ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadrani u Europi

Livaković dresom i obranama raspametio navijače

Autor: Alen Plahinek

31.10.2023. 14:32
Livaković dresom i obranama raspametio navijače

Foto: Fenerbahce S.K.



Naporan je i vrlo »radan« vikend iza zadarskih nogometaši koji igraju diljem Europe. Ponovno su se istaknuli oni najpoznatiji, Luka Modrić, Dominik Livaković i Martin Erlić.


Modrić je ulaskom u igru u 63. minuti El Clasica donio potpuno novu dimenziju igre svojem Real Madridu i na njegovim leđima, kao i leđima Judea Bellinghama Real je slavio protiv Barcelone usred Katalonije. Ponovno se po tko zna koji puta u dresu Fenerbahčea istaknuo Dominik Livaković. Ovaj 28-godišnji Zadranin nakon što je ljetos iz Dinama prešao u redove turskog giganta, dominira među vratnicama. Ponovno se vratio na »stare postavke« i zaključao svoja vrata. Završilo je 5:0 za Fenerbahče koji i dalje nastavlja dominirati turskom ligom u kojoj je nakon deset odigranih kola vodeći s jednako toliko pobjeda.


Raspametio navijače


Livaković je u osam nastupa upisao čak pet susreta bez primljenog gola, a primio je svega pet golova. Osim što svojim odličnim obranama »raspamećuje« fanove Fenerbahčea, u posljednjem je ogledu igrao u posebnom dresu s likom Mustafe Kemala Ataturka, povodom 100. obljetnice osnutka turske republike. Ataturk se smatra »Ocem moderne Turske«, a Livakovićev je tim dresom dodatno podigrao svoju popularnost među navijačima.




Veliku i važnu ulogu odradio je i Martin Erlić u defenzivnoj liniji svojeg Sassuola protiv Bologne. Sjajni Tinjanin bio je jedan od najboljih u svojoj momčadi koja je odigrala 1:1. Sve više izgleda da su famozne pobjede protiv Juventusa i Intera bile s velikom dozom sreće, jer nakon toga Sassuolo je u četiri utakmice ugrabio tek dva boda i nalazi se na 15. mjestu. Sva trojica, Modrić, Livaković i Erlić, već standardno su se našli na popisu izbornika Zlatka Dalića za posljednje kvalifikacijske susrete za Euro sljedeće godine.


Za raspamećivanje svojih navijača pobrinuo se i Ivan Prtajin, član njemačkog drugoligaša Wehen. Momak kojeg je legendarni Bastian Schweinsteiger usporedio s Robertom Lewandovskim učinio je ono što krasi njega i popularnog Lewu. Zabio je pobjednički gol. Iako je u igru ušao u 65. minuti, u 89. zabio je prvi i jedini gol na utakmici. Wehen se ovom pobjedom podigao na ljestvici 2. Bundeslige i sada je 11.


Pune minutaže


Cijele utakmice odigrali su Zadrani u dalekim europskim zemljama. Marin Tomasov sudjelovao je u remiju svoje Astane kod Shakhtera, Frane Ikić u Uzbekistanu sudjelovao je u porazu svojeg Buxoroa od Pakhtakora, dok je Herdi Prenga upisao svih 90 minuta u latvijskom prvenstvu. Njegov RFS slavio je s 3:1 te zahvaljujući porazu prvoplasirane Rige došao na bod zaostatka.


Frane Čirjak odigrao je 15 minuta za Novi Pazar na gostovanju kod Bačke Topole. Novopazarčani su odigrali 1:1 te samo nastavili dobru formu protiv »velikih« momčadi. Prije dva kola svladali su Vojvodinu, a kolo prije Čukarički. Malo više od njega, 17 minuta odigrao je Jakov Gurlica za slovenski Bravo u gostima kod Kopra. Utakmica je završila 1:1, čime je Bravo zadržao četvrto mjesto lige.


Gotovo koliko su Čirjak i Gurlica odigrali zajedno, odigrao je Lovre Knežević u pobjedi njegovog Etara. Odigrao je zadarski napadač 31 minutu za bugarskog prvoligaša koji je nalazi na posljednjem mjestu lige. Karlo Butić je dobio 33 minute u porazu njegovog FeralpiSaloa od Reggiane u talijanskoj Seriji B. FerapliSalo se također kao i Eter nalazi na posljednjem mjestu lige. Ivan Santini nastavio se sa svojim malim minutažama u Zürichu. Upisao je svega devet minuta u remiju protiv Lausanne. Srećom po njih i Young Boysi su »kiksaIi« tako da je Zürich i dalje prvi na ljestvici.


Renato Pantalon u Rio Aveu, Stipe Perica u Standard Liegeu i Vice Baždarić u Rogaškoj nisu nastupili.