ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU REPREZENTACIJU

DAN KOJI SE PAMTI Na današnji dan prije 18 godina Luka Modrić je debitirao za Vatrene

Autor: Robert Hrkać

01.03.2024. 11:48
DAN KOJI SE PAMTI Na današnji dan prije 18 godina Luka Modrić je debitirao za Vatrene

Foto: Drago Sopta/HNS



Put Luke Modrića u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji počeo je prije točno 18 godina u Baselu, u prijateljskoj utakmici protiv velike Argentine. U ‘vatru’ ga je gurnuo tadašnji izbornik Zlatko Kranjčar, koji se odlučio za sredinu terena Srna – Modrić – Niko Kovač – Babić.


Modrić nije bio impresioniran zvjezdanim imenima u redovima ‘Gaučosa’, a bio je jedan od primjetnijih pojedinaca na terenu St-Jakob Parka. Utakmica je otišla na stranu ‘Vatrenih’, a pobjednički pogodak za 3 : 2 postigao je Dario Šimić, koji je leđima zabio nakon kornera Ivana Leke. Za Hrvatsku su još zabili Ivan Klasnić i Darijo Srna, dok su za Argentinu pogađali Carlos Tevez i Lionel Messi, kome je to bio prvi gol u plavo-bijelom dresu.


Luka je i dan-danas član hrvatske reprezentaciju, za koju je do sada odigrao čak 172 utakmice. S vremenom je postao kapetan, a krunu reprezentativne karijere doživio je na SP-u u Rusiji, gdje je poveo Vatrene do nevjerojatnog srebra, pri tome osvojivši Zlatnu loptu za najboljeg igrača prvenstva. Četiri godine kasnije u Katru Modrić je s Hrvatskom opet bio na postolju, onom brončanom.




Hrvatska: Pletikosa – Šimić, Tudor, Tomas (Tokić, 46) – Srna, N. Kovač (J. Leko, 83), Modrić (I. Leko, 84), Babić – Kranjčar (Buljat, 90) – Klasnić (Olić, 75), Pršo (Petrić, 90)


Izbornik: Zlatko Kranjčar


Argentina: Abbondanzieri – Coloccini (L. Gonzalez, 60), Burdisso, Samuel – Ponzio, Demichelis, Cambiasso – Messi, Riquelme, Tevez (Aimar, 68) – Crespo (D. Milito, 75)


Izbornik: Jose Pekerman