Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

biciklizam

Nizozemski biciklist je novi svjetski prvak, Tadej Pogačar osvojio broncu

Autor: Hina

06.08.2023. 19:13
Nizozemski biciklist je novi svjetski prvak, Tadej Pogačar osvojio broncu

Foto: Reuters



Nizozemac Mathieu van der Poel osvojio je naslov svjetskog prvaka u cestovnom biciklizmu u Glasgowu. Sjajni je Nizozemac 271.1 kilometara dugu dionicu sa startom u Edinburghu, a koja je završila sa deset krugova od po 14.3 kilometara ulicama Glasgowa svladao za 6:07:27 sati, 1:37 minuta brže od srebrnog Belgijanca Wouta van Aerta, dok je brončanu medalju osvojio Slovenac Tadej Pogačar sa 1:45 minuta zaostatka nakon što je u sprintu za posljednje odličje bio uspješniji od svjetskog prvaka iz 2019. Danca Madsa Pedersena.


Van der Poel je pobjednički potez povukao tijekom pretposljednjeg kruga u Glasgowu kada je napao Van Aerta, Pogačara i Pedersena na jednoj od uzbrdica te vrlo brzo stvorio više od pola minute prednosti. Iako je nedugo potom prosklizao u jednom zavoju i završio u ogradi, Nizozemac se uspio pridići i nastaviti s vožnjom prije no što su ga lovci dostigli. U posljednjem je krugu Van der Poel samo povećavao svoju prednost dok su se Van Aert, Pogačar i Pedersen pomirili s borbom za srebro i broncu.


Van der Poel je ovime postao prvi biciklist u povijesti koji je uspio osvojiti naslove svjetskog prvaka u ciklokrosu i cestovnom biciklizmu. Ranije ove godine je osvojio svoj peti naslov prvaka u ciklokrosu. Sjajnu je formu 28-godišnji Nizozemac pokazao i tijekom proljeća kada je pobijedio na dvije od tri najveće jednodnevne utrke u kojima je nastupio, Milano-Sanremo i Raris-Roubaix, dok je na trećoj, Ronde van Vlaanderen, završio drugi.




Utrku je obilježio i incident koji se dogodio blizu Falkirka 192 kilometra prije cilja kada je skupina ekoloških prosvjednika blokirala cestu zalijepivši se za nju i tako uzrokovala prekid koji je trajao gotovo sat vremena. Skupina je prosvjedovala jer je jedan od sponzora Svjetskog prvenstva kemijska tvrtka INEOS.