Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nogometni biznis

Gianni Infantino se pohvalio da je SP nogometašica donijelo rekordnu zaradu i da FIFA konačno nije izgubila novac

Autor: Hina

18.08.2023. 11:49
Gianni Infantino se pohvalio da je SP nogometašica donijelo rekordnu zaradu i da FIFA konačno nije izgubila novac

Foto: Gianni Infantino/Foto REUTERS

Ovo je drugi sportski događaj koji najviše donosi novac, osim naravno Svjetskog prvenstva za nogometaše - rekao je čelnik FIFA-e



SYDNEY  Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene 2023., “najveće i najbolje svih vremena”, ostvarilo je zaradu od više od 520 milijuna eura, izjavio je u petak predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.


Natjecanje kojeg su zajednički organizirali Australija i Novi Zeland “premašilo je 520 milijuna eura prometa, što nam je omogućilo da dosegnemo točku pokrića”, dodao je Infantino.


“Nismo izgubili novac i ovo je drugi sportski događaj koji najviše donosi novac, osim naravno Svjetskog prvenstva za nogometaše”, rekao je.




FIFA je prošle veljače objavila rekordne prihode za ciklus 2019.-2022. od oko 7,6 milijardi dolara, što je 18 posto više u odnosu na prethodno razdoblje.


Infantino branio je izbor da se Svjetsko prvenstvo za žene proširi na 32 reprezentacije. Do sada ih je na prvenstvima za nogometašice sudjelovalo 24.


“Rekli su: neće ići, razina je previše različita, imat ćete rezultate 15-0, bit će to loše za ženski nogomet i njegov imidž”, rekao je.


“Ali žao mi je, FIFA je dobro shvatila. Imali smo mnoge zemlje diljem svijeta koje su mislile da imaju priliku sudjelovati. Svi sada vjeruju da postoji šansa zasjati na svjetskoj pozornici”, rekao je predsjednik FIFA-e.


Deveto izdanje Svjetskog prvenstva, “najvećeg i najboljeg svih vremena” prema Infantinovim riječima, obilježilo je pojavljivanje novih nacija, poput Jamajke, Maroka i Južne Afrike koje su po prvi put stigle do nokaut faze.


FIFA je također utrostručila izdvajanja u odnosu na izdanje 2019. u Francuskoj, čime je “novčana nagrada” dosegnula 135 milijuna eura, što je deset puta više nego za Svjetsko prvenstvo 2015. u Kanadi.


U finalu će u nedjelju u Sydneyu igrati prvi puta Španjolska i Engleska.