Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rabuzinovo sunce

Hajduk obranio titlu pobjednika Kupa

Autor: Alen Plahinek

24.05.2023. 21:19
Hajduk obranio titlu pobjednika Kupa

Foto: Mateo Levak/NL



Nogometaši Hajduka obranili su naslov prvaka Hrvatskog kupa pobijedivši Šibenik na riječkoj Rujevici u gotovo domaćoj atmosferi. Završilo je 2:0, a čovjek koji je odlučio utakmicu bio je Dario Melnjak u 62. te je točku na i stavio Marko Livaja duboko u sudačkoj nadoknadi iz kaznenog udarca. Njemu je ovo bio sedmi gol ove sezone, a valja podsjetiti kako je upravo on bio i glavni splitski igrač u prošlogodišnjem finalu jer je tada zabio dva pogotka. Rabuzinovo sunce tako još godinu dana ostaje na Poljudu, a Hajduku je to ujedno osma titula u Kupu.


Gledali smo finale upravo onakvo kakvo smo mogli i očekivati, Hajduk je dominirao i napadao, a Šibenik se uglavnom branio. Osim toga igrali se iznimno čvrst i oprezan nogomet, u kojem je najvažnije bilo ne primiti pogodak. Splićani su do pogotka stigli u 3.minuti, no VAR se oglasio i dosudio zaleđe strijelca Mlakara, tako da je gol opravdano poništen. Nastavio je Hajduk s ranim pritiskom i u 9. minuti Sahiti je prizemno ubacio, a Pukštas je promašio loptu.


Teško je Šibenik disao na tom početku, a Arai je u 17. minuti nakon ubačaja iz kuta morao “čistiti” s gol linije. Najbliže pogotku Bili su bili u 39. minuti kada se Mlakar praktički iz ničega našao u 100 postotnoj prilici, pokušao lobati vratara Šibenika, Đakovića, no on se sjajno snašao i, barem na kratko, otklonio opasnost. Novopečeni drugoligaš imao je praktički jednu priliku i to je Kvržić s 20-ak metara tukao pokraj vrata, no bezopasno.




Drugo poluvrijeme ista meta isto odstojanje, Hajduk je dominirao, a konačno nakon mnogo pokušaja Splićani su konačno stigli do vodstva u 62. minuti. Livaja je perfektno primio ubačaja, okrenuo se i pucao, njegov udarac je blokiran, na odbijancu se našao Benrahou koji opet pogađa blok, a na drugi odbijanac dolazi Melnjak koji zabija za veliko slavlje na Rujevici.


Nakon postignutog pogotka gledali smo zapravo jako lošu utakmicu u kojoj je najzanimljiviji trenutak, ako se to tako može nazvati, bio požar na dijelu tribine punom navijača Hajduka. Požar su vatrogasci tek nakon više od pet minuta krenuli gasiti, što je pomalo nevjerojatno da je živa vatra tako mogla “živjeti” usred tribine pune ljudi bez da se promptno reagira.


Kada se činilo da je sve gotovo, obrana Šibenika radi glupost i nepotrebno ruše Pukštasa u svom 16-ercu te nakon VAR provjere, glavni sudac Igor Pajač pokazuje na bijelu točku. Smireno i precizno Livaja poentira za potvrdu pobjede.