebi pa ju poljubio u usta, nakon čega se smijao.


Da je “neprimjereno” i “nedopustivo” tako čestitati nogometašici istaknuli su španjolski premijer Pedro Sanchez, muški i ženski nogometni sindikat, Realov trener Carlo Ancelotti i brojni drugi dužnosnici.


Hermoso je u četvrtak poručila da će njene interes zastupati nogometni sindikat, koji je zatražio Rubialesovu ostavku, te menadžerska agencija koja ju zastupa.


“Taj poljubac je bio spontan, obostran, prihvaćen i euforičan”, napomenuo je Rubiales. “Ta je igračica promašila jedanesterac (u finalu). Ja imama odličan odnos sa svim igračicama, bili smo poput obitelji. Hermoso, kada je naišla, ona je primila mene i podigla s tla, a zatim smo se zagrlili. Rekao sam joj ‘zaboravi penal, bila si odlična na ovom prvenstvu’. Odgovorila mi je da sam sjajan”, rekao je Rubiales.


“Rekao sam joj zatim. Jedan poljubac? I dogodio se”, dodao je.


Španjolska ministrica za rodnu ravnopravnost bila je nazvala taj čin “seksualnim nasiljem” ustvrdivši da igračica nije dala pristanak za poljubac.


Rubiales, koji je od svibnja 2018. na dužnosti, rekao je da će pokrenuti sudski postupak protiv onih koji su ga optuživali zadnjih dana, te da će se na sudu braniti.


Ispričao se što se u počasnoj loži stadiona, slaveći pobjedu u društvu kraljice Letizije i njene maloljetne kćeri pinceze Sofije, bio uhvatio vulgarno za testise. Rekao je da je gesta bila upućena izborniku reprezentacije koji je prolazio teško razdoblje dok nije osvojio naslov svjetskog prvaka.


Španjolska, čiji su nogometaši u lipnju osvojili Ligu nacija a nogometašice u nedjelju Svjetsko prvenstvo, kandidat je za organiziranje Svjetskog prvenstva za nogometaše 2030. godine. Španjolska ženska reprezentacija prvak je svijeta i za nogometašice do 17 i 20 godina starosti.