Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

VUKU KORIJENE

Na SP-u u Njemačkoj 2006. sudjelovala su devetorica igrača porijeklom sa zadarskog područja

Autor: R.H.

26.03.2024. 13:56
Na SP-u u Njemačkoj 2006. sudjelovala su devetorica igrača porijeklom sa zadarskog područja

Foto: AP/MARTIAL TREZZINI



Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. upamćeno je po trijumfu talijanske nogometne reprezentacije, Zidaneovom udarcu glavom u prsa Marca Materazzija, fantastičnim pogocima Joe Colea i Maxija Rodrigueza, kontroverznom isključenju Waynea Rooneya protiv Portugala, ali i iznenađujućem plasmanu Ukrajine u četvrtfinale.


Na tom prvenstvu sudjelovala je i hrvatska nogometna reprezentacija, koja nije uspjela proći grupu u kojoj su bili Brazil, Australija i Japan. Članovi reprezentacije pokojnog Cice Kranjčara bili su i igrači koji vuku korijene sa zadarskog područja, a riječ je o Dadi Prši, Luki Modriću, Marijanu Buljatu i Joeyju Didulici, koji je porijeklom iz Poličnika.


Australska reprezentacija je u Njemačkoj išla na pogon Hrvata, a čak trojica tadašnjih izabranika Guusa Hiddinka su porijeklom sa zadarskog područja. Jason Culina i Mark Viduka podrijetlom su iz Pridrage, a Željko Kalac, koji je svojedobno branio za Leicester City, Milan i Perugiu, porijeklom je iz Slivnice. Otac bivšeg švedskog reprezentativca Teddyja Lucica, koji je bio standardni branič škvadre Larsa Lagerbacka na tom Mundijalu, je iz Murvice, a majka Zlatana Ibrahimovića – Jurka, dolazi iz Prkosa pored Škabrnje.