Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

sjajan završetak sezone

Leona Popović: Postolje je plod konstantnog rada i rezultata

Autor: Alen Plahinek

24.03.2023. 14:33
Leona Popović: Postolje je plod konstantnog rada i rezultata

Foto: Reuters



Završena je skijaška sezona prošlog vikenda. Na završnici u Andori najbolja hrvatska skijašica, Leona Popović, doskijala je do prvog postolja u Svjetskom kupu i sezonu završila kao šesta slalomašica svijeta.


Prije dva dana ona je osvojila i naslov državne prvakinje u veleslalomu, a mi smo je uspijeli uloviti između treninga.


– Stvarno je bila odlična sezona, od početka od Levija dobro sam se osjećala i skijala, a to sam uspjela održati na toj razini tijekom cijele sezone. Prijašnjih godina sam se borila s konstantom, tako da mi je jako drago da sam zadnjih dvije, tri sezone to uspjela uloviti i ove sezone sve je došlo na svoje.




U toj zadnjoj utrci stigla je još i dodatna nagrada, što mi je posebno drago – ispričala je Leona dodajći kako je najzadovoljnija što je ušla u krug najboljih slalomašica svijeta.


– Svjesna sam da sam tu gdje jesam. Za to radimo i prema tome težimo. Da ste me na početku sezone pitali, ne bih rekla da mi je cilj ući u top sedam, odnosno u prvu jakosnu skupinu, ali na kraju se to prirodno dogodilo s obzirom na rezultate koje sam ostvarivala iz utrke u utrku – kaže Leona koja je sezonu završila kao šesta slalomašica svijeta.


Kruna sezone


U drugoj utrci sezone Leona je ponovila najbolji rezultat u karijeri, šesto mjesto. Krajem siječnja to je poboljšala kada je u Špindlerovom Mlinu završila peta. Cijeli drugi dio sezone »mirisalo je na postolje«, a ono je stiglo na završnici u posljednjoj utrci u sezoni u Andori.


– Postolje je stiglo stiglo kao kruna na odličnu sezonu. Možda se do njega i moglo ranije, ali dobro. Nisam na nekim ranijim utrkama shvaćala koliko sam bila blizu, toga sam tek kroz kasnije utrke i treninge postala svjesna. Drago mi je da sam uspjela uzeti postolje već u ovoj sezoni, ali iskreno nisam se s time previše opterećivala.



Rekla sam sama sebi ako neće biti ove, bit će sljedeće sezone – kazala je Leona objašnjavajući kako je ipak pred drugu vožnju u Andori bilo malo više treme, nego inače.


– Osjećate tremu, ali ste u nekoj svojoj zoni. Fokusirala sam se na iste stvari kao i u prvoj vožnji. Tu prvu vožnju startala sam kao četvrta, tako da sam bila u krugu vrlo kvalitetnih skijašica, objašnjava Leona dodajući kako se nada da će ubrzo stići i pobjeda.


Žal za SP-om


Uz jedno odustajanje, najlošiji rezultat joj je 18. mjesto iz Sestrierea s početka sezone, no posebna žal ostaje za Svjetskim prvenstvom na kojem je završila 17.


– Cijele sezone imala sam tri loše utrke, nažalost jedna od njih je bila baš na Svjetskom prvenstvu. Definitivno nisam dala svoj maksimum, trebala sam bolje, ali dogodi se takav dan kada jednostavno ne ide i idemo dalje. Prvu vožnju sam stvarno loše odskijala, drugu sam nastojala ići maksimalno i probati nadoknaditi izgubljeno, ali nakon greške na ravnici izgubila sam svaku šansu.


Drago mi je da sam se brzo nakon toga vratila u svoj standardni ritam i već na sljedećoj utrci ponovno bila u top 10 – ističe Leona koja je na prvoj utrci nakon Svjetskog prvenstva u švedskom Areu zauzela osmo mjesto. Nakon odustajanja u Flachau sredinom siječnja, više nije izlazila iz top 10.


– Krajem prošle i početkom ove, dakle oko Semmeringa i Sljemena, imala sam zdravstvenih problema, malo su me leđa mučila, malo prehlada, malo antibiotici, tako da nije sve bilo idealno ove godine.


Isto tako žao mi je za Sljeme, iako sam završila deseta, ali mislim da sam mogla to puno bolje odraditi. Ima stalno nekih sitnica na koje ne možeš baš utjecati, no drugi dio sezone ispao je odličan.