Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadrani u Europi

Nadahnuti Škifić i Bašić, kraj sezone za Mavru

Autor: Andrija Dešpoja

25.04.2024. 13:09
Nadahnuti Škifić i Bašić, kraj sezone za Mavru

Foto: BC Kormend



Dugi osnovni dio sezone u VTB ligi stavljen je u zapećak, a na repertoaru se našlo doigravanje kojemu je predigra bio »play-in« turnir. U njemu su, pak, sudjelovale momčadi u kojima svoj utjecaj imaju Zadrani, Samara sa šefom svlačionice u Draženu Anzuloviću te pomoćnicima Stipom Kulišem i Josipom Milišom, i Saratov čiji dres nosi Dominik Mavra. Ishod svega je bio da je Samara uspjela iz drugog pokušaja dočepati se najboljih osam, dok se Saratov oprostio nakon nokaut dvoboja s MBA Moskvom. Mavrina momčad kao deveta je dobila priliku izboriti repesaž s poraženim iz ogleda sedmog Uralmaša i osme Samare, no nije uspjela na svom parketu doći do pobjede nad Moskovljanima koji su sa 79:85 otišli na megdan Samari koja je s 80:69 izgubila od Uralmaša. Nekadašnji kapetan Zadra je tako završio svoju sezonu i za sami kraj odigrao solidnu partiju s devet ubačaja te tri skoka i asistencije. Mavra je ukupno odigrao 40 utakmica i završio je kao 37. igrač cijele lige s prosječnom valorizacijom od 14 indeksnih bodova, tj. 11 poena, 3.6 skokova i pet asistencija po utakmici.


Dražen Anzulović (KK Samara)


Pardubice na rubu


Za razliku od Saratova prema doigravanju su otišli Anzulovićevi štićenici koji su osmu poziciju i seriju s liderom UNICS-om izborili u repesažu »play-ina« s MBA Moskvom, svladavši je s 85:77. Nakon toga Samara je odigrala i prvu utakmicu četvrtfinalne serije protiv UNICS-a, a u tom okršaju hrvatskih trenera kraći kraj je izvukao Velimir Perasović čija je momčad slavila s 83:73 i tako povela s 1-0. Uz Anzulovića i Milišu u samoj kremi VTB lige završio je i Lokomotiv Kuban u kojem je Jurica Žuža prvi pomoćnik slovenskom strategu Aleksandru Sekuliću. Momčad iz Krasnodara kao četvrtoplasirana u regularnom dijelu otvorila je četvrtfinalnu seriju na svom terenu kontra petoplasirane Parme i uvjerljivo dobila sa 112:85. Nešto južnije od lige u kojoj sudjeluju klubovi iz Rusije i njenih satelitskih država u kovitlac »play-offa« ušao je Jure Škifić sa svojim Pardubicama koje su kao šestoplasirane u osnovnom dijelu češkog nacionalnog prvenstva za protivnika dobile treći sastav u konačnom poretku Usti nad Labem. U brzopoteznoj četvrtfinalnoj seriji koja se igra na čak četiri pobjede ova dva kluba su proteklog tjedna odigrali četiri dvoboja u kojima su puno uspješniji bili košarkaši Usti nad Labema s tri pobjede. U prvim dvjema utakmicama Pardubice su deklasirane od strane svog domaćina s 84:64 i 78:68, a u blijeda izdanja svoje momčadi uklopio se nekadašnji igrač Zadra koji je ubacio šest koševa, uz devet skokova, u prvoj utakmici, a 12 poena i sedam skokova je isporučio u drugom ogledu. Preseljenje serije u Pardubice donijelo je pobjedu domaćina (78:72) i smanjivanje zaostatka na 1-2, dok je četvrta utakmica pripala gostima s 80:95 koji su tako zaradili tri prilike za plasman u polufinale. Škifić je na svom parketu odigrao odlične partije, u trećoj utakmici je bio na učinku od 19 poena i sedam skokova, dok je u četvrtoj bio najistaknutiji domaći pojedinac s 22 ubačaja, pet skokova i dvije asistencije. Put po Srednjoj Europi završavamo s Lovrom Bašićem koji se sa svojim Körmendom natječe u »playoutu« mađarskog elitnog ranga. Minulog tjedna odigrali su dvije utakmice u kojima je ostvaren polovičan učinak. Pobjeda je upisana na domaćem parketu protiv Szedeaka (104:96), a u nju je nekadašnji kapetan Zadra ugradio moćan dvostruko-dvostruki učinak od 20 koševa i 14 asistencija kojima je pridodao i dva skoka, dok je u narednom kolu Körmend izgubio kod Kaposvarija s 96:86, a Bašić je bio napadački indisponiran s tek tri koša, dva skoka čemu je pridodao zavidnih 11 asistencija.


Jure Škifić (KK Pardubice)


Pobjeda Ružića


U litavskom prvenstvu već treću utakmicu u nizu zbog ozljede ne nastupa za svoj Juventus hrvatski reprezentativac Ivan Vraneš. No, i bez njega sastav iz Utene dobro plovi nacionalnim prvenstvom, svladan je na domaćem parketu Šiauliai s 96:93, što je ostavilo Juventus na odličnom četvrtom mjestu poretka s omjerom 15-11. A na visokom šestom mjestu ljestvice francuske Pro B lige održao se Châlons-Reims za koji ove sezone odlične igre prikazuje David Škara. Njegova momčad se domogla sedme uzastopne uspješnice, ovog puta je nastradao St. Chamond sa 62:82, a krilni centar iz Donatovog grada pomogao je svom timu s četiri poena, šest skokova, dvije asistencije i dvije ukradene lopte. Châlons-Reims tri kola prije konca osnovnog dijela osigurao je nastup u doigravanju, a jedino je pitanje hoće li u njega ući s petog, šestog, sedmog ili osmog mjesta. Doigravanja će se teško dočepati Michael Ružić čiji je Joventut opterećen nastupima u Eurokupu pao u formi u drugom dijelu sezone, a malo svjetla na kraju tog poražavajućeg tunela stiglo je u 30. kolu ACB lige u kojem je svladana Girona s 96:90. Time su Katalonci prekinuli crni niz od šest poraza i ostali još uvijek u teoretskoj šansi za osmu poziciju, iako je teško očekivati u završna četiri kola preskakanje Manrese koja bježi dvije pobjede. Ružić je u ogledu s Gironom dobio nepune 22 minute u igri koje je iskoristio za solidan učinak od devet koševa i sedam skokova. U sličnoj situaciji kao Ružić nalazi se Tomislav Zubčić čiji je Napoli osjetnije pao u formi nakon završnice Kupa te se sve teže nosi s pritiskom borbe za plasman u »play-off« talijanske Lege A. U tom nastojanju klubu iz Kampanije u prilog nije išao poraz u 28. kolu na domaćem parketu od Trenta (93:103) koji ga je pozicionirao na devetom mjestu s omjerom 13-15. Pridraški veteran je u tom ogledu bio je jedan od istaknutijih domaćih igrača s učinkom od 16 koševa, pet skokova i dvije asistencije.