Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

RAZGOVOR

Nikolina Klapan: Doći do reprezentacije je zahtjevan posao

Autor: Alen Plahinek

03.11.2023. 16:36
Nikolina Klapan: Doći do reprezentacije je zahtjevan posao

Foto: ŽNK Donat



Velik uspjeh na mini-turniru u Mađarskoj ostvarile su hrvatske nogometne reprezentativke do 19 godina, gdje su u tri utakmice ostvarile tri pobjede i plasirale se u Ligu A kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Litvi. Među 20 igračica koje su se našle na popisu Jure Srzića bile su četiri Zadranke, među kojima dvije igraju za zadarski Donat, Nikolina Klapan i Brigita Čavić. Nastupile su u Valentina Dubravica (Sassuolo) te Lucija Vunić (Gorica). Upravo smo Nikolini uspjeli »oteti« malo vremena i porazgovarati s njom.


Foto: HNS/Nikolina Klapan


– Bilo mi je super. Stvarno smo se trudili i na sreću to nam se isplatilo. Zabiti gol u dresu reprezentacije nešto je što svi sanjamo kada krenemo igrati nogomet. To je velika stvar za mene i moje samopouzdanje. Izrazito je teško doći do reprezentacije. Potrebno je jako puno truda i želje, a najviše treninga. Tri pobjede u Bugarskoj su nam donijele prelazak u Ligu A, odnosno utakmice protiv najjačih reprezentacija. Još ne znamo s kim ćemo igrati, čekamo ždrijeb, ali mislim da će se igrati u veljači ili ožujku sljedeće godine – rekla je Nikolina te dodala kako je nogomet oduvijek u srcu.


– Od kad znam za sebe sam u ovom sportu. Sve je krenulo s ocem, koji također igra nogomet. To mi najvažnija stvar i želim se baviti nogometom u životu.


Predrasude




Kao i veliki broj djevojaka, Nikolina se, naročito u svojim nogometnim počecima, susrela s predrasudama i pitanjima »zašto nogomet« i »što će ti to u životu?«.


– Prve nogometne korake sam napravila u Hajduku iz Pridrage i tamo sam igrala s dječacima. Na početku je bilo podbadanja i predrasuda, ali nikad nisam previše obraćala pažnju na to i nije me bilo toliko briga jer sam radila ono što volim – rekla je Nikolina te dodala kako je toga bilo i u obitelji.


– Baka mi je rekla da se ostavim nogometa, da ću se samo ozlijediti, da se previše umaram i da na kraju neću imati ništa od toga. Kao i na sve do sada ja to, naravno, nisam poslušala, te sam nastavila dalje.


Foto: ŽNK Donat/Nikolina Klapan i Brigita Čavić


Nikolina ne samo da trenira nogomet, nego ga i živi. Zbog sklonosti prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, u slobodno vrijeme gleda utakmice te voli porazgovarati o njima, što ponekad nekim muškom društvu ne »sjedne« baš najbolje.


– Jako volim gledati nogomet i pratim lige petice i naravno HNL. Dovoljno sam kompetentna govoriti o nogometu, taktikama, igračima… Gotovo svakodnevno razgovaram s dečkima iz razreda o nogometu te s ocem, s kojim gledam i komentiram utakmice – poručila je Nikolina i dodala za koji klub navija oduvijek.


– Barcelona. Kad sam bila mala zavoljela sam taj klub i ljubav prema Barceloni je jaka i logično je da bih voljela jednog dana zaigrati u njihovom dresu.


Utjecaj


Nogomet je gotovo otkad je svijeta i vijeka najpopularniji sport, praktički gdjegod se takne na kugli zemaljskoj. Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine rapidno je povećao broj djece koja se žele baviti nogometnom od svojih najranijih dana, naročito u Hrvatskoj. Taj utjecaj prelio se i na ženski nogomet, koji također raste iz godine u godinu.


– Naša Škola nogometa u Donatu je dosta dobra, te ima puno djevojčica koje treniraju nogomet. Ženski nogomet je u zadnjih nekoliko godina postao mnogo popularniji, što mi je jako drago i veseli me vidjeti kako sve veći broj djevojčica igra nogomet. Najbolji primjer mi je moja mlađa sestra Viktorija. Ona kaže da sam joj ja uzor i želi ići mojim stopama te je počela trenirati nogomet – zaključila je Nikolina koja je prije reprezentacije do 19 godina upisala i sedam nastupa za selekciju do 17 godina.