Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

prva kvalifikacijska utakmica

Zadar izgubio od Karlovca unatoč odličnoj atmosferi na Stanovima

Autor: Šime Ćurko

11.06.2023. 18:24
Zadar izgubio od Karlovca unatoč odličnoj atmosferi na Stanovima

Foto: Mate Komina



Još od prvoligaških dana NK Zadra, koji je iz najjačeg domaćeg ranga ispao 2015. godina, jedna službena nogometna utakmica nije donijela tako veliko zanimanje gledatelja. Prema slobodnoj procjeni oko dvije i pol tisuće ljudi okupilo se na Stanovima na prvoj kvalifikacijskoj utakmici za plasman u Drugu nogometnu ligu između HNK Zadra i Karlovca 1919. Ni odlična atmosfera nije pomogla Zadranima da dođu do pobjede te su unatoč vodstvu iz prvog poluvremena izgubili 1:2.


Zadar je u prvih pola sata imao više loptu u nogama, no gosti su u tom razdoblju propustili najbolju priliku. Bilo je to u 24. minuti, kada je Pausić nakon kornera Bunoze neometan s vrha peterca glavom promašio okvir gola. I onda u 32. minuti Zadar je poveo 1:0.





Akciju je po lijevoj strani povukao aktivni Čurjurić te dubinskim ubacivanjem pronašao Banovića, koji je primio loptu i lijevom nogom prizemnim udarcem pogodio donji lijevi kut gola vratara Dalipagića. Zanimljivo, upravo je Banović, uz Danijela Subašića, primio prigodne darove pred početak utakmice budući da je, poput nekadašnje vatrene “jedinice”, nakon ove sezone odlučio završiti karijeru.


Preokret Karlovčana


Najviše problema u prvih 45 minuta domaćoj obrani Karlovac je stvarao nakon prekida. Prva akcija u drugom poluvremenu donijela je izjednačenje. Veliki dio poslao obavio je Ribar, kojeg je zadarska obrana zaboravila na desnoj strani napada gostiju. Ribar je odigrao povratno za Parackog, koji je s desetak metara poluvisokim udarcem pogodio desnu stranu Matasovićeg gola za 1:1. Sljedećih 15-ak minuta igra se malo primirila, nakon čega je uslijedila nova Ribarova majstorija.



Dvadesetogodišnji Karlovčanin, nakon što je sudac pustio prednost, prošao je sredinom terena i sam izašao pred Matasovića, koji sjajno brani, ali lopta se odbija do neometanog Matiazha kojem nije bilo teško ubaciti loptu u praznu mrežu. Potpuni šok za domaće, a euforija za stotinjak navijača Karlovca na sjevernoj tribini.


Dugo je Zadru trebalo za oporavak, nakon što je u 15 minuta izgubio vodstvo i našao se u rezultatskom minusu. Igralo se potom uglavnom na polovici gostiju, no bez prave (re)akcije domaćih. Nije reagirao ni Dragan Blatnjak, trener Zadrana, koji je prvu izmjenu napravio (tek) u 75. minuti, kada je umjesto Mrkele u igru ušao Vuko. Četiri minute prije toga sam se za priliku izborio Viduka koji je iz okreta s desne strane zatresao gredu.


Bilo je to sve od nastojanja Zadrana u borbi za treći ligaški rang. Malo, premalo za ono što bi išlo u kategoriju aktivnog rezultata. Uzvratna utakmica je u subotu 17. lipnja u 17:30 sati u Karlovcu.



Stigao i Marijan Kustić


Premda je riječ o kvalifikacijama za (tek) treći rang natjecanja, jučerašnja utakmica na Stanovima privukla je brojne nogometne dužnosnike.


Tako su u svečanoj loži bili Marijan Kustić i Mario Smodlaka, predsjednik i dopredsjednik HNS-a (Smodlaka je kao mladi vratar prije više od dva desetljeća bio član NK Zadra), Neven Šprajcer koordinator natjecanja HNS-a, Ante Čačić, nekadašnji izbornik (u dva mandata i trener NK Zadra), Branko Dukić, zadarski gradonačelnik, Darko Banić, predsjednik NSZŽ, Stanko Mršić i Ivica Datković, nekadašnji treneri Zadra, potom bivši igrači kluba sa Stanova Antonio Mršić i Marin Tomasov i mnogi drugi.


Foto


HNK Zadar i Karlovac 1919


avatar

Snimio: Mate Komina


11.06.2023. 21:05





















Galerija

Foto: Mate Komina