Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Komentar

Bivši član hrvatske reprezentacije: "Bravo za Vatrene! Ovo je sjajan uspjeh, ali jedna stvar me malo brine uoči četvrtfinala..."

Autor: Portal Novi list

06.12.2022. 06:41
Bivši član hrvatske reprezentacije:

Foto: Foto REUTERS

Jedina stvar koja me malo brine je jako veliko fizičko trošenje igrača i hoće li se svi uspjeti oporaviti, napisao je Mario Tokić za naš list



Evo kako je Mario Tokić, bivši hrvatski reprezentativac, vidio prolazak Hrvatske u četvrtfinale Mundijala:


“Veličanstveni prolazak, bravo za Vatrene i trenutak da si damo malo oduška u njihovu čast. Plasman među osam najboljih sjajan je uspjeh i nastavak svega onog lijepog što nam reprezentacija priređuje svih ovih godina na velikim natjecanjima. Hrvatska je već 2016. na EP-u u Francuskoj razbila sve komplekse i pokazala da ova generacija može igrati sa svima. Bez obzira na to što smo mali i relativno siromašni. U Rusiji je otišla korak dalje, a sadašnji ulazak u četvrtfinale je opet fenomenalan rezultat. Ispunili smo sve ciljeve, a imamo kvalitetu za puno više.


Vidjelo se od početka da smo htjeli pokazati Japancima tko je drugi u svijetu i trenutno bolja momčad. Pokušali smo s visokim presingom, no nismo bili sto posto u njemu, njega moraju baš svi igrati. U tom segmentu je Petković malo zakazao tako da su Japanci uz manje ili više problema ipak iznosili loptu. Na to se nadovezalo nekoliko laganih i bezvezno izgubljenih lopti i Japan je odjednom došao do nekakvog zraka. I čak počeo prijetiti. Pokazao je da nisu momčad koja je zalutala u osminu finala.




Od prvog trenutka mi se opet sviđala igra naše obrane s Gvardiolom i Lovrenom. Djelovali su stabilno i dosta visoko izlazili. Davali su priliku veznim igračima da izađu još nekoliko metara dalje. U trenutku kad je utakmica ulazila u laganiju fazu kada smo imali posjed, primili smo gol u zoni Cesarini.


Pokazalo se da je reprezentacija u prijašnjim godinama imala problema s tim prekidima, ali zadnje dvije godine igra je bolja u fazi prekida. Međutim, Japanci su nas u jednom dijelu s tim kratkim dodavanjima izbacili iz ravnoteže i prijetili te zabili u najgore moguće vrijeme. No, nakon toga vidjelo se da je Hrvatska prava momčad. Da je stabilna i da ima glavu i rep. Postojao je nekakav plan da se primaknemo golu i budemo opasniji, što je bilo jako dobro.


S druge strane japanski izbornik je jako dobro skautirao našu vrstu i stvorili su nevjerojatan pritisak na Modrića i Kovačića. To je malo davalo nekakvu nesigurnost, ali po tko zna koji puta ukazao se Perišić. Samo on može zabiti onakav gol. Igrač je koji uvijek daje sto posto. Igra i fazu obrane i fazu napada i lopta ga je nagradila. Nakon izjednačenja apsolutno smo preuzeli kontrolu utakmice. Japanci nisu stvorili akciju, koja bi zamirisala na gol. Rasli smo iz minute u minutu, ali opet je do izražaja došao nekakav umor koji smo imali i protiv Belgije. Vidjelo se da obje momčadi čekaju pauzu, a u produžecima nitko nije želio previše riskirati.


Malo bi se izbornika usudilo izvaditi sve senatore. I tu se vidjela veličina i Luke i Matea i Ivana… Ušli su mlađi, koji su dali impuls više i pokazali da Hrvatska ima i dugu klupu. Tu je Dalić definitivno pogodio. To će mu saznanje sigurno jako koristiti u četvrtfinalu jer je trošenje u ovim utakmicama enormno.


I onda je stigla lutrija jedanaesteraca. Teoretski, svatko može pucati, no posebno važno je imati vratara. Livaković, kojeg znam iz Dinamovih dana, s dječjim licem, ima tu mirnoću i bio je kod izvođenja nevjerojatno koncentiran. S tri obranjena jedanaesterca ispisao je jedan dio povijesti našeg nogometa. Svaka mu čast, on je junak dana, koji nas je odveo u četvrtfinale.


Jedina stvar koja me malo brine je jako veliko fizičko trošenje igrača i hoće li se svi uspjeti oporaviti. Uvjeren sam da će stožer i medicinska služba sve napraviti da igrači budu na maksimumu. Izbornik će ipak morati malo osvježiti momčad, jer odigrali smo puno utakmica u skoro istom sastavu, trebalo bi uvesti barem dva svježa igrača da budemo konkurentni Brazilu u četvrtfinalu”, napisao je Tokić za naš list