Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Zadrani u Europi

Nekoliko važnih pobjeda za ligaški naslov ili ostanak

Autor: Alen Plahinek

04.04.2024. 11:11
Nekoliko važnih pobjeda za ligaški naslov ili ostanak

Foto: Reuters



Unatoč blagdanskom vikendu nogometaši nisu mirovali. Redovna ligaška kola igrala su se u gotovo svim prvenstvima, tako da su i Zadrani diljem europskih travnjaka branili boje svojih momčadi. Samo dvojica su odigrala svih 90 minuta, a to su bili Jakov Gurlica u slovenskom Bravu i Ivan Prtajin u Wehenu iz Wiesbadena. »Skuplji« poraz je bio Bravu koji je izgubio od Rogaške 2:0, za koju nije nastupio Vice Baždarić. Ostao je Bravo četvrti u ligi, no sada je na četiri boda od trećeplasiranog Maribora. Pratjinov Wehen je poražen 1:0 od Osnabrucka, unatoč tome podigli su se za jedno mjesto na tablici jer je njima najbliži Magdeburg s 3:0 i sada ima lošiju gol-razliku od momčad iz Wiesbadena.


Juriš na titulu


Antonio Mršić bio je jedini zadarski strijelac proteklog kola u Europi. Njegov je Aalst Eendracht u gostima s ogromnih 6:1 nadigrao pretposljednju Spartu Petegem. Iznimno dominantno krenuli su gosti koji su već nakon 13 minuta igre na semaforu imali velikih 0:4, a Mršićev gol bio je treći u velikoj golijadi. Aalst je ovom pobjedom nastavio juriš prema tituli i trećem nogometnom razredu u Belgiji. Velikih 83 minute odradio je Marin Tomasov u Astani u trećem kolu kazahstanske lige, no upisan je poraz 1:0 od Yelimay Semeya. Astana je tako nakon dvije uvodne pobjede u sezoni prekinula svoj savršeni niz.


S druge strane, niz izjednačenih rezultat nije prekinuo Rio Ave u kojem igra Renato Pantalon. On je odigrao 79 minuta u petom uzastoponom remiju svoje momčadi, ovog puta protiv Boaviste (0:0). Bod po bod – ostanak u ligi, moglo bi se reći. Malo po malo Rio Ave je izgradio put od izlaska iz zone ispadanja do 14. pozicije i tri boda »zalihe« u sigurnoj zoni. Frani Čirjaku pripalo je uvodnih 37 minuta susreta između Bunyodkora i OKMK-a jer je u tom periodu zaradio dva žuta kartona, odnosno crveni. Prvi je stigao već u osmoj minuti, a drugi u spomenutoj 37. Bunydkor je u konačnici izgubio s 1:0 i nakon četiri kola uzbekistanske Super lige nalazi se na posljednjem mjestu s jednim osvojenim bodom.





Kraj serije poraza


Nakon malo više od pet mjeseci bugarski Etar s Lovrom Kneževićom u svojim redovima stigao je do prve pobjede. Upisao je Lovre 11 minute u 2:1 pobjedi nad Ardom, prvom nakon 25. listopada prošle godine. Osim što je prekinuta serija bez pobjeda, prekinuta je i serija poraza koja je stala na pet. Etar je i dalje posljednji u ligi i nakon osnovnog dijela sezone igrat će u Skupini za ispadanje.


Sladak okus pobjeda okusili su još i Luka Modrić koji je upisao deset minuta u domaćoj pobjedi Real Madrida nad Athletic Bilbaom (2:0) te Karlo Butić u slavlju nad Cremoneseom 1:0. Butiću je u tom susretu pripalo 19 minuta. »Kraljevi« osam kola do kraja imaju gotovo nedostižnih osam bodova prednosti nad drugoplasiranom Barcelonom, dok je Butićevom FeralpiSalu ova pobjeda savršeno »sjela«. Feralpi je pretposljednji u Seriji B, no siguran ostanak u ligi mu bježi za tri boda u trenutku kada je ostalo još sedam ligaških kola do kraja sezone.


Težak udarac u borbi za titulu doživjeli su Beltinci u čijim redovima igra Jakov Katuša. On je odigrao 30 minuta u porazu u velikom derbiju protiv vodeće Nafte (0:1). Ovim porazom Beltinci su pali na treće mjesto lige i imaju sedam bodova »minusa« za vodećom momčadi lige.


Martin Erlić zbog akumuliranih žutih kartona nije nastupio u susretu Sassuola i Udinessea koji je završio 1:1. Sassuolo se i dalje bori za ostanak u Seriji A, a on mu je daleko za samo jedan bod, stoga može se očekivati vrlo zanimljiv i napet kraje sezone. Lovre Rogić, Ivan Santini i Stipe Perica odgledali su pobjedu, remi i poraz svoje momčadi s klupe, dok Roko Mišlov nije bio u sastavu SPG Welsa. Rogićevo Sarajevo s tri nova boda protiv Tuzle (5:1) nastavilo je loviti treće mjesto lige i odlazak u kvalifikacije za Konferencijsku ligu sljedeće sezone. Do kraja sezone ostalo je još devet kola, a trećeplasirani Velež ima pet bodova prednosti, no još se očekuje i međusobni susret ove dvije momčadi do kraja sezone. Santinijev Zürich remizirao je protiv Basela 2:2 i praktički osigurao Ligu za prvaka nakon osnovnog dijela sezone, dok je Peričin Standard Liege teško stradao od Genta (1:5) u grupi za Konferencijsku ligu, odnosno srednjoj grupi nakon osnovnog dijela belgijskog prvenstva. Mišlovov Wels također je remizirao 2:2, protiv Deutschlandsberger SC i u konačnici zadržao treće mjesto.