Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Plenum u Zagrebu

Hrvatski drugoligaši odlučili zatražiti od IO-a HNS-a drugačiju raspodjelu novca iz Fonda solidarnosti

Autor: Ivan Volarić

02.02.2023. 14:34
Hrvatski drugoligaši odlučili zatražiti od IO-a HNS-a drugačiju raspodjelu  novca iz Fonda solidarnosti

Foto: Josip Brezni i Marinko Koljanin

Do sada je taj novac stizao isključivo do prvoligaških klubovaTočno devet dana prije otvaranja drugog dijela Prve NL (zaostala utakmica Dugopolje i Orijent) u Zagrebu je održan Plenum klubova tog natjecanja. Povjerenik Josip Brezni okupio je predstavnike deset klubova, izostali su Rudeš i Hrvatski dragovoljac. Od aktualnosti treba istaknuti da će umjesto jedne na proljeće izravno prenositi čak tri utakmice po kolu (petkom, subotom i nedjeljom). Tako će Orijent biti na TV-u tri kola zaredom, u gostujućim utakmicama protiv Rudeša i Kustošije, te domaćem ogledu protiv Vukovara. U planu je da se, kada se liga smanji na deset klubova (od sezone 20024./25.), prenosi izravno svih pet utakmica po kolu. Liga 10 donijet će vrlo zanimljivo iduće prvenstvo. Ispast će čak tri momčadi. Usvojen je kalendar iduće sezone, posljednje s 12 klubova, koja će početi 12. kolovoza.


Klubovi su izrazili zabrinutost s novinama u Pravilniku koji od iduće sezone klubovima nalaže da moraju domaće utakmice igrati na stadionu na kojem imaju središte. U problemu su Dubrava i Jarun, analogno tome i u nižoj ligi Opatija, koja svoje domaće utakmice igra na Kantridi. Crno bijeli će morati uvjeriti HNS da imaju spremnu dokumentaciju za skorašnju izgradnju novog stadiona kako bi dobili privremenu dozvolu za nastup na stadionu u drugoj jedinici lokalne samouprave.


Na kraju je dogovoreno da se pred IO HNS-a izađe s prijedlogom da se dio novca (10 posto) iz HNS-ova Fonda solidarnosti, ove sezone dodatno popunjenog zahvaljujući europskim uspjesima Dinama, proslijedi i klubovima Prve NL, odnosno Druge NL. Prema sadašnjem prijedlogu sav novac pripada isključivo klubovima SuperSport HNL-a. Jasno, veliko pitanje je da li će ovaj prijedlog naići na odobravanje članova IO-a.
Orijent je na plenumu predstavljao Marinko Koljanin, dopredsjednik kluba s ovlastima sportskoga direktora.