Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

FIFA odlučila

Maroku, Španjolskoj i Portugalu organizacija SP-a u nogometu 2030. godine, tri utakmice igrat će se i u Južnoj Americi

Autor: Hina

04.10.2023. 18:21
Maroku, Španjolskoj i Portugalu organizacija SP-a u nogometu 2030. godine, tri utakmice igrat će se i u Južnoj Americi

Foto: Gianni Infantino/Foto REUTERS

To je prvi put da će se nogometni World Cup održati na tri kontinenta i u šest zemaljaZURICH Maroko, Španjolska i Portugal imenovani su domaćinima Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine, a tri utakmice održat će se u Južnoj Americi, objavila je Međunarodna nogometna federacija (FIFA).


Zajednička kandidatura Maroka, Portugala i Španjolske bila je jedini kandidat za domaćinstvo turnira. Međutim, tri utakmice s tog World Cupa igrat će se u Urugvaju, Argentini i Paragvaju povodom obilježavanja stote obljetnice turnira koji je prvi put održan 1930. Urugvaju. Ova će odluka biti službeno potvrđena na Kongresu FIFA-e 2024. godine.


To je prvi put da će se nogometni World Cup održati na tri kontinenta i u šest zemalja.
“Fifino Vijeće jednoglasno se složilo da će jedina kandidatura Maroka, Portugala i Španjolske biti domaćin događaja 2030. godine,” objavila je FIFA u priopćenju.


“Osim toga, uzevši u obzir povijesni kontekst prvog Svjetskog prvenstva, Vijeće se jednoglasno složilo da Montevideo bude domaćin jedinstvene ceremonije proslave stote obljetnice kao i da će se tri utakmice SP-a održati u Urugvaju, Argentini i Paragvaju,” dodaje se.


Svjetsko prvenstvo 2030. tako će se održati u dvije europske zemlje (Španjolska, Portugal), jednoj afričkoj (Maroko) i tri južnoameričke (Urugvaj, Argentina, Paragvaj).


“U podijeljenom svijetu, FIFA i nogomet se ujedinjuju”, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.


“Godine 2030. imat ćemo jedinstveni globalni trag, tri kontinenta – Afrika, Europa i Južna Amerika – šest zemalja, Argentina, Maroko, Paragvaj, Portugal, Španjolska i Urugvaj, koje će dočekati i ujediniti svijet dok zajedno slave prekrasnu igru i stogodišnjicu Svjetskog prvenstva,” dodao je predsjednik FIFA-e.


Iduće SP na raspredu je 2026. godine, a ugostit će ga SAD, Meksiko i Kanada.