Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ratno stanje

Kylian Mbappe namjerava ostati u Parizu bez potpisivanja novog ugovor

Autor: Davor Petrović

12.07.2023. 08:32
Kylian Mbappe namjerava ostati u Parizu bez potpisivanja novog ugovor

Foto: Kylian Mbappe/Foto REUTERS

Kylian Mbappe ne želi potpisati novi ugovor, a poručio je da namjerava ostati u svom još uvijek aktualnom klubu do idućeg ljeta, čak i ako će cijelo vrijeme biti prikovan za klupu



ZAGREB  Beskrajna saga o pucanju ljubavi između Kyliana Mbappea i Paris Saint-Germaina (24) dobila je novi nastavak u obliku najava da niti jedna strana ne namjerava popustiti ni za milimetar. Tako, naime, tvrdi Daniel Riolo, ugledni francuski novinar, koji je 2021. godine prvi objavio vijest da Leo Messi napušta Barcelonu i prelazi u PSG.


Nije naodmet podsjetiti da je Mbappe nedavno najavio da ne namjerava aktivirati klauzulu iz svog ugovora koja bi ga zadržala na Parku prinčeva do ljeta 2025. godine, što znači da će idućeg ljeta biti slobodan igrač. Naravno, šokirani vlasnici PSG-a, koji su do tada ispunjavali svaku želju razmaženoj zvijezdi, u tom trenutku su izgubili živce i okrenuli ploču.


Tako je Mbappeu poručeno ima samo dva izbora – ili će produljiti ugovor, ili će otići u ovom ljetnom prijelaznom roku kako bi klub mogao utržiti rekordnu naknadu za transfer. Njegova trenutna tržišna vrijednost iznosi 180 milijuna eura, a Parižani su uvjereni da ta odšteta sigurno ne bi bila manja od 200 milijuna eura.


Uklizavanje




U utorak je, pak, Riolo ustvrdio da je ubojiti napadač odlučio uklizati s obje noge svojim poslodavcima, poručivši da namjerava ostati u svom još uvijek aktualnom klubu do idućeg ljeta, čak i ako će cijelo vrijeme biti prikovan za klupu. Naime, na sličan način PSG je reagirao u sezoni 2018./19., kada je baš to napravio Adrienu Rabiotu zato što nije htio aktivirati takvu klauzulu iz svog tadašnjeg ugovora.


Prema Riolovim objašnjenjima, takav scenarij je prilično izgledan i u ovom slučaju. Preciznije, PSG-u ne pada na pamet suspendirati Mbappea jer bi mu tako dao previše slobodnog vremena. Ako se stvarno nađu u bezizlaznoj situaciji, koja im izbija gomilu novca iz blagajne, čelnici kluba spremni su naložiti svom novom treneru Luisu Enriqueu da ga stalno drži u momčadi, i to zakucanog za klupu.


Sve navedeno, jasno, sugerira da su obje strane odlučile pokazati mišiće. Kako sada stvari stoje, Mbappe je spreman tjerati svoju politiku do krajnjih granica, a PSG podsjećanjem na Rabiota pokušava pokazati beskompromisni gard kluba koji nikome neće dopustiti ucjenjivanje. Međutim, između ta dva slučaja postoje vrlo jasne razlike.


Za početak, Rabiot, uz dužno poštovanje, nije kalibar Mbappea. Uostalom, na početku sezone 2018./19. njegova tržišna cijena bila je skoro četiri puta manja od one koju trenutno drži Mbappe. Uz to, čovjek nikada nije imao zvjezdani status koji klubu pruža mali milijun marketinških mogućnosti.


Zapravo, teško se oteti dojmu da se u ovom trenutku Mbappe nalazi u boljoj poziciji od PSG-a, koji je najavio da će idućeg tjedna početi pregovarati o tom megatransferu sa zainteresiranim klubovima, bez obzira na njegove najave. Na kraju krajeva, činjenica je da vrijeme radi za njega. Mbappe je odbio i 40 milijuna eura od PSG-a samo da ode jer 1. kolovoza treba inkasirati – 80 milijuna. Tu je i bonus dogodine, kada potpiše za novi klub…


Kane


Tih minimalno 200 milijuna eura odštete otvorilo bi PSG-u puno prostora za dovođenje pojačanja unutar okvira UEFA-inog Financijskog Fair Playa (FFP), a nije tajna da treneri najviše vole imati što je moguće kompletniju momčad na početku priprema za novu sezonu. Istina, dosadašnja praksa govori da se najveći transferi u pravilu odviju u završnim danima ljetnih prijelaznih rokova, ali je isto tako jasno da bi Luis Enrique bio sretniji kada bi prije kraja kolovoza znao koga sve ima u svlačionici.


Prema francuskim medijima, mete PSG-a trenutno su Tosin Adarabioyo iz Fulhama, Gabri Veiga iz Celte, Hugo Lloris iz Tottenhama i, kao šećer za kraj, njegov suigrač Harry Kane. A to, naravno, košta. Zapravo, veteran Lloris i Adarabioyo, čija je cijena 16 milijuna eura, ulaze u zadnju godinu ugovora sa svojim klubovima i mogli bi doći po povoljnijoj cijeni.


Međutim, Kane ima tržišnu vrijednost od 90 milijuna eura, s time da Tottenham za njega traži minimalno 100 milijuna eura, a Veiga je procijenjen na 30 milijuna eura. To, pak, znači da PSG-u zbog FFP-a pod hitno treba novac koji može utržiti samo kroz Mbappeov transfer.