ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Arijan Raci

Mladi reprezentativac kluba s Višnjika: "Zadar je sjajan klub za razvoj mladih igrača"

Autor: Alen Plahinek

22.02.2024. 10:53
Mladi reprezentativac kluba s Višnjika:

Foto: Mate Komina



Mlade snage zadarskog i hrvatskog vaterpola ponovno su se okupile na pripremama u Varaždinu i Splitu. Barokni grad bio je domaćin reprezentacijama U-15 i U-16, u kojoj su bila pozvana trojica Zadrana -Toni Galušić, Juraj Barani i Venci Antić, koji je propustio okupljanje zbog bolesti. Grad pod Marjanom bio je domaćin reprezentaciji U-19 ojačanoj dvojicom Zadrana – Antom Donđivićem i Arijanom Racijem, do sada standardnim članovima U-17 reprezentacije, no vrijeme je za nove izazove.


– Ante i ja nastavljamo reprezentativnu priču. Ovo iskustvo jako me puni samopouzdanjem, ali tu je i unutarnja želja za konstantnim dokazivanjem. Pripreme uvijek nauče nečem novom, što kasnije jako dobro dođe za napredak u daljnjem radu. Ovo je bilo kratko okupljanje, jučer smo se već vratili iz Splita. Plan je bio da nas izbornik Zoran Bajić pogleda, testira i da vidi na čemu smo. U rujnu je U-19 Svjetsko prvenstvo i naravno da bih htio nastupati, no veći mi je fokus na reprezentaciju U-18 jer u ovoj starijoj ima puno više igrača i puno je teža konkurencija, no to, naravno, ništa ne znači – rekao je Raci dodajući kako će i za reprezentaciju U-18 trebati jako puno truda.


Puno truda


– Svi jako dobro napreduju, svake godine je sve teže nadmetati se i svake godine je sve veća konkurencija. Igrači iz U- 17, dakle moja generacija, su sve bolji i bolji i siguran sam da će trebati još veće zalaganje i nadmetanje za ostvariti cilj, zaigrati za U-18. Što se tiče U-19 generacije, ima jako dobrih igrača koji su 2005. godište i mislim da možemo dosta dobro dogurati na Svjetskom, no samo je pitanje koliko mi to hoćemo i koliko ćemo sebe dati u nadolazeće pripreme.





Zanimljiv je podatak da Zadar otkako je slobodne i samostalne Republike Hrvatske nikada nije imao seniorskog reprezentativca u vaterpolu, a tu »tradiciju« mogli bi prekinuti Raci i Donđivić.


– To bi bila kruna moga rada, svaki sportaš sanja takvo nešto i da je svakome to cilj, ali opet sve ovisi o nama koliko mi to hoćemo i koliko ćemo se dati u to. Konkurencija je ogromna, ali sve se može. Jako bitno je da smo u klubu gdje se ozbiljno trenira i napreduje i da se posvetimo vaterpolu koliko je to moguće, ali opet da idemo nekim redom. Trenutačno je za nas najbitnije proći mlađe reprezentativne uzraste – sumirao je Raci.


Zadar 1952


Raci, iako je tek prije mjesec dana navršio 18 godina, već je gotovo dvije pune sezone član seniorske momčadi Zadra 1952. Upravo to iskustvo uvelike mu je pomoglo u nadmetanju za reprezentaciju.


– Svaka utakmica za seniore mi jako puno znači i daje mi motivaciju i želju da nastavim još jače. Želim zahvaliti svim trenerima, Goranu Jovančeviću, Ivi Radetiću i Marinu Stipiću, koji su mi dali priliku i vjeruju u mene. Trenutačno mi je jako važno slušati i upijati znanja i savjete starijih te stjecati iskustvo. Uvjeren sam da mogu dati još više, no vrijeme će pokazati. Zadar je za mene sada sjajan klub. Imamo solidnu sezonu, negdje je moglo malo bolje, ali to je sport. Sretan sam i zahvalan da kod kuće imam jedan tako dobar klub u kojem se mogu razvijati na jedan dobar način uz stvarno dobre vaterpolske znalce – kazao je Raci dodajući kako ipak postoji jedan problem.


– Igranjem u Zadru ne mogu do seniorske reprezentacije koliko god bih ja to možda htio. Činjenica je takva da nemamo prihoda u Zadru koji bi omogućili izgradnju veće i bolje momčad za konkurirati najjačima u državi. Zadar je sjajan razvojni klub, no za nešto veće od toga treba puno više novca. Tako da, ako želim konkurirati za seniorsku reprezentaciju, moram otići u veći klub. Moje želje su jednog dana igrati u klubovima kojima je Liga prvaka standard, recimo Jadran Split, Olympiacos, Pro Recco, Barceloneta, Ferencvarosi… Teško je izabrati jednog, ali takva razina je nešto prema čemu se treba težiti da se jednog dana i ostvari – zaključio je Raci.