Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

EURO U-21

Dragan Skočić porazom debitirao na otvaranju EURO-a i klupi mlade reprezentacije

Autor: Davor Petrović

21.06.2023. 20:03
Dragan Skočić porazom debitirao na otvaranju EURO-a i klupi mlade reprezentacije

Foto: Bartol Franjić/Foto PIXSELL

To, pak, znači da san o prolasku o četvrtfinale može ostati živ samo pod uvjetom da subota donese pobjedu nad Španjolskom



BUKUREŠT Debitantski nastup Dragana Skočića na klupi U-21 reprezentacije Hrvatske u Bukureštu je okončan porazom od Ukrajine u prvom kolu skupine B Europskog prvenstva. To, pak, znači da san o prolasku o četvrtfinale može ostati živ samo pod uvjetom da subota donese pobjedu nad Španjolskom.


Prvih petnaest minuta utakmice nije donijelo ništa posebno, a tada je dašak živosti donio udarac Matije Frigana s ruba kaznenog udarca. Lopta je, doduše, završila u bloku i odbila se van domašaja hrvatskih reprezentativaca, no ta je situacija definitivno razbila početnu monotoniju ispitivanja snaga.


Na Skočićevu žalost, novi dašak živosti donio je vodstvo Ukrajine u 19. minuti. Oleksij Kaščuk primio je loptu na desnoj strani i sjurio se u kazneni prostor Hrvatske, ostavljajući iza sebe Lukasa Kačavendu, Juricu Pršira, Maura Perkovića i Bartola Franjića, a zatim je, blizu točke za izvođenje jedanaesterca naciljao lijevi kut Dominika Kotarskog – 0:1.




Tri minute kasnije ukazala se prilika za izjednačenje, u obliku slobodnog udarca na rubu kaznenog prostora. Pozicije je bila prema desnoj strani, a pokušaj Marka Bulata se od živog zida odbio u korner. Skočićevi izabranici uskoro su počeli stiskati suparnika, koji je, pak, čekao priliku za kontru.
Do kraja prvog dijela Hrvatska je uspjela stvoriti nekoliko obećavajućih situacija, ali svaki put je izostao konkretniji udarac koji bi Anatolija Trubina barem natjerao na ozbiljniju intervenciju, i to prvenstveno zahvaljujući sjajnim obrambenim reakcijama Maksima Taloverova na stoperskoj poziciji. A nastavak je ekspresno donio dodatne probleme.


Naime, u 48. minuti Ukrajina je poduplala svoju prednost. Lopta je relativno jednostavno došla na desno krilo do Kaščuka kojem je David Čolina dao previše prostora za centaršut. Na vrhu hrvatskog peterca je, pak, Bartol Franjić zaspao i dozvolio Danilu Sikanu da utrči ispred njega i glavom pospremi loptu u gol – 0:2.


Već tu je bilo jasno da će Skočić teško izbjeći poraz u svom debitantskom nastupu, a iduće minute to su i potvrdile. Povećanje vodstva Ukrajincima je donijelo dodatnu dozu samopouzdanja, dok je Hrvatska očajnički pokušavala uhvatiti priključak. Najbolja prilika za to se ukazala u 61. minuti, kada je Frigan glavom spustio glavu za Luku Stojkovića, čiji je udarac sa šest metara završio na gornjoj strani prečke.


Do kraja utakmice ukazalo se još nekoliko situacija za smanjenje zaostatka, ali srijeda, jednostavno, nije bila taj dan za Skočićeve izabranike. Bolje rečeno, disciplinirani Ukrajinci nemilosrdno su kaznili sve propuste hrvatskih reprezentativaca, koji su, za razliku od njih, svoje prilike zapucali.


Hrvatska – Ukrajina 0:2

Stadion Rapid-Giulesti. Gledatelja: 1.000. Sudac: Mohammed Al-Hakim (Švedska) 7.


Strijelci: 0:1 Kaščuk (19′), 0:2 Sikan (48′).


Žuti karton: Kačavenda, Stojković (Hrvatska).


HRVATSKA: Kotarski 6 – Sigur 6,5, Franjić 5, Perković 6, Čolina 5,5 (58′ Stojković 6) – Bulat 6, Pršir 6 (84′ Hodža -) – Frigan 6,5 (73′ Vidović -), Baturina 6, Kačavenda 5,5 (58′ Šego 5,5) – Beljo 6 (84′ Šimić -).


UKRAJINA: Trubin 6,5 – Sič 6,5, Batahov 6,5, Taloverov 7, Vivčarenko 6,5 – Bondarenko 6,5, Bražko 6,5 (83′ Želizko -)– Kaščuk 7,5 (71′ Vjunnik -), Kriskiv 6,5 (71′ Očeretko -), Braharu 6 (62′ Nazarenko -) – Sikan 7 (83′ Sudakov -).