Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nastavak afere

Predsjednik La Lige optužio Luisa Rubialesa da je nečasno postupio kada je poslao FIFA-i video koji mu ide u prilog

Autor: Hina

31.08.2023. 07:10
Predsjednik La Lige optužio Luisa Rubialesa da je nečasno postupio kada je poslao FIFA-i video koji mu ide u prilog

Foto: Foto REUTERS

"Nečasno je uključivati igračice reprezentacije i stavljati u fokus njih ili njihove reakcije dok su bile 'vruće'," poručio je Tebas (61) preko TwitteraMADRID  Javier Tebas, predsjednik La Lige koja organizira španjolsko nogometno prvenstvo, rekao je u srijedu da je predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales “nečasno” postupio objavom videa, navodno poslanog FIFA-i, a u kojem se nogometašice Španjolske šale na račun “forsiranog” poljupca u usta koji je Rubiales dao igračici Jennifer Hermoso.


“Nečasno je uključivati igračice reprezentacije i stavljati u fokus njih ili njihove reakcije dok su bile ‘vruće’,” poručio je Tebas (61) preko Twittera.


Ranije tijekom dana mediji su objavili snimku, uz koju piše da je napravljena dva sata nakon pobjede nad Engleskom u finalu Svjetskog prvenstva, a na kojoj se Hermoso (33) i suigračice smiju komentirajući Rubialesov poljubac. Na snimci se čuje skandiranje igračica “poljubac, poljubac!” i “presi, presi!”, što je skrećeno od predsjednik. Rubiales (46) se tada također nalazio u autobusu.
“One (igračice) nisu krive za imidž Španjolske koji je nastao zbog Rubialesa”, napomenuo je Tebas. “Španjolska je bila predstavljena povampirenim diranjem testisa, forsiranjem poljubaca, nošenjem igračica preko ramena poput vreća i neprimjerenim diranjem kraljice u tako važnom trenutku”, dodao je.


Tebas, koji je od ranije u lošim odnosima s Rubialesom, objavio je i četiri fotografije. Na njima se vidi Rubiales dok se slaveći pobjedu u počasnoj loži stadiona u Sydneyu euforično drži za testise, ljubi u usta igračicu Hermoso, stoji uz španjolsku kraljicu Letiziju obgrlivši ju rukom, te dok na travnjaku nosi igračicu Altheneu del Castillo prebačenu preko njegovog desnog ramena.


“Nije ovdje riječ o politici ni s lijeva ni s desna”, naveo je Tebas. “Rubiales svojim činom nije samo narušio Jennino dostojanstvo, nego također ugled Španjolske”, dodao je.


Rubiales, koji tvrdi da je poljubio Jennifer Hermoso uz njen pristanak, prošli tjedan je optužio Tebasa da sudjeluje u medijskoj kampanji njegovog rušenja s mjesta predsjednika saveza.


Tebas je, nastojeći povećati zaradu La Lige, htio 2018. godine premjestiti prvenstvenu utakmicu između Girone i Barcelone u SAD gdje se nadao ugovorima s američkim kompanijama. Rubiales ga je u tome spriječio ustvrdivši da bi to dovelo do neregularnosti španjolskog prvenstva jer da svaka momčad mora odigrati sa svakim protivnikom po jednu utakmicu na svom i gostujućem terenu.


Hermoso je u petak poručila da ju je Rubiales poljubio protivno njenoj volji, a 23 osvajačice zlatne medalje navele su da se neće vratiti u reprezentaciju Španjolske dok je on na čelu saveza. Međunarodna nogometna federacija FIFA zabranila mu je u subotu obnašanje dužnosti u nogometu na 90 dana, dok traje privremeni disciplinski postupak. FIFA bi se nakon toga trebala oglasiti konačnom odlukom.


Španjolski nogometni savez, sastavljen od 19 regionalnih saveza, u ponedjeljak je pozvao Rubialesa da odstupi s dužnosti.


Rubiales je u petak poručio da će pravno “braniti svoju nedužnost”. On je na čelnoj funkciji saveza od svibnja 2018. a novi izbori bili su najavljeni za jesen 2024., nakon Olimpijskih igara.