Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Superkup ABA lige

Mazalin odveo Zadrane do pobjede nad FMP-om

Autor: Paulo Sarić

19.09.2023. 17:09
Mazalin odveo Zadrane do pobjede nad FMP-om

Foto: Dragana Stjepanović/KK Budućnost VOLI/ABA liga



Nakon što su u ponedjeljak poraženi u četvrtfinalnom susretu Superkupa ABA lige od domaćina Budućnosti u dvoboju u kojem su ih boljeg rezultata koštali slaba organizacija napada i posljedično loš šut za tri poena (3-26), košarkaši Zadra danas su odgovorili na najbolji mogući način pobijedivši FMP u prvoj utakmici razigravanja za plasman od petog do osmog mjesta rezultatom 77:71. Premda oslabljeni neigranjem viroznog Luke Božića koji nije ni doputovao s momčadi u Podgoricu i bez Darija Drežnjaka, igrači Danijela Jusupa svladali su suparnike iz Beograda i nagovijestili da je slabije izdanje iz prvog susreta u Morači bilo posljedica tek nešto „slabijeg dana u uredu“.


Furiozan početak


Već je samo otvaranje pokazalo da će to biti zadarsko poslijepodne. Prvih šest poena na dvoboju otišli su na konto aktualnog prvaka Hrvatske koji je odlučno ušao u utakmicu, s namjerom da odmah sapere odjeke poraza od Budućnosti. Agresivna i čvrsta obrana te dobar protok lopte u napadu rano su usmjerili vodu na mlin kluba s Višnjika, čije ambicije nisu omele ni dvije rane osobne pogreške Karla Žganeca, obje „zarađene“ na napadačkoj strani parketa.


Marko Ramljak (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/ABA liga


Raspoložen je bio Lovro Mazalin koji je u prvim minutama bio fokalna točka ofenzivnih težnji svoje momčadi, a kada je doprinos stigao i od dalekometnog šuta, djelo Arijana Lakića, strateg beogradskog sastava Nenad Stefanović bio je primoran pozvati svoje igrače na „čašicu razgovora“ (14:5). Minuta odmora nije pomogla košarkašima FMP-a koji nisu imali rješenja za obranu Zadra pa se nalet Jusupovih trupa nastavio sve do pretkraj prve četvrtine kada se zaustavio na gotovo nestvarnih 23:0. Jako dobro trčanje, uz kvalitetnu šutersku dionicu Lakića i Adema Mekića, trasiralo je put momcima u plavim dresovima koji su učas „odmaglili“ na 29:5. Pritom je deset poena Zadra stiglo iz reketa, osam iz kontranapada, a sedam nakon ofenzivnog skoka, što je za posljedicu imalo ulazak u drugu dionicu s okruglih plus 20 (32:12).


Povratak FMP-a




Bilo je jasno da se takva igra ne može nastaviti, jer niti je Zadar toliko napadački i defenzivno moćan, niti je, prije svega, FMP toliko skroman, a potvrda te teze je stigla već u drugom dijelu prvog poluvremena. Nova trica Lakića, njegova druga, dala je posljednji reful Jusupovim momcima, no onda je srbijanski sastav „otključao“ napad i na krilima serije 0:12, u koju su dvije trice ugradili Luka Ašćerić i Bojan Subotić, u samo tri minute prepolovio zaostatak (35:24). Uslijedilo je razdoblje izjednačene igre u kojem se vodstvo Zadra kretalo na margini visoke jednoznamenkaste i niske dvoznamenkaste prednosti, no primjetan je bio gubitak ritma na obje strane terena, što je za posljedicu imalo uspostavljanje ravnoteže Stefanovićevih momaka pa se na veliki odmor otišlo s 45:34 za Zadrane.



Početne minute nastavka nisu donijele veće promjene. Nakon kratke „razmjene udaraca“, razigrao se Jordan Walker pa je prednost Jusupove momčadi vrlo brzo počela kopnjeti. Čak 11 koševa ubacio je prošlosezonski student sveučilišta UAB u prvih sedam minuta treće četvrtine, a njegovo djelo je bila i asistencija za Natea Watsona kojom su Beograđani prišli i na samo poen zaostatka (57:56), natjeravši Danijela Jusupa na novi „time-out“.


Mazalin izvukao


Zadar je u nastavku izgubio igru koja ga je krasila u prvoj četvrtini, posljedica skraćene rotacije i starih boljki u organizaciji napada, no prednost je bila na strani momaka u plavim dresovima sve do isteka 29. minute kada je Nikola Šaranović realizirao dva slobodna bacanja za 59:60. Odgovor hrvatskog sastava je stigao preko Patrika Jambrovića i raspoloženog Mazalina koji su nakratko „zaustavili krvarenje“ pa se u posljednjih šest minuta ušlo s izjednačenih 65:65. Trener FMP-a je koristio 11 igrača u rotaciji, dok Danijel Jusup nije ni imao 11 igrača na klupi, no to nije spriječilo Zadrane da se zadrže u egalu sve do same završnice susreta, kada je uslijedila odluka.


Krševan Klarica (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/ABA liga


Nova trica Lakića te „bridgesovski“ potez Mazalina nakon promašenog drugog slobodnog bacanja, okrunjen ukradenom loptom i polaganjem iz kontre za 73:69 bili su prijelomni trenuci susreta koji su vratili košarkaše s Višnjika natrag na dva posjeda prednosti, da bi mirna ruka Karla Žganeca postavila i plus šest minutu i pol prije kraja, nakon čega više nije bilo povratka za FMP. Lovro Mazalin je s 26 poena i sedam skokova bio najefikasniji igrač utakmice, Arijan Lakić je dodao 16 koševa u redovima pobjedničke momčadi, dok je Luka Ašćerić s 18 poena, šest uhvaćenih lopti i četiri asistencije bio najraspoloženiji kod FMP-a