Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SUPERSPORT HNL

Dinamo danas na Poljudu može osvojiti novu titulu prvaka, a Hajduk uspjehom samo odgoditi izvjesno

Autor: Davor Petrović

30.04.2023. 15:00
Dinamo danas na Poljudu može osvojiti novu titulu prvaka, a Hajduk uspjehom samo odgoditi izvjesno

Foto: Milan Sabic/PIXSELL



Današnje izdanje najvećeg derbija hrvatskog nogometa neće iznjedriti novog prvaka jer se već nekoliko dana zna da je Dinamo praktički položio obje ruke na pehar. Modri bi u Splitu mogli matematički potvrditi svoju dominaciju u hrvatskom nogometu pod uvjetom da ostanu neporaženi.


– Ovaj derbi će biti poseban jer mi imamo priliku tamo potvrditi naslov prvaka. No, nismo uopće razgovarali o tome i pripremamo se kao za svaku drugu utakmicu. U Splitu očekujem sve što derbi nosi, odnosno puno želje, emocija i tenzija na terenu – kaže Igor Bišćan.


Prema njegovim riječima, Dinamova momčad mora biti spremna za tempo i intenzitet.




– Znamo što nas čeka u Splitu. Hajduk će pokušati održati prvenstvo na životu jer ne žele da osvojimo titulu na njihovom terenu. Mi moramo pronaći način da iz svoje momčadi izvučemo najbolje. Treba sve uzeti u obzir i biti spreman. Mi koji smo malo stariji, prošli smo takve stvari davnih dana, kao i neki dečki koji su iskusniji u momčadi. Oni moraju pomoći mlađima savjetom ili sugestijom jer treba se znati kontrolirati bez obzira na okolnosti – tumači maksimirski šef struke.


Ozlijeđeni stoperi


Modri u Splitu ne mogu računati samo na ozlijeđeni dvojac stopera, Boška Šutala i Kevina Theophilea-Catherinea, a Bišćan tvrdi da nema tremu, iako je ulog osvajanje naslova prvaka u dvorištu najvećeg konkurenta.


– Prošlo je nekoliko utakmica, i tamo sam osjećao nekakvu pozitivnu napetost. Kad sjedneš prvi put na klupu novog kluba osjećate pozitivnu nervozu, a pogotovo vrijedi za Dinamo. Kod mene je uvijek ista priprema.


Sve radimo maksimalno ozbiljno, kao i za svaku dosadašnju utakmicu. Ovaj derbi ipak ne odlučuje definitivno o nečemu jer i nakon njega imamo nekoliko prilika za ostvarenje svog cilja. Utakmica je velika i specifična, ali ne doživljavam ju najvećom u karijeri – rezonira Bišćan.


Njegov današnji suparnik na Hajdukovoj klupi razmišlja na sličan način. Ivan Leko također tvrdi da je ova utakmica uvijek posebna, ali se pri tome ne razbacuje grandioznim najavama pobjede.


– Činjenica je da Dinamo ima dvanaest bodova više od nas i zasluženo je tu gdje se nalazi. Ne zamaramo se kalkulacijama i nastojimo se pripremiti da odigramo dobru utakmicu. Naš je fokus na nogometu, da pokušamo našim navijačima pokazati da smo dobri i ozbiljni – kaže Leko, koji je ovog proljeća doživio debakl u Zagrebu, skupa sa svojim igračima.


Najgori poraz


Dinamo je u tom derbiju slavio 4:0, s time da je Hajduk dobro prošao.


– To mi je najgori poraz ikada i nadam se da neće biti gorih. Bilo nam je teško, ali u životu treba gledati naprijed, koristiti lekcije da bi u budućnosti bili još bolji. Nadamo se da će ovo biti drugačija utakmica. Moramo iskoristiti trenutke kada budemo dominirali, a kada Dinamo bude dominirao, moramo biti stabilni u obrani.


Vidim dobar fokus i motivaciju kod igrača. Velike utakmice su za velike igrače, velike momčadi. Sve je tu da bi se odigrala dobra utakmica. Imat ćemo dovoljno igrača i kvalitete da bismo pobijedili. Isto tako, očekujem Dinamo koji će doći pobijediti. Ključno je da igramo za prilike, asistencije i golove – zaključuje Leko.