Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Transfer u S. Arabiju

Ivan Rakitić neće igrati danas protiv Osassune, njegov odlazak iz Seville je pitanje sata

Autor: Hina

28.01.2024. 07:45
Ivan Rakitić neće igrati danas protiv Osassune, njegov odlazak iz Seville je pitanje sata

Foto: Ivan Rakitić/Foto REUTERS

Iz Seville su poručili kako njegov prijelaz u Al-Shabab još nije završen



MADRID Hrvatski vezni nogometaš Ivan Rakitić (35) nije na popisu igrača Seville koji će danas igrati protiv Osasune jer privodi kraju transfer u saudijski Al-Shabab, rekla su u subotu dvojica Sevillinih dužnosnika za Hinu.


Rakitić, jedan od kapetana momčadi, u subotu je normalno trenirao sa suigračima, ali trener Quique Sánchez Flores nije ga pozvao na utakmicu španjolskog prvenstva, pokazuje popis igrača objavljen u subotu navečer. Klub u priopćenju nije naveo zašto na njemu nema Rakitića.


“Nije na popisu zbog transfera. Ali njegov prelazak još uvijek nije zaključen”, rekao je Sevillin glasnogovornik. “Rakitić je normalno trenirao sa suigračima te se nije oprostio od nas”, dodao je. Klub je na svojoj internetskoj stranici objavio video s treninga na kojem se vidi Rakitić kako vježba sa suigračima.




Rakitić, premda neće igrati, susrest će se ondje s hrvatskim napadačem Antom Budimirom koji će nastupiti za Osasunu.


Ranije tjekom dana je španjolski portal Relevo objavio vijest da Rakitić dogovara detalje transfera u Al-Shabab, a ubrzo su i drugi španjolski mediji izvijestili da su dobili potvrdu te informacije.


“Ja nisam imao prilike razgovarati s Rakitićem, ali prema ovome što sam pročitao čini se da bi mogao otići”, rekao je drugi dužnosnik Seville.


Rakitiću ugovor istječe za pet mjeseci, te se nadao njegovom produženju 30. lipnja.


Sevilla se međutim nalazi u krizi ove sezone, te zauzima 17. mjesto među 20 momčadi prve lige. Ima samo bod više od Cadiza koji je u zoni ispadanja. U četvrtak je ispala u četvrtfinalu kupa izgubivši s 0-1 kod Atletico Madrida, a prije toga je izgubila u prvenstvu s 1-5 od Girone. Nanizala je četiri prvenstvena poraza zaredom.


Uprava je već smijenila dvojicu trenera, a od kada je na klupu sjeo Sánchez Flores sredinom prosinca Rakitić nije niti jednu utakmicu odigrao cijelu. Protiv Girone je ostao na klupi za pričuve, a protiv Atletica je ušao u 51. minuti.


Sportski direktor Victor Orta, koji je ljetos došao na funkciju, suočava se s kritikama publike zajedno s ostatkom uprave. Sada nastoji pomladiti momčad i smanjiti izdatke za plaće. Prije dva tjedna je iz kluba otišao 36-godišnji defenzivi vezni Fernando Reges.


Rakitić, koji je ove sezone odigrao 27 utakmica, mogao bi otputovati iz Seville u ponedjeljak ili utorak. Predviđena je oproštajna konferencija za medije, ukoliko se završe detalji oko transfera. Zimski prijelazni rok zatvara se u srijedu.


Bivši reprezentativac i dokapetan Hrvatske tako bi nakon 13 godina trebao napustiti Španjolsku. Od siječnja 2011. nastupao je za Sevillu s kojom je 2014. osvojio Europsku ligu, pa je igrao za Barcelonu s kojom je osvojio Ligu prvaka 2015.  Nakon povratka u Sevillu 2020. došao je do novog pehara Europske lige 2023..


Saudijska prvenstvo nastavlja se idući mjesec nakon što je u siječnju zaustavljeno zbog odigravanja Azijskog reprezentativnog prvenstva. Od sredine listopada do kraja prosinca Al-Shabab, jedanaestoplasiranu momčad tamošnjeg prvenstva, vodio je hrvatski trener Igor Bišćan. Posljednjih dana su mediji nagađali da bi trener Al-Shababa mogao postati Jose Mourinho nakon što je dobio otkaz u Romi. Sportski portal ESPN je prije četiri dana, pozivajući se na svoj neimenovani izvor, izvijestio da je Portugalac odbio ponudu jer razmatra prilike u Europi.


Posljednjih godina mnogi nogometaši iz Europe odlaze u Saudijsku Arabiju, zemlju bogatom naftom, privućeni visokim plaćama. Ondje igraju hrvatski reprezentativac Marcelo Brozović i portugalski napadač Cristiano Ronaldo nastupajući za drugoplasirani Al-Nassr.


Rakitić je s 323 nastupa stranac s najviše utakmica u povijesti Seville. S 310 nastupa za Barcelonu četvrti je stranac po broju nastupa za katalonski klub nakon Lionela Messija, Danija Alvesa i Javiera Mascherana.