Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Road to Wembley

Pod svodovima velebnog Grimaldi Foruma večeras će se održati ždrijeb skupina Lige prvaka

Autor: Davor Petrović

31.08.2023. 06:46
Pod svodovima velebnog Grimaldi Foruma večeras će se održati ždrijeb skupina Lige prvaka

Foto: Foto REUTERS

Barem jedna skupina mogla bi ponuditi spektakl. Na primjer, Bayern, Real Madrid, Milan i Newcastle, ili PSG, Manchester United, Lazio i Real Sociedad u istoj skupini. Finale se igra u Londonu



ZAGREB  Za 32 probrana kluba ovaj petak je iznimno važan jer se radi o danu predviđenom za ždrijeb skupina Lige prvaka u sezoni 2023./24. Svečana ceremonija izvlačenja počinje u 18 sati pod svodovima velebnog kompleksa zvanog Grimaldi Forum u Monaku, s time da će UEFA tu priliku iskoristiti za dodjelu nagrada igraču godine, igračici godine, treneru godine i trenerici godine.


Uz dužno poštovanje laureatima, savršeno je jasno da će najveću pozornost privući ždrijeb skupina Lige prvaka, koji bi u ranoj fazi natjecanja mogao donijeti oglede superteškaša europskog nogometa. Naime, klubovi su podijeljeni u četiri jakosne skupine, s time da se u prvoj nalaze samo nacionalni prvaci zemalja s najvećim UEFA koeficijentom i osvajač Europske lige iz prošle sezone, odnosno Sevilla.


Preciznije, pored Andalužana, među nositeljima su Manchester City, Barcelona, Napoli, Bayern, Paris Saint-Germain, Benfica i Feyenoord. A to, pak, dovodi do sasvim točnog zaključka da se u drugoj jakosnoj skupini nalaze klubovi enormne igračke kvalitete.




To su, redom, Real Madrid, Manchester United, Inter, Borussia iz Dortmunda, Atletico Madrid, RB Leipzig, Porto i Arsenal. Propozicije, doduše, ne dopuštaju mogućnost da u neku skupinu budu izvučeni klubovi iz iste zemlje, ali to ne donosi bitnu promjenu izgleda za sučeljavanja superteškaša.


Povrh toga, ne treba zaboraviti da u trećoj i četvrtoj jakosnoj skupini ima nekoliko klubova koji imaju bogatu tradiciju i(li) više nego kvalitetan igrački kadar. Naime, radi se o onima koji su proteklih godina prolazili krize, a prošle sezone su se vratili na visoke pozicije.


Među njih sasvim sigurno spadaju Milan i Lazio iz treće te Real Sociedad i Newcastle iz četvrte skupine. Zatim, u to društvo bi se mogao svrstati i Union Berlin, kojem će ovo biti debitantski nastup među elitom. Iako u svlačionici nema igrača čija imena nose zvjezdani status na nogometnom nebu, ne treba zaboraviti da je taj klub u zadnje tri sezone Bundeslige izborio Europu, osvajajući sedmo, peto pa četvrto mjesto.


U teoriji to znači da bi barem jedna skupina mogla ponuditi ogroman spektakl. Na primjer, ne treba isključiti varijantu koja bi, na primjer, spojila Bayern, Real Madrid, Milan i Newcastle. Ili recimo PSG, Manchester United, Lazio i Real Sociedad. Teorija kaže da postoji dovoljno varijabli za takav ili sličan ishod današnjeg ždrijeba.


U svakom slučaju, jasno je da će svi, pa čak i oni klubovi koji spadaju u kategoriju teških autsajdera, sanjati subotu 1. lipnja 2024. godine u Londonu. Naime, tog dana će na mitskom Wembleyju biti odigrano finale Lige prvaka za ovu sezonu.


 


Jakosne skupine


Prva skupina: Manchester City, Sevilla, Barcelona, Napoli, Bayern, Paris Saint-Germain, Benfica i Feyenoord


Druga skupina: Real Madrid, Manchester United, Inter, Borussia iz Dortmunda, Atletico Madrid, RB Leipzig, Porto, Arsenal


Treća skupina: Šahtar, RB Salzburg, Milan, Braga, Lazio, Crvena zvezda, PSV, Kopenhagen.


Četvrta skupina: Real Sociedad, Galatasaray, Celtic, Necastle, Union Berlin, Lens,  Antwerpen, Young Boys.