Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

Previše utakmica

Englezi ukinuli ponavljanje utakmica u FA kupu u slučaju neodlučenog rezultata

Autor: Hina

18.04.2024. 16:09
Englezi ukinuli ponavljanje utakmica u FA kupu u slučaju neodlučenog rezultata

Foto: Foto REUTERS

Iz FA-a su poručili da je potpuno ukidanje ponavljanja utakmica s neodlučenim ishodom inicirano i "promjenama u kalendaru, zbog proširenja natjecanja pod okriljem Uefe"LONDON Ponavljanje utakmica u slučaju neodlučenog ishoda bit će ukinuto od sljedeće sezone FA kupa, objavili su u četvrtak iz Engleskog nogometnog saveza (FA).


U ovoj sezoni je to pravilo vrijedilo za sve utakmice od petog kola nadalje, dok će se od sezone 2024./2025. primjenjivati već od prvog kola. To je rezultat novog šestogodišnjeg sporazuma između Engleskog nogometnog saveza i Premier lige.


Iz FA-a su poručili da je potpuno ukidanje ponavljanja utakmica s neodlučenim ishodom inicirano i “promjenama u kalendaru, zbog proširenja natjecanja pod okriljem Uefe”.
Od 2021. u kalendar je uvedena Konferencijska liga, a od sljedeće sezone će u grupnoj fazi Lige prvaka igrati 36 klubova, četiri više nego što je to bilo do sada. Ujedno, Fifa od 2025. pokreće proširenu verziju Svjetskog klupskog prvenstva, na kojem će sudjelovati 32 kluba.


Nižerazredne engleske momčadi, one koje će se natjecati u kvalifikacijama za plasman u prvi krug FA kupa, još će uvijek igrati ponovljene utakmice u slučaju neodlučenog ishoda.


Klubovi iz Championshipa i Premier lige će se uključivati u natjecanje od trećeg kola, a novost je da će se izbjegavati sudaranje s terminima prvenstvenih utakmica. Tako će za utakmice četvrtog kola biti ostavljen veći prostor za odigravanje, od petka pa sve do sljedeće srijede.


Prema postignutom sporazumu, finale FA kupa će biti odigravano u predzadnjem tjednu Premier lige, a termin utakmice će biti u subotu. Tog dana, kao i dan prije (petak), u kalendaru neće biti utakmica Premier lige, kako bi dvoboj za trofej dobio istaknuto mjesto u medijima.


“Novi sporazum između FA i Premier lige osnažuje FA kup i daje ovom vrlo posebnom turniru ekskluzivno mjesto u vikendima, unatoč sve zgusnutijem kalendaru”, izjavio je glavni operativac Engleskog nogometnog saveza Mark Bullingham.