Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kup Ružica Meglaj-Rimac

Zadranke poražene od Broda na Savi u osmini finala

Autor: Paulo Sarić

11.11.2023. 17:46
Zadranke poražene od Broda na Savi u osmini finala

Foto: Mate Komina



Košarkašice Zadra nisu uspjele napraviti veliki podvig te izboriti plasman u četvrtfinale Kupa Ružica Meglaj-Rimac. Igračice Josipe Zanki danas su u susretu prvog kruga na domaćem parketu na Višnjiku poražene od Broda na Savi rezultatom 55:65, čime su završile svoju ovojesensku kup-avanturu. Početne minute su protekle u izjednačenoj i borbenoj košarci, no onda su dvije osobne pogreške Edite Škec nagovijestile prve probleme. Rezultiralo je to petominutnom sušom tijekom koje su Brođanke vezale devet poena i stigle nadomak dvoznamenkaste prednost (6:15).


Marijeta Lisica (ŽKK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Josipa Zovko je nakratko odgodila odvajanje slavonskog sastava, no raspoložena Tamara Jovančević je tricom i mirnom rukom s linije slobodnih bacanja odvela svoju ekipu na 8:22 uoči kraja prve četvrtine. Razlika u centimetrima i fizičkoj snazi brzo se pretočila u skakačku prednost gošći, a kada su Brođanke primijenile „zadarski recept“ te počele dolaziti do laganih poena iz ukradenih lopti i kontri, semafor je pokazivao i okruglih plus 20 za Brod na Savi (13:33).


Izgledalo je u tim trenucima da Slavonke mirno brode k novoj pobjedi, no onda se trenerica Zanki odlučila na postavu s dvije visoke igračice i na parket poslala Josipu Zovko i Škec koje su u samo nekoliko minuta zajedničkog ordiniranja pod obručima prepolovile zaostatak i zapalile prijeko potrebnu iskru u domaćim redovima, da bi nalet Zadranki nastavile Bruna Jeličić, Ema Budija i Valerija Prtenjača koje su kraja druge dionice primakle svoje ekipu na samo dva posjeda zaostatka. S istim odstojanjem se otišlo i u svlačionice (31:36), no umjesto nastavka zadarskog naleta otvaranje treće četvrtine donijelo je bolju igru Brođanki.


Antonja Božić (ŽKK Zadar)

FOTO: Mate Komina




Škec je ekspresno dobila svoju četvrtu osobnu pogrešku, nakon čega se razigrala Amerikanka Shaniya Jones koja je ugradila devet koševa u seriju svoje ekipe 0:11, za novi bijeg gošći u mirne vode. Koliko god se trudile i koliko god u pojedinim trenucima dobro izgledale na parketu, Zadranke nisu imale rješenja za čvršće i snažnije gošće koje su kombinacijom poena iz reketa te s linije slobodnih bacanja mirno održavale prednost. U posljednjih deset minuta se ušlo s plus 12 za igračice Borisa Viraga (43:55) koje su mirno brodile sve do 33. minute kada su Ivana Brnas i Antonija Božić dvjema tricama primakle svoju ekipu na jednoznamenkasti zaostatak. Prišle su domaće djevojke i na minus šest (53:59), no onda je ponovno na scenu stupila izvrsna Jones koja je uzela loptu u svoje ruke i odvela gošće do pobjede.


Upravo je Jones s 34 koša i 15 skokova bila najefikasnija u redovima Broda, a pratila ju je Tamara Jovančević sa 16 poena i čak 25 uhvaćenih lopti, dok su Zovko i Bruna Jeličić s devet koševa predvodile Zadranke.