Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

SP u Kataru

Argentinski novinar hrvatskog porijekla: "Nećemo vas podcijeniti, naučili smo lekciju protiv Saudijske Arabije"

Autor: Hina

10.12.2022. 15:09
Argentinski novinar hrvatskog porijekla:

Foto: Foto REUTERS

Hrvatska je poput Argentine, nikada se ne predajete. Za vas utakmica nikada nije završena, mentalno ste jaki, po tome smo slični - rekao je Federico Emilio JelićDOHA Za argentinskog novinara Federica Emilia Jelića polufinalni ogled na Svjetskom prvenstvu u Katru između Hrvatske i Argentine bit će poseban.


Naime, njegov djed Milan Jelić se iz Široke Kule kraj Gospića otisnuo u Argentinu. Federico je rođen u Cordobi, a zanimljivo ima i hrvatsko državljanstvo.


“Bit će to posebna i iznimno važna utakmica za mene. Moje srce je pola argentinsko, a pola hrvatsko,” kazao je Jelić koji radi za Diario Alfil iz Cordobe, te tamošnji radio.
Jelić je bio i u Rusiji prije četiri godine kada su “Vatreni” u skupini deklasirali “Gauče sa 3-0.


“Bio sam na stadionu u Nižnjem Novgorodu, igrale su moje dvije domovine, radovao sam se i tugovao u istom trenutku”, kazao je.


“Sjećam se i naše utakmice iz Francuske 1998. i sjajne hrvatske reprezentacije koju su predvodili Davor Šuker i Zvonimir Boban, moji omiljeni igrač. Nakon što je Argentina ispala u Rusiji ostao sam na World Cupu pratiti Hrvatsku. Bilo je to nezaboravno.”


Nikada nije bio u Hrvatskoj, planove mu je pokvarila korona, no iduće godine se sprema posjetiti svoju drugu domovinu. Možda i domovinu novih svjetskih prvaka.


“Ha, ha, zašto ne. Nadam se da će Argentina biti novi svjetski prvak, ali Hrvatska je nevjerojatna. Svi me pitaju kako je moguće da tako mala zemlja sa svega četiri milijuna stanovnika ima tako dobru reprezentaciju, odakle joj takva snaga.”


Kazao je kako su svi u Argentini mislili da će polufinalu igrati protiv Brazila, no Hrvatska je zaslužila mjesto među četiri najbolje reprezentacije na svijetu.


“Mi smo na ovom prvenstvu naučili lekciju potiv Saudijske Arabije. Ne brinite nećemo vas podcijeniti. Hrvatska je poput Argentine, nikada se ne predajete. Za vas utakmica nikada nije završena, mentalno ste jaki, po tome smo slični. Vi ste više Južnoamerikanci, nego Europljani,” dodao je sa smiješkom.


Argentinski mediji vide “Gauče” kao velike favorite, no Jelić je oprezan.


“Nisam baš siguran, Hrvatska je u Rusiji dobila Dansku i Rusiju nakon izvođenja jedanaesteraca, a potom Englesku u produžecima. Ovdje ste dobili Japan i Brazil nakon jedanaesteraca. Hrvatska snaga je u glavi. Znamo da ako susret ode u produžetke i jedanaesterce da je onda teško dobiti Hrvatsku.”


Otkrio je i koja je razlika između “ruske” i “katarske” Argentine.


“Prije četiri godine atmosfera u reprezentaciji je bila toksična, unutar momčadi, unutar Saveza. Argentinski navijači nikada nisu prihvatili bivšeg izbornika Jorgea Sampaolija koji je vukao mnoge krive poteze. Bilo je to teško vrijeme. Sada imamo mir u reprezentaciji, sve je drugačije. Lionel Scaloni je mentalno osnažio ekipu i više se na zamaraju glasinama i što mediji pišu,” kazao je.


Smatra kako je hrvatska vrsta najača u veznoj liniji.


“Hrvatska ima vrhunske vezne igrače kao što su Modrić, Brozović, Kovačić. Modrić je nevjerojatan, ima 37 godina, a igra kao mladić. Hrvatska ima i jako momčadsku igr, momčadski duh što je iznimno važno. Ne znam koliko još možete, ali imate sjajne igrče. Oni su djeca rata, kada krene utakmica, postaju nevjerojatni. Nitko nije Hrvatskoj poklonio mjesto u polufinalu, zaslužila ga je,” kazao je na kraju.