Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Kvalifikacije za EURO 2024.

LATVIJA - HRVATSKA 0:2 Dominantna pobjeda dovela Vatrene na koračić od odlaska na Euro

Autor: Alen Plahinek

18.11.2023. 16:36
LATVIJA - HRVATSKA 0:2 Dominantna pobjeda dovela Vatrene na koračić od odlaska na Euro

Foto: Reuters



Hrvatska nogometna reprezentacija stigla je do nove pobjede, kako u kvalifikacijama za Euro 2024., tako i protiv Latvije. U hladnoj Rigi “Vatreni” su s laganih 2:0 slavili protiv slabe Latvije. Lovro Majer na asistenciju Luke Ivanušeca zabio za vodstvo u 7. minuti, kojeg je onda “podebljao” Andrej Kramarić na Majerovo dodavanje u 16. minuti. Poprilično je pao ritam nakon toga. Latvija nije imala apsolutno nikakve šanse, dok je Hrvatska mirno i taktički kontrolirala narednih 75 minuta utakmice. Još nekoliko prilika imali su Hrvati, najveću je imao Marco Pašalić u posljednjim minutama, ali rezultat se nije mijenjao.


Posebna “zahvala” ponovno se može uputiti navijačima hrvatske reprezentacije, zbog kojih je u završnom dijelu utakmice morala se uz teren postrojiti interventna policija Latvije, a onda je se i u sudačkoj nadoknadi čuo i topovski udar. Hrvatski navijači su ponovno pokazali svoje “hvalevrijedno umijeće”. Naravno, kao i u velikoj većini situacija radi se o nekolicini velikih “navijača”, a ne o svim Hrvatima na stadionu. Osim toga, lijepu atmosferu su složili Hrvati koji su nekoliko puta nadglasali nekoliko tisuća domaćih navijača.


Zahvaljujući remiju Armenije i Walesa (1:1), Hrvatska je kolo prije kraja kvalifikacije druga i pobjedom u utorak protiv Armenije, Vatreni imaju siguran odlazak na Europsko prvenstvo. Bilo bi to 13. veliko natjecanje Hrvatske od svojeg nastanka.




KRAJ UTAKMICE!


90′ – Stopostotnu priliku imao je Marco Pašalić, no nakon vratnice lopta je izašla dalje od gol linije. Prekrasan bi to bio debi za krilnog napadača Rijeke.


86′ – Izlazi Luka Modrić, a u igru ušao Martin Baturina, još jedan debitant u hrvatskoj reprezentaciji.


80′- Iz igre izašao je Kramarić, a u igru je ušao Pašalić, ali ovoga puta Marco Pašalić.


72′ – Probao je svoj udrac u Mario Pašalić, izvozao svoju dvojicu čuvara, ali Ozols je lijepom paradom smirio loptu i sačuvao svoju mrežu.


70′ – Kramraić je na malo više od 20 metara izborio slobodni udarac, no Majer nije imao najbolje namještenu nišansku spravu i ništa od novog mogućeg pogotka.


65′ – Izvukao je Ozols jedva Šutalov udarac glavom, no na kraju svega “samo” korner za Hravtsku.


61′ – Za prvu izmjenu odlučio se izbornik Dalić. U igru umjesto odličnog Ivanušeca ušao je Pašalić, Mario Pašalić.


58′ – Stigli su domaćini do gola, iščeprkali loptu, no bez ikakve prijetnje. Najgore od svega prošao je gležanj Martina Erlića, po kojem je u konačnici nehotično dobio udarac.



50′ – Drugi puta svoju sreću glavom je okušao Ante Budimir, ovoga puta nakon Kramarićevog ubačaja, no ponovno nije bilo preciznosti u tom udarcu. Prvo je to, recimo, uzbuđenje u drugom poluvremenu.


KREĆE DRUGO POLUVRIJEME! Latvija i Hrvatska započeli drugih 45 minuta u Rigi.


KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Golovima Majera (7′) i Kramarića (16′) Hrvatska je napravila gotovo sve što je trebala u Rigi. Nakon dva postignuta pogotka, intenzitet igre i ritam su prilično pali i 30-ak minuta gledali smo miran i kontroliran nogomet Vatrenih. Sve u svemu, radnja ove priče razvija se u onom smjeru u kojem svi očekujemo da će se razvijati.


33′ – Prvi pokušaj i Ante Budimira, velikog povratnika u redove Vatrenih. Njegov udarac glavom nakon Stanišićevog ubačaja otišao je preko gola.


21′ – Latvija prvi puta uspjela doći do gola Vatrenih i “odmrznuti” Livakovića koji je potpuno besposlen u vrlo hladnoj Rigi.


16′ – GOOOOL! Mirno, hladnokrvno i precizno zabio je povratnik od ozljede Andrej Kramarić za laganih 2:0 gotovo na početku susreta.



12′ – Vatreni i Majer krenuli po drugi pogodak, no njegov udarac s ruba šesnaesterca nije bio najprecizniji.


7′– GOOOOOOOOOL!  Modrić je ubacio na drugu stativu, Ivanušec primirio loptu i mirno uposlio Lovru Majera koji zabija za 1:0!


3′ – Prvi udarac na gol uputio je Andrej Kramarić nakon ubačaja Luke Ivanušeca. Bez ikakvih problema uhvatio je to latvijski vratar Ozols.


KRENULA JE UTAKMICA U RIGI!  Osim utakmice krenuo je u hladnoj Latviji i lepršati snijeg.


Sjajne vijesti prije početka susreta Latvije i Hrvatske stižu iz Erevana. U armenskom glavnom gradu, Armenija i Wales odigrali su 1:1, što znači da je Wales napravio “onaj” kiks koji Hrvatsku dovodi na korak do direktnog prolaza na Europsko prvenstvo. Sada više ne ovisimo o nikome osim sami o sebi.



Stigli su službeni sastavi. Za Vatrene će od prve minute startati sva trojica Zadrana, Dominik Livaković, Luka Modrić i Martin Erlić. U vrhu napada naći će se povratnik Ante Budimir, a njemu će društvo na krilima raditi Luka Ivanušec i Lovro Majer, na mjestu polušpice bit će Andrej Kramarić,  Modrić i Marcelo Brozović u vezi , dok su u obrani Erlić, Josip Šutalo, Josip Stanišić i Joško Gvardiol, a na vratima je Livaković.



Hrvatska nogometna reprezentacija od 18 sati igra prvu od dvije ključne kvalifikacijske utakmice za odlazak na EURO. Vatrenima neophodno trebaju pobjede protiv Latvije u Rigi i Armenije u Zagrebu kako bi osigurali izravni plasman na nadolazeće kontinentalno natjecanje. Treba pritom naglasiti da ni svih šest boda ništa ne garantira jer Vatreni nakon podbačaja u posljednjim kvalifikacijskim susretima više ne ovise sami o sebi. Situacija s kadrom već duže vrijeme daleko je od idilične, među posljednjima je otpao veznjak Mateo Kovačić. Izbornik Zlatko Dalić prisiljen je na brojne promjene.


– Moramo poštovati Latviju, pogotovo jer igra na domaćem terenu. Turci su u zadnjim trenucima pobijedili utakmicu ovdje, Wales se borio s igračem više. Moramo biti strpljivi. U Rijeci smo ih brzo načeli, ovdje nas očekuje zahtjevnija i teža utakmica – rekao je izbornik  uoči gostovanja u Rigi.


Hrvatska i Latvija do sada su igrale pet puta, davne 2001. godine, zatim 2010., odnosno 2011. i u rujnu ove godine na Rujevici kada je “pala petarda”. Vatreni do sada nikada nisu izgubili od reprezentacije s Baltika, a i u ovom susretu sve osim nova tri boda Hrvatske bilo bi ekstremno iznenađenje. Latviji je ovo posljednja utakmica u ovim kvalifikacijama, a do sada je ostvarila svega tri boda i to prije malo više od mjesec dana kada su kod kuće svladali Armeniju 2:0.