Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SP u Kataru

Bivši igrač Rijeke prije dva desetljeća branio je boje Gambe iz Osake: "Vatrenima će najvažnija biti strpljivost"

Autor: Denis Frančisković

05.12.2022. 06:20
Bivši igrač Rijeke prije dva desetljeća branio je boje Gambe iz Osake:

Foto: Foto PIXSELL

Favoriti smo s obzirom na snagu momčadi, ali uz nužan oprez. Upozorenje je i način na koji Japanci igraju. Čekaju svaku protivničku pogrešku, a tranzicija im je najjače oružje - kaže Bule



Popravnog više nema niti za Vatrene, danas počinje nokaut faza u Kataru, po mnogima najzanimljivi dio svjetske nogometne priče. Prva, svi se nadaju, samo jedna u nizu repreka igračima Zlatka Dalića u fazi dobitnika i gubitnika, je Japan, država koja je svojevremeno bila i prva važna inozemna destinacija Nina Bule. Igrač, koji je u Zagrebu sakupio 110 nastupa i zabio 30 golova, 2000. godine iz Kranjčevićevu je preselio u Gamba Osaku. I opet odigrao zapaženo, u 40 nastupa zabio je 23 pogotka. Slijedio je odlazak u Hajduk dvije godine kasnije, a Bule se skrasio jedno vrijeme i na Kantridi. U Rijeci je igrao od 2006. do 2008. te u 49 utakmica osam puta pogađao protivničku mrežu.Igračku karijeru je završio 2011. u Lokomotivi, a nakon toga okrenuo se trenerskom poslu, bio pomoćnik Nenadu Bjelici u Dinamu i Osijeku.


Rođeni Čapljinac, koji je sakupio i tri nastupa za hrvatsku reprezentaciju, trenutačno je bez angažmana i pažljivo, kao i svi koji vole nogomet i Hrvatsku, prati ono što se događa na poprištu svjetsku smotre.


Nino Bule/Foto PIXSELL

Foto PIXSELL


– Po meni smo favoriti u toj utakmici s obzirom na snagu momčadi, ali uz nužan oprez. Sama činjenica da je Japan dobio Španjolsku i Njemačku veliko je upozorenje – kaže Bule. – Upozorenje je i način na koji Japanci igraju. Čekaju svaku protivničku pogrešku i odmah kreiraju brze protunapade. Brza tranzicija najjače im je oružje.


Skratiti prostor




Bule posebno ističe jednu vrlinu, koja će trebati Vatrenima u ogledu s pomalo “nabrijanim” protivnikom.


– Ključno će biti da naši igrači budu strpljivi. Vidimo da se utakmice igraju oko sto minuta i očekujem Japan u niskom bloku. U ovoj utakmici mogle bi presuditi standardne situacije, korneri i prekidi. Vjerujem da to može biti jedno od naših oružja za pobjedu.


Stoperi su nešto lošiji dio japanske vrste, ali bekovi i krila djeluju puno brže od hrvatskih.


– Trebat će skratiti prostor između naše zadnje linije i samog vratara. To će sigurno igračima ukazati stožer, kroz analizu će se vidjeti koliko su Japanci opasni u “ubadanju” iza zadnje linije. Trebat ćemo biti vrlo blizu njihovim najisturenijim napadačima. A to znači dobar prekršaj na njihovoj polovini po izgubljenoj lopti i spriječavanje kontri.


Po bivšem igraču Rijeke, strpljivi će morati biti i navijači.


– Brojni navijači kraj televizijskih ekrana i na tribinama očekuje brze i lake golove. Daj Bože, ali ovo je drugačija utakmica. I jedna. Bez prva na kiks. Nije dobro odmah srljati, nego strpljivo graditi napad. Nešto slično kao protiv Maroka? Pa možemo očekivati donekle sličnu utakmicu. S tim da su Japanci “dosadniji” nego Maroko. Brži su i opasniji na gol, a Maroko nam praktički nije zapucao na vrata.


Moje vrijeme


Od 27 igrača iz japanske reprezentacije, samo su sedmorica iz matičnih klubova.


– U moje vrijeme igralo je nekoliko Japanaca po Europi, ali sada je to puno izraženije. Japanci su se po svom mentalitetu i karakteru u moje vrijeme jako teško prilagođavali na Europu. I u privatnom i u profesionalnom životu. Vrijeme se očito promijenilo, postaju sve bitniji igrači u svojim europskim klubovima. To sigurno utječe na kvalitetu igre reprezentacije, koju sada pokazuju. Uz to, japanska liga je jedna ozbiljna i konkurentna liga. Drago mi je što je Japan došao do ove razine, živio sam tamo i to su dragi ljudi. Vole nogomet i on je kod njih sve više u ekspanziji.


Poruka navijačima uoči utakmica koja donose različita raspoloženja?


– Stisnuti palčeve i strpljenje. Ako budemo pravi, mislim da možda možemo otići i do kraja. U nokaut utakmicama možemo svakoga dobiti, ali ako uđemo u neku lošu energiju, možemo od svakog i izgubiti. Imamo dobru momčad, koja iza sebe već ima iskustvo ovakvih natjecanja. To je naša prednost nad puno momčadi.


Bule je, kao i Nenad Bjelica, u očekivanju novog angažmana.


– Kad me netko pita što sad radiš, ja kažem pomoćnik sam Nenada Bjelice, najboljeg trenera u Hrvatskoj. Svi moji poslovni planovi vezani su uz njega – znakovito zaključuje Bule.