ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Kvalifikacije za SP

Aktualni afrički prvak uvjerljivom pobjedom protiv Južnog Sudana otvorio kvalifikacije za SP 2026. godine

Autor: Hina

19.11.2023. 09:05
Aktualni afrički prvak uvjerljivom pobjedom protiv Južnog Sudana otvorio kvalifikacije za SP 2026. godine

Foto: Foto REUTERS

JAR u Durbanu svladala Benin



ZAGREB Aktualni afrički nogometni prvak Senegal uvjerljivom je domaćom 4-0 (3-0) pobjedom protiv Južnog Sudana u susretu igranom u Diamniadiju zpočeo svoj nastup u skupini B kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2026. godine koje će se igrati u SAD-u, Meksiku i Kanadi.


Ovom pobjedom Senegal je zasjeo na vrhu ljestvice s tri boda koliko ima i DR Kongo. U skupini su još Togo i Sudan koji imaju po bod dok su Južni Sudan i Mauritanija bez bodova.


JAR u Durbanu svladala Benin sa 2-1 (2-0) u susretu 1. kola skupine C i tako stigla na vrh ljestvice s tri boda. Nigerija, Lesoto, Ruanda i Zimbabve imaju po bod, dok je Benin na dnu bez bodova.




U skupini E, jedinoj s pet reprezentacija zbog odustajanja Eritreje, Tanzanija je na neutralnom terenu u Marakešu svladala nomnalnog domaćina Niger sa 1-0 (0-0). Tri boda uz Tanzaniju u toj skupini ima još i Zambija, dok su bez bodova uz Niger još i Kongo te Maroko, ali Maroko još nije odigrao niti jedan susret.


Na SP 2026. iz Afrike će se izravno plasirati devet reprezentacija, odnosno pobjednici svih devet skupina od po šest reprezentacija, dok će drugoplasirane reprezentacije u dodatne kvalifikacije koje će iznjedriti samo jednu momčad koja će u interkontinentalne kvalifikacije.