Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

OKONČANA PRAVNA SAGA

Odbačena optužba protiv Neymara

Autor: Hina

28.10.2022. 23:46
Odbačena optužba protiv Neymara

Foto: ReutersŠpanjolski tužitelji danas su odbacili optužbe za korupciju i prijevaru protiv bivše nogometne zvijezde Barcelone Brazilca Neymara i drugih optuženika. Suđenje se vodi u Barceloni zbog navodnih nepravilnosti u vezi s transferom Brazilca 2013. godine iz Santosa u Barcelonu. Tužiteljstvo je u petak najavilo “povlačenje optužbi protiv svih optuženih i za sve optužbe” s kojima su se suočili.


Prethodno je španjolsko tužilaštvo zatražilo kaznu od dvije godine zatvora za Neymara, ključnog člana brazilske reprezentacije koja će sljedeći mjesec kao favoriti na Svjetsko prvenstvo u Kataru, te novčanu kaznu od deset milijuna eura. Tridesetogodišnji Neymar je rekao da se ne sjeća je li bio uključen u pregovore koji su doveli do dogovora postignutog s Barcelonom 2011. za njegov transfer iz brazilskog kluba Santos dvije godine kasnije.


Povlačenje optužbi kulminacija je dugotrajne pravne sage oko Neymarovog preseljenja u Europu. Neymar je 2017. prešao iz Barcelone u francuski PSG u rekordnom transferu vrijednom 222 milijuna eura.
Neymar je bio jedan od devetorice optuženika kojima se sudi za optužbe povezane s korupcijom, uključujući njegove roditelje i njihovu tvrtku “N and N”, koja upravlja njegovim poslovima. Među optuženima su i dva bivša predsjednika Barce, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu te bivši šef Santosa Odilio Rodrigues Filho.


Barcelona je uvijek tvrdila da je transfer stajao 57,1 milijun eura, no tužitelji su vjerovali da je bio vrijedan najmanje 83 milijuna eura. Klub je platio 40 milijuna eura tvrtki “N and N”, u vlasništvu obitelji Neymar, i 17,1 milijun eura Santosu, od čega je 6,8 milijuna navodno plaćeno sportsko investicijskom društvu DIS, u vlasništvu brazilskog lanca supermarketa Sonda, kako bi se prikrila prava vrijednost dogovor.


Tvrtka DIS podnijela je vlastitu tužbu u kojoj ostale partnere optužuje za tajno udruživanje u poslu, čime su im navodno oteli stvarni udio.