Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

afera poljubac

Jennifer Hermoso otkrila nove detalje: “Savez je vršio pritisak na mene, obitelj, suigračice…”

Autor: Hina

26.08.2023. 12:34
Jennifer Hermoso otkrila nove detalje: “Savez je vršio pritisak na mene, obitelj, suigračice…”

Foto: ReutersŠpanjolska nogometašica Jennifer Hermoso (33) kaže da ju je Španjolski nogometni savez (RFEF) “kontinuirano pritiskao” da izađe u javnost s izjavama koje bi opravdale poljubac u usta koji joj je protivno njenoj volji dao predsjednik saveza Luis Rubiales (46), a on istovremeno tvrdi da je poljubac na Svjetskom prvenstvu bio usuglašen i da ga je Hermoso obujmila rukama i podizala u zrak.


“Bila sam pod kontinuiranim pritiskom kako bih izašla s nekom izjavom koja bi opravdala njegov čin. I ne samo to, na razne načine i preko raznih osoba, RFEF je pritiskao moju obitelj, prijatelje i suigračice da posvjedočim ono što nije imalo nikakve veze s mojim viđenjem događaja”, izvijestila je Hermoso preko Twittera.


“Reprezentacija, prvak svijeta, nije zaslužila takvu manipulatorsku i neprijateljsku kulturu koja želi kontrolirati”, dodala je.
U petak su 23 nogometašice, koje su prije tjedan dana osvojile Svjetsko prvenstvo finalnom pobjedom od 1-0 nad Engleskom, preko sindikata poručile da se neće vratiti u reprezentaciju dok je ondje Rubiales. Traže odlazak i drugih dužnosnika.


“Ovaj incident je samo dodatak na dugoj listi situacija koje smo mi igračice prijavljivale godinama. Sadašnji slučaj, u kojem sam ja protagonist, samo je kap koja je prelila čašu. Ovo što je vidio čitav svijet bila je naša svakodnevnica u reprezentaciji godinama”, navela je Hermoso iza koje je više od sto odigranih utakmica za Španjolsku.


Prije nego su podigle pobjednički pehar u Australiji, igračice su jedna po jedna primale zlatne medalje. Na podiju, među osobama koje su tom prilikom čestitale igračicama, nalazio se i Rubiales. Kada je naišla igračica Hermoso, zagrlio ju je i rukama privukao njenu glavu k sebi pa ju poljubio u usta, nakon čega se smijao.


“U trenutku kada se pojavila Jenni, ona je mene podigla s tla, primila me za bokove, noge… ne sjećam se više. Skoro smo pali na pod”, izjavio je Rubiales u petak ujutro opisujući što je prethodilo “usuglašenom” poljupcu koji je on inicirao a odoborila Hermoso “tijekom euforije”.


Nakon što je Hermoso, putem sindikata, rekla da “nije podizala predsjednika”, RFEF je objavio priopćenje u kojem je najavio tužbu protiv sindikata FUTPRO i u kojem je priložio tri fotografije s njihovom analizom dodavši da “predsjednik saveza nije lagao”.


RFEF je poručio da “poštuje odluku igračica da ne igraju za reprezentaciju” ali je dodao da je “obveza svih registriranih pri savezu sudjelovanje u reprezentaciji kada su pozvane”. Hermoso, napadačica meksičke Pachuce te nekadašnja članica Barcelone i Atletica, ne želi više igrati za Španjolsku pod sadašnjim vodstvom.


“Ne moram podržavati osobu koja je počinila radnju protiv moje volje, ne poštujući me, i to u povijesnom trenutku za mene i za ženski sport u ovoj zemlji”, priopćila je Hermoso.


Španjolska ženska reprezentacija prvi put je osvojila Svjetsko prvenstvo, a tijekom protekle godine to je ostvarila i u mlađim kategorijama do 20 i do 17 godina.