Nedjelja, 13. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

FOOTOPIS

Neprocjenjiv za Guardiolu i Dalića: Kovačić je svjetska klasa! I jedina prava zamjena za Rodrija

Autor: Robert Hrkać

11.10.2024. 09:00
Neprocjenjiv za Guardiolu i Dalića: Kovačić je svjetska klasa! I jedina prava zamjena za Rodrija

Foto: Vedran Karuza/Luka Jeličić



Zamijeniti Rodrija je trenutno vjerojatno najteži nogometni posao na svijetu. Španjolac, koji je na Etihad stigao na mala vrata nakon briljantne solo sezone u Atletico Madridu, krucijalan je kotačić u stroju Pepa Guardiole, a njegova važnost očituje se u sljedećem podatku. Otkako je debitirao u Premier ligi pa sve do nedavne ozljede protiv Arsenala, Manchester City je izgubio trećinu svojih utakmica bez Rodrija u sastavu, što je zapravo nevjerojatno s obzirom na to da je Guardiola preživljavao izostanke De Bruynea, Aguera, Gundogana, Mahreza, Haalanda, Sterlinga, Laportea, Akea… Osim defenzivnog posla, kojeg odrađuje spektakularno, Rodri je nemali broj velikih utakmica riješio, uključujući i finale Lige prvaka protiv Intera, a ogroman doprinos je imao i u ključnom ogledu za naslov 2022. protiv Aston Ville, kada je utkao izjednačujući pogodak koji je otključao vrata Gundoganu da postane novi ‘Aguero’.


Međutim, Pep je izvukao asa u rukavu, i to u vidu Matea Kovačića. Naš reprezentativac je od samog početka nove premierligaške kampanje dobio priliku da zasja na poziciji šestice, budući da je Rodri bio na produženom odmoru nakon osvajanja Europskog prvenstva, a Cityjeva igra ni na koji način nije patila. Upravo suprotno. ‘Kova’ svoje zadatke odrađuje besprijekorno, a posebice se popravio u onom segmentu igre koji su mu kritičari najviše zamjerali – završnica. Nakon epizoda u Dinamu i Intera, gdje je kumulativno zabio 16 golova, Kovačić se nije nazabijao u Realu i Chelseaju, klubovima u kojima je nastupao prije dolaska u plavi dio Manchestera. Noseći bijeli dres madridskog velikana zabio je tri pogotka, dok je na Stamford Bridgeu šest puta tresao mreže. Ove sezone gledamo sasvim drukčiju priču. Kovačić je već zabio tri gola u prvom razredu engleskog nogometa, što mu je najbolji ligaški učinak još od sezone 2014-15., kada je u Serie A utrpao pet komada.


No suditi Kovinu igru kroz prizmu rubrike ‘golovi-asistencije’ je pogrešno. Naravno, bilo bi lijepo da još više ‘nabilda’ vlastitu statistiku, ali zar je nekoliko zadnjih Iniestinih sezona u Barceloni bilo ‘nedorečeno’ jer je bivši španjolski reprezentativac rijetko završavao akcije? Kovačić diktira tempo, razigrava suigrače, sjajno operira u među linijama, a izuzetno je odgovoran u defenzivi. S vremenom je postao žila kucavica sredine naše reprezentacije, a na zadnja tri velika natjecanja (Euro 2020., SP 2022. i Euro 2024.) bio je jedan od najkonstantnijih Vatrenih.


Karijera za anale




Pogotovo je u Kataru bio impresivan, gdje je zabilježio 90 posto točnih dodavanja tijekom turnira koji je u Hrvatsku donio brončanu medalju. To čak nije ni velika novost, jer ne pamtimo kada su njegovi pasovi bili netočni ili beskorisni. Ono što ga godinama prati je glas da ‘može još više’. Ali koliko više? Zar nije dovoljno to što su njegove usluge koristili Zinedine Zidane, Thomas Tuchel i Pep Guardiola? Zar nisu dovoljne dvije svjetske medalje, nekolicina osvojenih Liga prvaka, trofej Europske lige s Chelseajem, ligaški naslovi u Engleskoj i Španjolskoj? Njegova karijera govori više od tisuću riječi, kako klupska tako i reprezentativna, a ono što najviše veseli je to da ulazi u najzrelije nogometne godine.


Mnogi su, gledajući Kovine nastupe u tinejdžerskim danima, bili očarani njegovim prvim korakom, a utakmica gdje je to najviše došlo do izražaja bila je odigrana 19. studenog 2013. Tada je Hrvatska pobijedila Island u uzvratnoj utakmici play-offa za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, a priča susreta bio je upravo Mateo, koji je fenomenalno proigrao strijelca za 2-0, Darija Srnu. U pamćenje nam se urezala situacija iz drugog poluvremena kada je poput Messija nanizao nekoliko islandskih braniča, samo da bi njegov udarac na kraju spriječio vratar Halldorsson. Taj je nastup do nebeskih visina podignuo očekivanja oko Kovačića, ali on ne mora biti Messi da bi konačno dobio priznanje kakvo zaslužuje. Kovačić je apsolutna legenda hrvatskog nogometa i svjetska klasa.


I tako ga treba tretirati.