Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

U SRAZU S MLADOM MOMČADI MEGE MIS

Košarkaši Zadra obranili domaći parket! Jusup: Na kraju nam se vratila borbenost!

Autor:

19.10.2022. 06:50
Košarkaši Zadra obranili domaći parket! Jusup: Na kraju nam se vratila borbenost!


Pogled na ljestvicu regionalne lige poslije tri odigrana kola djeluje poput melema za oči navijačima Košarkaškog kluba Zadar koji su eto nakon osam dugih godina bljutavih i katastrofalnih otvaranja konačno dočekali da njihovi ljubimci s pozitivnim omjerom započnu ABA ligu. Da, zadnji put kad je Zadar imao 2-1 omjer nakon tri odigrana kola seže do daleke sezone 2014./15. kada se sastav koji je s klupe predvodio Ante Nazor osladio dvjema domaćim pobjedama na otvaranju (Igokea i Levski). Ako ćemo pak uzeti u obzir prethodne četiri sezone onda je ovaj trenutačni doseg Jusupove momčadi još i izraženiji. Zadar je primjerice otvorio sezonu 2018./19. s 0-4, s 0-7 je započeo 2019./20., te 0-3 2020./21. i 0-4 2021./22., a tadašnji rosteri su bili daleko kvalitetniji i skuplji u odnosu na novokomponiranu družina koju je ovog ljeta okupio 61-godišnji najtrofejniji trener Zadra.


Nije u šoldima sve


Izgleda da za tu njegovu družinu svakako vrijedi poznati Grdovićev refren »nije u šoldima sve«, jer se zasad s budžetom od 350 tisuća eura potvrdila vrlo neugodnim regionalnim protivnikom, što su najbolje na svojoj koži osjetili prekjučer Mega MIS i prije tri tjedna SC Derby. Zadrani koji su inače navikli mjesecima čekati prvu pobjedu u regionalnom natjecanju trenutačno se nalaze na diobi trećeg mjesta u društvu Budućnosti, Igokee i Mornara i s gomilom samopouzdanja gledaju prema budućim izazovima, a ono što su prikazali igrači Danijela Jusupa u srazu s mladom i potentnom Megom ne ukazuje na realnost da je klub s Višnjika jedan od glavnih ovosezonskih kandidata za ispadanje iz regionalne elite. Uz pomoć navijača Jusup smatra da se može napraviti i nešto više od toga, ali treba ići polako, iz utakmice u utakmicu.


– Presretan sam jer smo svladali jednog sjajnog protivnika. Inače je Mega vrlo kvalitetna, dovela je još i Dragana Milosavljevića iskusnog igrača koji nam je dok je imao svježinu radio velike probleme. Oni su šuterski sjajno otvorili utakmicu, pogađali su za tri poena i nije bilo lako se vraćati. Ali, nismo gubili glavu. U unutarnjoj igri smo dosta dobivali od Božića. Na kraju poluvremena sam imao dojam da s obzirom na njihov šut i nemaju veliku prednost. Pokušao sam uvjeriti igrače da ukoliko im stane šut i riješimo obrambeni skok da imamo šansu pobijediti. Na kraju nam se vratila ta naša borbenost i želja za pobjedom. Zahvalio bih se publici na sjajnom bodrenju i pozivam ih da dolaze i ubuduće. Puno nam znače i zajedno moramo pokušati napraviti nešto više – rekao je Jusup po završetku dvoboja s Megom, a nezaobilazno pitanje za stratega Zadra bilo je ono o izvedbi Luke Božića koji je već nakon tri uvodna kola isturen kao najbolji igrač lige, a pritom je uvelike pomogao svojoj momčadi da dođe do dvije vrlo bitne pobjede. Valorizaciji od 48 indeksnih poena iz sraza sa SC Derbyjem priključio je još moćniju izvedbu kontra Mege koju je zaključio s 33 koša, 13 skokova i osam asistencija za ukupnu valorizaciju 51, što je Bjelovarca svrstalo na šesto mjesto vječne abaligaške ljestvice, a od njega Jusup očekuje da nastavi najmanje u istom ritmu u budućim utakmicama.





– Dobili smo jednog sjajnog igrača. Ovo mu je već treća utakmica u ovom natjecanju kako igra na izuzetno visokom nivou i ja se nadam da će nastaviti u istom ritmu. Ne bih ga htio prerano hvaliti, ali mislim da mogu jer nije on tip koji leti. No, i ostali su odigrali sjajno. Bez doprinosa svih igrača ne bi došli do pobjede. Čestitam im svima – zaključio je Jusup opservaciju viđenog u 40 minuta kontra Mege u čijim je redovima nakon trećeg poraza u nizu pak zavladalo potpuno suprotno raspoloženje od onog u redovima Zadra. Mladi trener Marko Barać istaknuo je također Božića kao ključnog čovjeka kojeg nisu uspjeli njegovi igrači zaustaviti.


– Čestitke domaćinu na pobjedi. Kada imamo igrača koji je u prva dva kola nagovijestio da je jedan od najboljih igrača u ligi i kada je cijela priprema utakmice usmjerena na zaustavljanje tog dijela, a on postigne 33 koša, onda možemo reći da nismo odradili dobar posao. Bili smo premekani u tim situacijama na Božiću i radili udvajanja bez individualne odgovornosti. To je rezultiralo time da je on otvorio utakmicu s puno samopouzdanja i pogodio neke šutove, što nije njegova najveća kvaliteta. Mi smo promašili puno zicera i šutova s poludistance koje smo uzimali u vrlo povoljnim situacijama. Uspjeli smo se vratiti s dobrom obranom i trčanjem, što i je naš zaštitni znak. U tom dijelu sam zadovoljan, međutim neki gubitak samopouzdanja i loših odluka je rezultiralo s tim da smo ovu utakmicu izgubili – rekao je trener Mege.